Criminelen gebruiken zomaar nummers of hebben je nummer ergens van het internet gehaald. Welkom op de klanten helpen klanten Community van Vodafone. Hier kan je niets aan doen. Dit heet spoofing en is al langere tijd wat criminelen gebruiken om zo te doen lijken alsof ze vanaf een echt nummer bellen.
Wanneer uw telefoonnummer gespooft is, wordt er niet echt vanaf uw nummer gebeld, maar de ontvanger ziet uw nummer wel op zijn/haar telefoon staan. Omdat er in werkelijkheid vanaf een ander nummer wordt gebeld, zult u het gesprek niet terugvinden in uw belgeschiedenis en op uw factuur.
Zo werkt website spoofing
Een oplichter stuurt je een link een website, bijvoorbeeld via een e-mail of SMS. De link lijkt echt, maar gaat naar een gevaarlijke website. Zo'n nepwebsite lijkt sprekend op een echte website. Zo kan je denken dat je op de website zit van je bank, verzekering of webshop waar je vaak koopt.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
Ook via WhatsApp kunt u een bericht van een onbekend (buitenlands) telefoonnummer ontvangen. Criminelen proberen u namelijk op allerlei manieren geld afhandig te maken. Bijvoorbeeld door phishing, virussen te verspreiden of u ergens uw gegevens te laten invoeren, waarna ze hier zelf mee aan de haal gaan.
Door middel van IP-spoofing kunnen cybercriminelen kwaadwillende handelingen uitvoeren, vaak onopgemerkt. Zo kunnen ze je gegevens stelen, malware installeren op je apparaat of je server vast laten lopen. Your browser can't play this video.
De belangrijkste redenen waarom criminelen aan spoofing doen zijn: Mensen overhalen persoonlijke informatie, zoals bankgegevens, te delen.Malware op een apparaat installeren.Het computersysteem van een persoon of grote organisatie platleggen.
Spoofing en phishing
Zoals gezegd is er sprake van spoofing wanneer iemand communicatiemiddelen vervalst om zijn ware identiteit en bedoelingen te verbergen. Phishing daarentegen is een soort cyberaanval waarbij dit vervalste materiaal, zoals vervalste e-mails of websites, als hulpmiddel wordt gebruikt.
Fraudeurs komen aan telefoonnummers via bijvoorbeeld Marktplaats en social media. Scherm je profielen dus af en maak je telefoonnummer niet openbaar als je een advertentie op Marktplaats zet. Scherm ook je contacten op social media af voor de buitenwereld.
Laat ik eerst met deze deur in huis vallen: 0437440500 is een nummer van Ziggo. We gebruiken het o.a. bij klanttevredenheidsonderzoeken en abonnementchecks. Je scepsis en vragen snap ik heel goed. Anoniem uitbellen bij deze zaken mag niet meer, dus er moet sowieso een nummer staan.
Elk telefoonnummer is door criminelen makkelijk te imiteren (spoofen). Dat het nummer waarmee je gebeld wordt écht van het betreffende bedrijf lijkt, zegt dus niets. Hang op. Twijfel je, bel dan zelf naar het officiële nummer.
Kan iemand mijn telefoon hacken door me te bellen? Uw telefoon zal niet gehackt worden via een telefoontje, maar het kan wel deel zijn van een grotere social engineering of hacking aanval.
Neem niet op als je door een (verdacht) onbekend nummer wordt gebeld en bel ook niet terug. Als je wel opneemt, blijft het vaak stil aan de andere kant van de lijn en wordt de verbinding vervolgens verbroken. Bel je terug, dan betaal je daar vaak veel geld voor.
Slachtoffers van spoofing die leidt tot niet-bancaire fraude krijgen hun schade in principe niet vergoed. De slachtoffers die hun geld desondanks terugontvingen zullen dit van de dader terug hebben gekregen, bijvoorbeeld op verzoek van de bank of via de Procedure NAW-gegevens Begunstigde bij niet-bancaire Fraude.
Doe aangifte bij politie
Ook als getuige kunt u aangifte doen. Zonder aangifte kan de politie geen opsporingsonderzoek instellen naar identiteitsfraude. En zonder aangifte kunt u de schade niet op de dader of de verzekering verhalen. De wijze van aangifte is afhankelijk van de ernst van het feit.
Meld het bij de meldpunten die online te vinden zijn: Discriminatie: mindnederland.nl. Fraude: fraudehelpdesk.nl. Spam: spamklacht.nl (OPTA)
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.
Bij e-mail spoofing worden e-mailberichten verzonden waarbij het lijkt alsof deze vanuit een betrouwbare bron zijn verstuurd. Deze techniek wordt vaak gebruikt door cybercriminelen om mensen te misleiden. Ze proberen je zo bijvoorbeeld gevoelige informatie te ontfutselen of verspreiden zo malware.
Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021. Maar ook in 2022 werd er nog duizenden malen melding van gemaakt.
Ja, de videogesprekken die je op WhatsApp voert worden ook met end-to-end-encryptie beveiligd en zijn alleen voor de deelnemende partijen toegankelijk. Niemand, inclusief WhatsApp zelf, heeft toegang tot de inhoud van je communicatie. Maar end-to-end-encryptie neemt dus niet alle potentiële veiligheidsrisico's weg.
In India moet je nieuwe Apple ID opnieuw een mobiel (+91)-telefoonnummer zijn.