Gele ontlasting is heel normaal onder baby's, en komt vooral voor wanneer je je baby borstvoeding geeft, er kunnen dan zelfs stipjes of vlokjes in voorkomen, die een beetje op zaadjes lijken. Maar ook bij flesvoeding kan gele ontlasting gerust voorbij komen.
De behandeling van een gele stoelgang is afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Indien er sprake is van een ziekte, dient deze behandeld te worden. Indien er daarnaast ook sprake is van vermagering, vermoeidheid en kramp is het raadzaam zo snel mogelijk uw arts te raadplegen.
Gele ontlasting is geen goed teken. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals gele voeding, galstenen, leveraandoening, alvleesklier aandoeningen, glutenintolerantie of coeliakie, buikgriep, alcoholgebruik, medicijngebruik of een infectie. Gele ontlasting kan getest worden om de oorzaak te achterhalen.
Gele en groene ontlasting
Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook veel andere redenen hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddel gebruik, voedsel intolerantie zoals Coeliakie.
Diarree gaat meestal binnen een paar dagen over. Duurt de diarree langer dan een week en is uw kind niet ziek? Dan kan de diarree komen door vruchtensap of te veel melk. Geef uw kind dan geen vruchtensap meer en minder melk.
Wat kun je doen als je baby diarree heeft? Blijf de borst of de fles aanbieden, al is het maar in kleine hoeveelheden. Geef je baby een dag geen fruithapje of ander eten. Geef eventueel extra vocht met ORS.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Stopverfpoep ontstaat meestal door problemen met de alvleesklier, gal of lever. De galkleurstof bilirubine, die feces zijn bruine kleur geeft, kan dan niet vanuit de lever in de darm komen. Ook zorgt het gebrek aan gal dat vet niet goed wordt opgenomen in de dunne darm, waardoor vetdiarree ontstaat (steatorroe).
Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast.
Omdat er opeens nu een overvloed aan afvalstoffen ontstaat, kan de lever deze verwerking niet altijd bijhouden. De gele verkleuring, ook wel geelzucht genoemd is normaal gesproken binnen een week weer weg.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Baby's die borstvoeding krijgen hebben een zachte, waterige ontlasting die geel tot bruinig van kleur is en die een typische geur heeft. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Soms lijkt het wel op mosterd met pitjes erin.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de toiletpot en/of plakken aan de randen van de toiletpot. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
3. Ook wel 'golden drop': een drol die jou geen afveegwerk bezorgt en dus geen sporen achterlaat op het toiletpapier.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Een beetje slijm bij de ontlasting is normaal en helpt om de ontlasting makkelijk en snel door de darm te vervoeren. Bij Prikkelbare darmsyndroom wordt regelmatig wat meer slijm geproduceerd. Een overdaad aan slijm of slijm met bloed, kan duiden op een ontsteking. Ga dan altijd naar uw huisarts.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Het slijm kan zich aan de buitenkant van de ontlasting bevinden of vermengd zijn. Een toename van slijmvorming van de darm duidt op een ontsteking of irritatie. Bloederig slijm duidt op een ontsteking. Onder normale omstandigheden is de ontlasting goed gevormd en bevat het geen zichtbaar slijm.
We spreken van diarree als je kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met 3 waterige ontlastingen in de laatste 24 uur. Het normale ontlastingspatroon (frequentie, kleur en vastheid) verschilt heel erg per kind en ook bij eenzelfde kind. Er moet nagegaan worden of het echt om diarree gaat.
Beperk het gebruik van heldere vruchtensap, zoals appelsap, bosvruchten-, druiven- en perensap, diksap en siroop. Vruchtensap, diksap en siroop bevatten fructose (vruchtensuiker). Een kinderdarm kan maar een kleine hoeveelheid fructose per keer verwerken. Door een te grote hoeveelheid fructose ontstaat diarree.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.