Het bevat veel omega-9 vetzuur, dat je lichaam net zo hard nodig heeft als omega 3. Dit verlaagt het cholesterol in je bloed en vermindert zo de kans op geblokkeerde vaten. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend! De gezonde vetten in avocado-olie zijn belangrijk voor het goed functioneren van je hersenen.
Als het gaat om meest gezonde olie, denken we dat olijfolie de meest gezonde is, maar dat is onjuist. Avocado olie is bijvoorbeeld net zo gezond als olijfolie, zelfs op veel fronten gezonder.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
De antibacteriële en voedende werkstoffen in natuurlijke avocado-olie dragen bij aan een gezonde, sterke en vitale huid. De vitamine E en polyfenolen, die van nature in avocado-olie zitten, beschermen de huid tegen vrije radicalen en zorgen voor een versterkte huidbarrière.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Avocado olie is zeer geschikt om te bakken en braden op hoge temperatuur - echter niet verhitten boven het 'rookpunt'.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Meestal is dit ongeveer een jaar. Sesam-, druivenpit-, walnoot- en avocado-olie hebben een kortere houdbaarheid. Let hier dus goed op! Je kunt meestal aan de kleur en geur van de olie zien of het nog bruikbaar is.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
De avocado is welbekend voor zijn voedende eigenschappen en bevat meer dan twintig vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die uiterst doeltreffend zijn tegen huidveroudering en een droge huid.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
In een gezond dieet haal je minimaal 20% en maximaal 40% van je energiebehoefte uit vet. Dit komt neer op ongeveer 80 gram vet per dag voor een vrouw en 100 gram vet voor een man.
Avocado olie bestellen | Albert Heijn.
Avocado-olie kun je ook gebruiken om te frituren. Het enige nadeel is dat bij hoge temperaturen, avocado-olie erg kan gaan roken. Arachideolie, ook wel pindaolie genoemd is erg neutraal van smaak en laat geen smaak achter op het eten.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
De voornaamste redenen waarom te veel avocado's slecht voor je is, zijn de calorieën en vet die in de vrucht aanwezig zijn. Gemiddeld genomen bevat een avocado 250 tot 320 calorieën en ongeveer 20 gram vet (soms zelfs meer).
Hoeveel avocado's per dag is gezond
Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan een halve avocado per dag. 'Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Rozenbottel olie, Squalaan olie, Argan olie, Jojoba olie, Zonnebloemolie en Tea tree olie werken allemaal uitstekend in het balanceren van de vette huid en helpen om uitdroging van de huid (wat kan leiden tot meer olieproductie) te voorkomen.
Avocado-olie is een olie die geperst is uit de avocado.
Wil je alleen een gezichtsolie maken dan zijn de volgende drie basis oliën hiervoor prima geschikt. Arganolie, Jojoba olie en Hennepzaadolie. Deze oliën zijn geschikt voor alle huidtypes en worden gemakkelijk door de huid opgenomen, deze oliën trekken redelijk snel in de huid en laten geen vettig residu achter.
In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder.
Het juiste vet
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.