Je gebruikt een 4 polige aardlekschakelaar als je te maken hebt met een 3 fase groepenkast.
Een type A aardlekschakelaar schakelt af bij maximaal 30 mA DC/gelijkstroom.Bij een type B ligt dit punt bij maximaal 6 mA. Omdat er lekstromen kunnen ontstaan van hoger dan 6 mA DC/gelijkstroom is een type B aardlekschakelaar geschikt om dit te detecteren en af te schakelen.
De Chint aardlekautomaat 3-fase is geschikt voor driefase omvormers die een maximale uitgangsstroom tot 40 ampère hebben. De Chint aardlekautomaat 3-fase is geschikt voor meterkasten met een dinrail.
Op een 2-polige aardlekschakelaar kan slechts één van de drie fasen worden aangesloten. Hierdoor is het van belang dat u altijd drie 2-polige aardlekschakelaars in u groepenkast heeft als u een 3-fasen hoofdaansluiting heeft.
Voor een driefase laadpaal heb je 4 module breedte (72mm) nodig voor je aardlekschakelaar en indien je de smalle krachtgroep gebruikt heb je 2 module breedte (36mm) nodig voor je krachtgroep. Dus in totaal volstaat een 6 module brede miniverdeler.
Type B aardlekschakelaar en laadstation
Volgens de IEC 61851-1 norm is het noodzakelijk om laadpalen te beveiligen met een aardlekbeveiliging die gelijkstroom kan meten. Hiervoor gebruiken we vaak een Type B aardlekschakelaar. Deze aardlekschakelaar levert een hoge veiligheid.
Controle aardlekschakelaar
Voor de bescherming van mensen dienen aardlekschakelaars van 30 mA worden toegepast. Ook is het type AC niet meer toegestaan omdat deze alleen op sinusvormige lekstromen reageert.
Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
De werking van een ABB 3 fase aardlekschakelaars is het meten van de lekstroom, indien er meer stroom uitgaat dan er binnenkomt slaat de aardlekschakelaar uit, en is een gedeelte van de installatie spanningsloos. Dit om eventuele elektrocutie en brand te voorkomen.
Het is niet verplicht om een inductie kookplaat te beveiligen achter een aardlekschakelaar, echter adviseren wij dit wel altijd te doen. Een inductie kookplaat t/m 7400 Watt aangesloten op een 3-fase groepenkast kan worden aangesloten op 2 x 1-fase of op 2 aparte fasen.
Aardlekautomaat 3 fase 16 A speciaal voor zonnepanelen omvormer. Aardlekautomaat om een groep bij te maken voor de zonnepanelen omvormer. Aardlekschakelaar en stroom / kortsluit beveiliging in 1. De aardlekschakelaar heeft een special karakteristiek waardoor deze geschikt is om een omvormer aan te sluiten.
De correcte manier is dus om een krachtgroep (3x16A) voor de kookplaat aan te leggen. Is de boel ook al geschikt voor een 11kW plaat. Volgens mij zou je wel twee gekoppelde automaten op twee fases aan mogen sluiten maar dan heb je toch ook al een 3-fase aardlek nodig.
Om dit te berekenen maken we gebruik van de volgende formule: R = ρ * l/A (Binas 35D1). We zijn op zoek naar de stroomsterkte I, aangezien we uit de vorige formule R kunnen berekenen en de spanning bekend is (normale contactdoos levert 230V) kunnen we met U = I*R (Binas 35D1) ook I uitrekenen.
3 Fase aardlekautomaten
Waarom E-tech? De 3 fase aardlekautomaat word vaak gebruikt om een bestaande groepenkast uit te breiden met krachtstroom. De aardlekautomaat is een combinatie van zekering& aardlek beveiliging. Met een aardlekautomaat heeft u geen aparte aardlekschakelaar nodig op de aangesloten groep.
Om tegen direct aanrakingsgevaar beveiligd te zijn moet de elektrische installatie voorzien zijn van een aardlekschakelaar volgens IEC 61008 of IEC 61009 met een aanspreekstroom van maximaal 30mA. Deze aardlekschakelaar schakelt aardlekstromen groter dan 30mA binnen een veilige tijd af.
531, Gebruik 4-polige aardlekschakelaars
Het wordt bijvoorbeeld afgeraden omdat bij het aansluiten van meerdere toestellen de optelsom van (HF-)lekstromen een zodanige waarde kan bereiken dat de aardlekschakelaar onbedoeld kan aanspreken.
Simpel gezegd: huis 1 op fase L1, huis 2 op L2 en huis 3 op L3 en vervol- gens weer opnieuw beginnen bij L1. Deze gelijkmatige verdeling is van groot belang. Ten eerste om de stabiliteit van het net te behouden; wan- neer de fasen niet ongeveer evenveel worden belast (asymmetrisch) kan het net letterlijk 'plat' gaan.
Er geldt een maximaal aantal installatieautomaten (groepen) die achter de Aardlek mogen. Er mogen maximaal vier groepen worden beveiligd door één aardlekschakelaar.
Een type B aardlekschakelaar is een combinatie van een type A en heeft een extra meetcircuit om DC stromen te kunnen meten. Type B Aardlekbeveiliging gebruik je bijvoorbeeld bij laadpalen en zonnepanelen met een DC lekstroom boven de 6mA.
Het belangrijkste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt. De overige groepen worden niet uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar schakelt bij een storing alle groepen uit waarop de aardlekschakelaar is aangesloten.
Voor woningen geldt tegenwoordig de regel dat 30mA lekstroom de elektrische installatie achter de aardlekschakelaar moet uitschakelen. U heeft bij een woning dus een component met 30mA lekstroom nodig. De 300mA aardlekschakelaar is verplicht bij: Tijdelijke installaties in fabrieken.
Wat is het verschil tussen een type A en een type B type aardlekbeveiliging? Een type A-aardlekbeveiliging is gevoelig voor wissel- en/of pulserende gelijkstromen.Een type B- aardlekbeveiliging detecteert wissel-, pulserende gelijk- en vlakke DC-lekstromen.
Gebruik een XVB-kabel tussen de zekeringskast en de laadpaal met minstens volgende diameter: Afstand <25 m: 2,5 mm² voor 16 A, 6 mm² voor 32 A. Afstand >25 m: 4 mm² voor 16 A, 6 mm² voor 32 A.
Heeft u een 1-fase aansluiting en wilt/kunt u deze niet vervangen voor een 3-fase meterkast, kies dan voor een laadpaal met een vermogen van 3,7 kW. Wilt u een laadpaal met meer vermogen? Dan kunt u uw meterkast laten uitbreiden. U kunt een uitbreiding van uw meterkast aanvragen bij uw netbeheerder.