Als je je bewust wordt van de kern van de pijn, geef je het objectieve aandacht – zonder het te bagatelliseren of het te overdrijven. Erken de pijn, en kijk er gewoon naar zoals het is.Je hoeft het niet 'beter' te maken of te veranderen.Accepteer de pijn zoals deze is, met rustige aandacht.
Het kan ook zijn dat je bij het gevoel weg gaat door afleiding te zoeken. Deze afleiding kan gezond of ongezond zijn: sporten, vrienden opzoeken, (veel) slapen, eten, roken, drinken etc. Een beetje afleiding zoeken is helemaal niet erg, maar als de pijn steeds terugkomt, is er wellicht iets anders nodig.
Het oud zeer kan niet teruggedraaid worden en gesprekken bij een psycholoog zijn niet bedoeld om iets of iemand de schuld ergens van te geven. Zonder dat oud zeer je gedrag laat bepalen, kun je leren vriendelijker met jezelf om te gaan. Een psycholoog kan je ondersteunen in dit proces.
Probeer dankbaar te zijn naar het heden
Tot nu toe heb je vooral aandacht gegeven aan het verleden. Maar het is het heden dat belangrijk is. Probeer daarom niet opnieuw op te gaan in je verhaal, maar te focussen op wat er op dit moment gebeurt.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Ook kan het zijn dat je eerder bent afgewezen (door je ouders of een andere liefde) en we zijn als mens geneigd om ons te gedragen op manieren die al bekend voor ons zijn. Een onbeantwoorde liefde voelt op deze manier "normaal." Vandaar dat het dan moeilijk is om afstand te nemen.
Jezelf helen: associëren en doorvoelen
Associëren op de klacht is dus de eerste belangrijke stap om jezelf te helen. Daarna komt het erop aan om het signaal dat je lichaam je geeft ook te doorvoelen. Om even in de pijn of irritatie die je voelt te duiken, in plaats van deze te negeren.
Je verdriet met iemand delen kan enorm verbinden. Ik heb dat zelf meerdere keren ervaren dat je, door je tranen de ruimte te geven, een intense verbinding met iemand kan voelen. Dat komt omdat je op zo'n moment zo puur tot jezelf komt, dat je vanuit jouw 'zijn' expressie geeft aan iets waar je verdrietig om bent.
Je leest het goed, het is ons brein dat beslist of er pijn is. Als je een wondje hebt aan je vinger, dan komt die gevaarboodschap continu aan, ook in je brein, maar dan kan mijn brein beslissen dat het niet belangrijk is om dat dan te voelen.
Yoga, mindfulness en sensomotorische therapie (waarbij de zintuigen door allerlei spelletjes en beweging worden geactiveerd, DE) zijn andere manieren om in een veilige omgeving te voelen wat er gebeurt in hun lijf. Ook tekenen helpt kinderen om het verlammende effect van traumatische ervaringen tegen te gaan.
Het onderdrukken van je gevoelens en emoties leidt tot ziekte. Omdat alles in je lichaam met elkaar verbonden is, betekent dit dat het één hoe dan ook effect heeft op het ander. Onderdruk je je emotioneel systeem, dan onderdruk je ook je immuunsysteem.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Herstellen van de schok
Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Rouwreacties zijn normale, menselijke emotionele reacties. Normale rouwreacties zijn reacties op de dood van een dierbare; en deze normale menselijke reacties komen overeen met de logische verwachtingen die men heeft over dat soort rouwreacties. Toch zijn er vormen van abnormale rouwreacties, ofwel gecompliceerde rouw.
Controle en duidelijkheid geven een veilig gevoel, veel mensen vinden dat prettig. Het kan dan ook erg helpen als je echt gelooft dat jouw leven beter wordt nadat je deze liefde hebt losgelaten. Ook als je niet weet of dat echt zo is. Het valt natuurlijk niet mee als je met een partner samenwoont.
Soms gebruiken wij het verleden om onze keuzes in het nu te rechtvaardigen (en soms goed te praten). Dit is een van de redenen waarom we graag vastklampen en niet loslaten. Het lastigste in het loslaten is wanneer er ooit iets gebeurd is in een persoonlijke relatie met iemand die je erg vertrouwde.
Vind manieren om je genegenheid en waardering voor de persoon die de ander is te laten groeien, maar begin daarbij vooral ook met onvoorwaardelijke liefde voor jezelf! Laat los wat de ander of jij zou moeten veranderen om goed te zijn, of wat je wint door bij hen te zijn.