Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn.
Nagellak is veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Maak je je toch zorgen over chemische stoffen in nagellak, kies dan voor nagellak op waterbasis. Daarin zitten minder vluchtige oplosmiddelen. Nagellak op waterbasis droogt daardoor minder snel en het blijft minder lang zitten.
SOPHI nagellak op waterbasis bestaat alleen uit veilige ingrediënten. SOPHi is vrij van de veel gebruikte schadelijke stoffen in nagellak: tolueen, formaldehyde, ftalaten, bisphenol A, ethyl acetaat en bevat veilige alternatieven. SOPHi is vrij van gluten, soja en sporen van noten.
Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
Want als je eerst gaat lakken en daarna douchen, dan wordt de nagellak door het warme water weer zacht. Waardoor de nagellak weer lelijk wordt. Dit geldt natuurlijk niet als je in de ochtend je nagels lakt en pas 's avonds gaat douchen. Zorg daarom dat er tussen het lakken voor het douchen ongeveer zo'n 3 uur zit.
Door de groei van je eigen nagels, groeien je kunstnagels uit. Om jouw gelakte nagels mooi te houden, kun je je nagels laten opvullen. Gemiddeld laat men nagels één keer per 3 á 4 weken opvullen.
Wanneer nagellak te lang op de nagels heeft gezeten zie je soms witte plekjes die erop wijzen dat de nagels te droog zijn geworden. Als de nagellak begint te chippen kun je hem er het beste meteen vanaf halen. Meestal is dit om de twee tot drie weken.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Dit betekent dat het geen stoffen bevat die in de gebruikelijke nagellakken voorkomen, zoals tolueen, formaldehyde of xyleen. Als je een nagellak zoekt die snel droogt en door zijn veganistische ingrediënten niet schadelijk is voor je gezondheid, is dit nagellakje misschien de juiste voor jou.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Drie laagjes maximum
Maar let wel, want wanneer je dikke lagen nagellak aanbreng op de oude laag zal de nagellak veel sneller gaan afbladderen en zal het heel lang moeten drogen. Breng daarom drie dunne laagjes aan (met droogtijd er tussenin).
Nagellak bevat kleurstoffen en stoffen die zorgen dat de lak hecht aan de nagel en oplosmiddelen. Voor binding van de lak aan de nagel wordt een combinatie van nitrocellulose en tolueensulfonamide-formaldehyde gebruikt. Tolueensulfonamide zorgt voor de binding aan de nagel, nitrocellulose zorgt voor de glans.
HEMA komt met vegan beautyproducten
Zo nu ook de nieuwe Pure Nailpolish en de Unbeatable Lipcreams. Beide producten zijn 100% vegan. Daarnaast bestaat de Pure Nailpolish ook nog eens uit natuurlijke ingrediënten. Lekker bezig HEMA!
Je kunt het beste een watje met de alcohol op je nagel leggen en dit tien seconden laten intrekken. Wrijf daarna zachtjes heen en weer om de nagellak los te krijgen. Smeer je nagels, nagelriemen en de huid hieromheen daarna in met een verzorgende crème of olie, want de alcohol kan dit behoorlijk uitdrogen.
Laat elke laag nagellak ongeveer 1-3 minuten drogen. Nagellak zal niet volledig drogen als je meerdere dikke lagen aanbrengt. Het kan op deze manier langer duren om je nagels te lakken, maar de droogtijd zal aanzienlijk korter zijn.
Soms is je nagellak gewoon voor een tijdje met rust laten het beste. Nagellak droogt wel in 3-5 minuten, maar door de kunsthars die erin zit kan het soms uren duren voordat het hard is. Breng dunne laagjes aan. Als je meerdere en dunnere laagjes aanbrengt droogt de nagellak sneller en kan het gelijkmatig hard worden.
Duur kan je hem nochtans bezwaarlijk noemen. Ook na een paar keer afwassen doet hij 't niet slecht. Extra voordeel: door de dikkere laag op je nagels zie je 't niet als er een deukje in de lak komt.
Het verschil met gelnagels is dat er nu geen extra laag gel onder de gellak komt, die de nagels extra verstevigen. Daarnaast kan gellak, in tegenstelling tot gel, er eenvoudig vanaf geweekt worden. Gelllak is ideaal voor wie van nature mooie nagels heeft en lang wil kunnen genieten van gekleurde nagels.
Het grote verschil tussen gel nagellak en gewone nagellak is dat de gel variant langer blijft zitten op je nagels dan de gewone nagellak. Dit komt door de gel die aan de nagellak is toegevoegd bij de gellak en daardoor blijft deze nagellak langer en beter op je nagels zitten.
Toch ben ik blij verrast door de HEMA Long Lasting Nailpolish! De lakken werken heel erg prettig en hebben een goede dekking die vaak al met één laagje dekt. Ook is de droogtijd snel – maar de uithard tijd een halve dag – en ziet de lak er gewoon heel erg mooi uit.
De nagellakkleur van het jaar 2022 is volgens Pantone is Very Peri en blijft de trends domineren. Terwijl ook geel, groen en blauw nog steeds te verkrijgen zijn in alle soorten pasteltinten. De kleur die dit seizoen weer tot leven komt? Electric blue, de meest populaire kleur van het moment.
Essie nagellak is van zeer goede kwaliteit en blijft tot wel 5 dagen prima zitten. Sinds kort heeft Essie ook een Essie Nagellak Gel op de markt gebracht: Essie Gel Couture Nagellak. Dit is een normale Essie Gel nagellak waar je geen UV-lamp bij nodig hebt, maar die tot 2 weken perfect blijft zitten!