Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Ossengal zeep stick
Dompel de stick in water. Bestrijk de vlek met de natte zeep en wrijf deze in met de vingers, borstel of doek. Laat de zeep even intrekken maar zorg ervoor dat de zeep niet indroogt. Spoel vervolgens het textiel grondig uit.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
In het geval van een grote, hardnekkige vlek is alleen een absorptiemiddel en water en zeep niet genoeg. Meng in dit geval een absorberend middel zoals zaagsel met een oplosmiddel tot een dikke pasta. Dit mengsel zuigt als het ware de olie uit de vloer. Tegelijkertijd breekt het de olie af dankzij het oplosmiddel.
Dit product weet vooral de bessensap-vlek goed eruit te krijgen. Maar de onbetwiste nummer 1 is Vanish Dual Power. Of het nu koffie, rode wijn of bessensap is: dit middel haalt het er uit. Zowel op katoen als synthetisch.
Doe een eetlepel waspoeder of wasmiddel in een kom met koud water en laat de vlek daarin een uur weken. Om het wasmiddel diep in de vezels te laten doordringen, wrijf je een beetje over de vlek of gebruik je een borsteltje als hulpmiddel. Spoel de vlek daarna af met koud water en was het kledingstuk zoals gebruikelijk.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Met wasbenzine vetvlekken verwijderen
Een tweede optie is wasbenzine. Dit is een oplosmiddel vervaardigd uit koolwaterstoffen. Dep de vlek met wasbenzine. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine.
Maak de vetvlek nat met wasbenzine. Was daarna het kledingstuk op normale temperatuur. Wasbenzine kunt u goed gebruiken om oude vetvlekken te verwijderen uit kleding. Laat een beetje melk even in de kleding trekken en doe het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.
Groene zeep.
Smeer de vlek in met groene zeep en wat warm water, zodat de zeep vloeibaar wordt. Laat dit een paar uur intrekken en wrijf daarna met je vingers over de vlek. Daarna kun je het kledingstuk wassen volgens voorschriften om de gele vlekken in de kleding helemaal te verwijderen.
Probeer dan eerst de olievlek te verwijderen met wat afwasmiddel en warm water. Als dit niet voldoende helpt bedek je de vlek met een vlekkenpasta gemaakt van magnesiumpoeder of talkpoeder en een paar druppels white spirit, wasbenzine, aceton of alcohol. Ook vlekken van olie in marmer behandel je het best met aceton.
Onzichtbare vetten zijn vetten die verborgen zitten in koekjes, snacks, gebak, vlees, kaas, noten en melk. Zichtbare vetten zijn oliën, boter en margarine.
Pas op met het verhitten van olie
Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Hoe kan je teervlekken op kledij wegkrijgen? Om teervlekken op kledij te verwijderen smeer je de vlek in met boter. Daarna laten intrekken en afschrapen om dan tenslotte chemisch te laten reinigen.
Vetvlekken verwijderen van de bank
De beste manier om vetvlekken uit een (stoffen) bank te krijgen, is met een beetje afwasmiddel. Smeer een klodder afwasmiddel over de vlek, en laat dit even intrekken. Daarna pak je een schone microvezel doek, en wrijf je alle afwasmiddel voorzichtig weg.
Schoonmaakazijn ontvet en ontkalkt. Precies datgene wat chemische, niet-natuurlijke schoonmaakmiddelen ook doen. Schoonmaken met schoonmaakazijn gaat grondiger dan met gewoon natuurazijn. Dit omdat schoonmaakazijn zuurder is.
Soda is een prima keuken ontvetter en ook nog eens multifunctioneel. Je kan het gebruiken om je keukenkastjes, de tegels en de vloer mee schoon te maken. Los soda op in warm water voor je het gebruikt. Ook voor de afwas kan soda een hulpmiddeltje zijn als je bijvoorbeeld blinkende glazen wilt hebben.