De WSNP of de MSNP. Eerst WSNP. Doorgaans duurt zo'n traject 3 jaar. Een zwaar traject met weinig leefgeld om hoge schulden af te betalen.
De fases verificatie en sanering duren maximaal 180 dagen, het Msnp-traject duurt in totaal 36 maanden. De schuldhulpverlener kan ook met de schuldenaar afspreken om een 100%-betalingsregeling te treffen die langer dan drie jaar duurt.
Tijdens het minnelijke traject wordt uw inkomen en uitgavenpatroon bekeken. Tevens wordt er een inventarisatie gemaakt van de hoogte van de vorderingen die de schuldeiser op u heeft. Vervolgens zal er in samenwerking met de schuldeisers onderzocht of er mogelijkheden zijn om tot een akkoord te komen.
U lost in principe nooit meer dan 3 tot 5 jaar af, maar het streven is om uw schulden in die periode volledig af te lossen. Om in aanmerking te komen voor een schuldregeling, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden: U mag geen nieuwe schulden maken en moet de vaste lasten op tijd betalen.
Hoe lang moet ik wachten op schuldhulpverlening? Binnen 4 weken nadat u zich bij de gemeente heeft gemeld, hoort u welke hulp u kunt verwachten. De gemeente beslist binnen 8 weken na uw melding of u hulp krijgt. Deze periode kan langer duren als de gemeente nog niet genoeg gegevens heeft over uw geldzaken.
Dit noemen we een minnelijke schuldregeling (Msnp). Lukt het niet om tot een minnelijke regeling te komen met uw schuldeisers? Dan is er de mogelijkheid om een beroep te doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Dit noemen we ook wel een wettelijke schuldregeling.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
Er bestaat ook een mogelijkheid om de schuldsanering eerder te beëindigen dan na deze drie jaren, namelijk door het aanbieden van een akkoord aan uw schuldeisers. Slaagt het aangeboden akkoord, dan eindigt de schuldsanering namelijk eerder en daarmee ook de aan de schuldsanering verbonden verplichtingen.
Hoelang deze regeling duurt, hangt af van jouw inkomsten, uitgaven en schulden. Doorgaans is dit maximum 7 jaar, maar het kan ook korter of langer zijn. Deze regeling is niet gratis: jij betaalt de schuldbemiddelaar zelf. mag aanrekenen, ligt vast in de wet.
Wat zijn niet-saneerbare vorderingen? Dat zijn boetes die het minnelijke traject in de weg staan. Een minnelijk traject is pas mogelijk na volledige betaling van deze boetes.
Wie advies en begeleiding nodig heeft rond budgetproblemen kan terecht bij een OCMW of een CAW. Op de website eerstehulpbijschulden.be vindt u een erkende instelling voor schuldbemiddeling in uw buurt ((opent in nieuw venster)).
Als schuldeisers niet akkoord gaan
Bij een dwangakkoord dwingt een gerechtelijke uitspraak schuldeisers na een onredelijke afwijzing alsnog mee te werken. Iemand met schulden kan ook worden doorverwezen naar het wettelijke traject, de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
Bij schulden afkopen tegen finale kwijting vraag je aan je schuldeisers om genoegen te nemen met minder. Vaak veel minder! Hoeveel precies hangt af van jouw persoonlijke situatie en wordt altijd in percentages benoemd. Afkooppercentages tussen de 5 en 25% zijn mogelijk.
Tijdens de gehele duur van de schuldsaneringsregeling moet u fulltime, dit is minimaal 36 uur per week werken. Als u fulltime werk heeft, moet u er alles aan doen om deze baan te behouden. Deze verplichting geldt voor iedereen die tot de schuldsaneringsregeling is toegelaten.
Nee. U wordt niet toegelaten tot de Wsnp als u al eerder in de Wsnp hebt gezeten.
Een bewindvoerder probeert zich wel te houden aan een normbedrag. Meestal is dat 40 euro per week voor 1 persoon en per gezinslid 10 euro erbij. Dus als je met vier mensen bent, is dat 70 euro in de week.
Ja, u kunt tijdens de Wsnp gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Houdt u er rekening mee dat uw financiële situatie hierdoor wijzigt. En dat het gevolgen heeft voor uw Wsnp. Bespreek uw voornemen daarom eerst met uw Wsnp-bewindvoerder.
In het Centraal Insolventie Register (CIR) staan gegevens van faillissementen, surséances (uitstel) van betaling en de Wsnp. De Raad voor de Rechtspraak beheert dit register. Op de website van het CIR kunt u zoeken of iemand is toegelaten in de Wsnp.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
In 2018 bedraagt het gemiddelde netto vermogen 450 duizend euro per huishouden. Dit vermogen bestaat uit financieel vermogen (129 duizend), de pensioenaanspraken (187 duizend) en het niet-financiële vermogen (240 duizend). Hier tegenover staat een gemiddelde schuld van 106 duizend euro.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.