Drogen kan je door je karaf op de kop in je droogrek te zetten. Heb je geen droogrek dan op de kop in een vergiet met theedoeken er omheen zodat hij niet omvalt maar er wel van onderen lucht bij kan om hem vanbinnen te laten drogen.
Het is handig om een goed statief te hebben om de karaf aan de lucht te laten drogen. Zet de karaf ondersteboven op het statief, zodat het resterende water er uit druppelt. Wanneer de karaf aan de binnenkant droog is, hoeft u in de regel slechts de rand droog te maken om het laatste beetje water weg te vegen.
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles azijn.Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.
Stap 12: Zo droog je een wijnkaraf of decanteerfles
De beste manier om een karaf te drogen, is hem ondersteboven op een schone theedoek te zetten.
Bakpoeder en Azijn: Een mengsel van bakpoeder en azijn kan ook effectief zijn om vlekken te verwijderen.Vul de karaf met dit mengsel, laat het een paar minuten inwerken en spoel goed na. Dit mengsel werkt als een krachtige reiniger die vuil en vlekken losmaakt.
Wij raden aan om restaurant crystal clean glasreiniger te gebruiken, dat internationaal door bars en restaurants wordt gebruikt. Voor hardnekkige sedimentvorming kunt u decanter cleaning balls gebruiken. Plaats deze in de decanter met water en draai ze rond om te proberen ongewenste sedimenten te verwijderen.
Schud eerst het overtollige water uit je decanter. Haal vervolgens een droogkop uit de verpakking. Houd de droogkop stevig vast met één hand en schroef de hendel erop met de andere hand. Zorg ervoor dat deze goed vastzit. Oefen lichte druk uit en manoeuvreer de droogkop in de decanter totdat het drogen is voltooid.
Zet de flessen ondersteboven zodat ze kunnen uitlekken op een propere handdoek, papieren wegwerphanddoek of keukenrol.Laat ze best goed drogen aan de lucht voor je ze opbergt. Als je het snel nodig hebt, kan je het materiaal droogwrijven met een propere handdoek, wegwerphanddoekjes of keukenrol.
Nadat u alle resten hebt weggespoeld, vult u het met het heetste water dat u kunt, giet u het zo veel mogelijk leeg en terwijl het glas nog heet is, draait u het ondersteboven en dicht u het gat met een handdoek, laat de hitte het glas drogen. Werkt ongelooflijk goed, heb het jarenlang in restaurants gedaan.
Hoe lang de wijn in de karaf moet hangt af van de leeftijd en het type wijn, maar ook van de vorm van je karaf. Vaak is een half uurtje voldoende.Wijnen die nog ruim twintig jaar bewaard hadden kunnen worden, kunnen zeker drie uur hebben.
Azijn is een geweldige oplossing voor het schoonmaken van decanters. Giet gewoon azijn en heet water in de decanter en laat het 10 minuten staan .
Doe een beetje baking soda in de waterfles, voeg warm water toe en draai de dop erop. Laat de fles een paar uur staan (of de hele nacht) gooi vervolgens de inhoud weg en spoel de fles goed af met heet water. Als alternatief kun je ook twee theelepels zout in de fles doen in plaats van de baking soda.
De meest effectieve manier om de binnenkant schoon te maken is om te vullen met heet water en afwasmiddel en het te schudden zodat de binnenkant lekker schoon wordt . Zorg ervoor dat je het deksel goed schrobt of zelfs laat weken in heet water met zeep.
Een relatief succesvolle manier om een karaf te drogen na gebruik, is door een lont of een strak gedraaide rol van dik keukenpapier te maken en deze in de karaf te leggen, zodat deze de bodem raakt. Laat dit vervolgens een tijdje staan, zelfs een hele nacht . Als er nog vocht in de karaf zit, herhaalt u het proces met nieuw, droog keukenpapier.
Gebruik een RIEDEL microvezelpolijstdoek om de bereikbare delen van de karaf te drogen en te polijsten , voor een perfect glanzende afwerking.
Ik spoel altijd na elk gebruik met veel heet water. Als er na verloop van tijd vlekken ontstaan, gebruik ik een milde oplossing van bleekmiddel en spoel, spoel, spoel. En spoel nog eens.
Een middeltje wat bijna iedereen wel in huis heeft, zijn zakjes bakpoeder (baking powder of soda).Doe één of twee zakjes of theelepels in je waterfles samen met heet water en laat dit zo'n 2 uur staan.Daarna goed uitspoelen en je fles is weer klaar voor gebruik.
Spoel de fles om met schoon water en droog hem vervolgens volledig af.
Gebruik vervolgens een schone theedoek of keukenpapier om de binnenkant volledig te drogen . Of laat je fles met de dop eraf staan om aan de lucht te drogen. Als er nog steeds hardnekkige plekken zijn, ga er dan met een flessenborstel of iets als een tandenborstel in om die plekken te schrobben.
Zet de fles ondersteboven op een handdoek of droogrek zodat het overtollige water eruit kan lopen . Zet hem op een ander bord of rek om te voorkomen dat de fles valt en breekt. Draai de fles na een paar uur weer rechtop op de handdoek en laat hem volledig drogen.
Vul de fles met water en twee schepjes (baking)soda, schud het mengsel een paar keer en laat het minimaal een uur staan. Je kunt er ook voor kiezen om het mengsel de hele nacht te laten staan. Spoel de fles vervolgens goed om en zorg ervoor dat je de fles zonder dop laat drogen.
In tegenstelling tot wijn, die overbelucht raakt en kan oxideren als hij in een karaf wordt bewaard, kunnen sterke dranken jaren meegaan in een karaf, zolang de stop maar luchtdicht is. De beste manier is echter om te proberen uw gedecanteerde sterke drank eerder te consumeren.
Voor hardnekkige rode wijnvlekken, vul de karaf met witte azijn en laat weken tot de vlekken zijn verwijderd, spoel daarna goed af en droog zoals hierboven . Voor bijzonder hardnekkige vlekken, raden we aan om kunstgebitreinigingstabletten te gebruiken. Los de tabletten op in water zoals op de verpakking wordt voorgesteld, en laat weken tot de vlekken zijn verdwenen.