Valeriaan wordt onder meer ingezet bij slaapproblemen (zoals chronische slapeloosheid), stress, nervositeit, rusteloosheid, angst en overgangsklachten. Vanwege de spierontspannende werking wordt het ook gebruikt bij sommige reumatische klachten of rusteloze benen.
Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
Valeriaan kan milde bijwerkingen veroorzaken als vermoeidheid de ochtend na de inname, hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten (1).
4 tabletten/dag. De dragees/tabletten zonder kauwen met water innemen. Door het geleidelijke begin van de werking is valeriaan niet geschikt voor acute behandeling. Voor een optimaal effect wordt continu gebruik gedurende 2–4 weken aanbevolen.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid. Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Bij mensen die zowel een depressie als angststoornis hebben, helpt de combinatie van sint janskruid en valeriaan beter dan sint janskruid alleen. Valeriaan mag gebruikt worden naast cytostatica; de werking van deze medicijnen wordt niet beïnvloed door valeriaan.
Van een eenmalige overdosis valeriaan zijn geen verschijnselen bekend, maar het advies is om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Mogelijk ontstaan klachten, zoals vermoeidheid, buikkrampen, benauwdheid en licht in het hoofd. Raadpleeg bij klachten door een overdosis valeriaan een arts of apotheker.
helpt goed na 1,5 uur .
Een zeer probaat middel voor Vata hoge bloeddruk is het kruidenmengsel: Ashwagandha, Valeriaan en Brahmi in gelijke delen (1-3 gram per kruid, in poedervorm).
Gebruikt u op hetzelfde moment een kruidenproduct met Valeriaan en kalmerende medicijnen? Dan kan het kalmerende effect sterker worden. Het wordt afgeraden om kruidenproducten met Valeriaan en kalmerende medicijnen tegelijk te gebruiken.
Ernst van mogelijke interacties: Valeriaan met medicijnen
Kruidenpreparaten met valeriaan kunnen een effect hebben op de beschikbare hoeveelheid van een gelijktijdig gebruikt geneesmiddel in het lichaam omdat ze een remmend effect hebben op cytochroom P450 (CYP)-3A4.
De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend.
Valeriaan heeft een nog grotere aantrekkingskracht op katten dan kattenkruid. Valeriana Officinalis wordt in de homeopathische geneeskunde toegepast ter ontspanning en kalmering van het centrale zenuwstelsel. Het wordt veelal ingezet bij lichte vormen van nervositeit en spanning en bij slapeloosheid.
Volwassenen en kinderen boven 12 jaar: 3 x daags 1 tablet innemen met water. Aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijden.
Zodra de angstaanvallen weer beginnen, begin je met 3 keer per dag 125 mg Valeriaan (Kruidvat) te slikken en bij misselijkheid (als gevolg van de angst) een reistabletje (ook gewoon van het Kruidvat).
De aanbevolen dosering bij volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar is: - Ter verlichting van lichte nervositeit: 1 tablet 3 maal per dag. - Bij slaapmoeilijkheden: 1 tablet een halfuur tot een uur voor het slapengaan, indien nodig met nog 1 extra tablet vroeger in de avond. Maximale dagdosering: 4 tabletten.
Dit kruid wordt ook afgeraden in combinatie met antidepressiva. Het kan leiden tot slapeloosheid en nervositeit, maar ook de kans op hallucinaties, agressie en zelfs zelfmoordgedachtes is groter.
Sint-janskruid (in pillen, kruiden of thee) kan klachten geven van zonverbranding, duizeligheid en diarree. Dat zeggen onderzoekers van het RIVM. Soms gebruiken mensen sint-janskruid om beter te slapen of zich minder somber te voelen bij depressieve klachten.
Sint-Janskruid kan de werking van geneesmiddelen versterken of verzwakken en na gebruik zelfs zonnebrand veroorzaken. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarom moet op de verpakking van middelen die dit kruid bevatten sinds 12 april 2021 verplicht een waarschuwing staan.
Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. U voelt zich positiever.