0 – 2 weken: niet langer dan 6 uur tussen voedingen en minimaal 6 voedingen per 24 uur. 2 – 8 weken: niet langer dan 8 uur tussen voedingen en minimaal 5 voedingen per 24 uur. Vanaf 8 weken: niet langer dan 12 uur tussen voedingen en minimaal 4 voedingen per 24 uur.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt.
Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
De baby heeft voldoende reserves voor de eerste 24 uur. Blijf het gewoon iedere 3 uur proberen. Let er wel op dat de baby de tepel goed in de mond heeft (het goede zuigreflex start als hij de tepel tegen het zachte gehemelte voelt).
0 – 2 weken: niet langer dan 6 uur tussen voedingen en minimaal 6 voedingen per 24 uur. 2 – 8 weken: niet langer dan 8 uur tussen voedingen en minimaal 5 voedingen per 24 uur. Vanaf 8 weken: niet langer dan 12 uur tussen voedingen en minimaal 4 voedingen per 24 uur.
geeft uw baby aan geen energie meer te hebben om verder te drinken. Door het aanbieden van voldoende rustpauzes bij stresssignalen wordt het drinken een prettige ervaring en houdt uw baby voldoende energie over. De hoeveelheid die gedronken wordt is niet belangrijk, maar wel de manier waarop hij drinkt.
Hoeveel uur je baby zou moeten slapen, is niet strikt te zeggen. Het verschilt van kind tot kind. Gemiddeld slaapt een baby zo'n zestien uur per etmaal. Maar als dat meer of minder is, hoef je je dus geen zorgen te maken.
Een baby van 0-2 weken kan ongeveer 30-45 minuten wakker zijn. Een baby van 2-6 weken kan ongeveer 45-60 minuten wakker zijn. Een baby van 7-12 weken kan ongeveer 60-75 minuten wakker zijn. Een baby van 3-5 maanden kan ongeveer 1,5 uur wakker zijn.
Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij 's nachts slaapt. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo'n twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor voeding. Wil je een rustige nacht, dan is het wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat.
Baby's hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig.
Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen. Vanaf 3000 g: minimaal 5 voedingen per dag nodig en maximaal 8 uur tussen twee voedingen.
Geef uw kind altijd ongeveer twee weken de tijd om te wennen aan een nieuwe voeding. Bij oudere kinderen die al vaste voeding krijgen kan het zinvol zijn om naar het volledige eetpatroon te kijken.
Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle baby's die tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen om één of meerdere nachtvoedingen vraagt. Dit doet je baby niet om jou te plagen. Veel baby's drinken 's nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben.
Doorslapen betekent dat je baby de hele nacht slaapt.
“Doorslapen betekent officieel een periode van ongeveer 5 a 6 uren achter elkaar slapen. Het heeft alles te maken met de kunst van slaapconsolidatie; het aan elkaar plakken van slaapcycli.
Bij een baby is dat net iets anders. Om te beginnen heeft je kleintje een slaapcyclus van slechts 60 minuten, waarna hij -net zoals wij- wakker wordt. Je baby heeft echter nog niet geleerd hoe hij vanzelf weer in slaap kan vallen en zal daardoor meestal beginnen wenen om je aandacht te trekken.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Het is normaal als je baby ongeveer 15-20 minuten doet over een flesje. Als je kindje er sneller over doet, dan kun je dit verlangzamen door een speen te proberen met een kleiner gaatje. Je kindje kan anders last krijgen van darmkrampjes. Wat je ook kunt proberen is johannesbroodpitmeel toevoegen aan de voeding.
Het consultatiebureau zal je ook vertellen wanneer je je baby meer dan 110 ml per voeding mag geven. Te veel voeding kan krampjes, spugen en overgewicht veroorzaken. Het is niet erg als een baby een keer wat minder drinkt, de volgende keer kun je dan iets meer aanbieden.
Leg de baby zo snel mogelijk na de geboorte aan. Voed op verzoek, dat wil zeggen geef de baby de borst als hij wakker is en door middel van voedingssignalen aangeeft aan voeding toe te zijn en niet op vaste tijden. Door te voeden als de baby wakker is, hapt hij vaak beter aan omdat hij dan honger heeft.