Het zuidwesten van het land - de staten Arizona, New-Mexico, Texas en Oklahoma - is het warmste en vochtigste gebied van de Verenigde Staten. Hier komt heftige storm, compleet met tornado's, regelmatig voor. De zomers zijn erg warm. Temperaturen kunnen oplopen tot wel 38°C.
Mits je niet noordelijker gaat dan Los Angeles, want in San Francisco komen de temperaturen in de winter niet boven de 20 graden uit. Het perfecte gebied voor winterzon in Californië ligt tussen Los Angeles en San Diego waar het ongeveer rond de 22 graden wordt.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
In Noordoost-Amerika is er sprake van een warm en vochtig continentaal klimaat. In de zomermaanden is het vaak droog en soms zeer warm met temperaturen regelmatig boven 30 graden. In de winter kan het soms ontzettend koud worden met regionaal een dik pak sneeuw en temperaturen ruim beneden -10 graden.
In de Verenigde Staten is juli de warmste maand met 30°C en de meeste koude maand is 4°C in januari. De gemiddelde watertemperatuur ligt rond de 14°C.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
Hierbij geldt dat het voor- en najaar het meeste aantrekkelijk zijn. In de maanden april, mei en juni en september en oktober is de temperatuur aangenaam en reizen er minder toeristen. Tijdens de maanden juli en augustus is het niet alleen druk qua toeristen, maar kunnen de temperaturen ook flink oplopen.
Miami is dé winterzon van Amerika. Het heerlijke subtropische klimaat zorgt voor warme winters vol zon en voor nog warmere zomers, met op zijn tijd een verkoelende bui. Niet voor niets heeft deze miljoenenstad een Caribische uitstraling en heeft het strand het hele jaar door een enorme aantrekkingskracht op bezoekers.
In de stad Anchorage van Amerika's koudste staat Alaska is gisteren een recordtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Het is de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in de ruim honderd jaar dat er statistieken worden bijgehouden.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
New York kent een echte winter met temperaturen van rond of onder het vriespunt. Deze temperatuur wordt 's nachts ook behaald in Las Vegas en de Grand Canyon. In delen van Florida en California worden nog altijd temperaturen van boven 20 graden gemeten in januari.
Hitterecord 25 juli 2019
Op 25 juli 2019 werd ook het hitterecord gevestigd. Op station Gilze-Rijen werd het toen 40,7 graden. Niet op alleen op Gilze-Rijen werd het warmer dan 40 graden. Ook andere stations in het zuiden en oosten gingen door de 40 graden grens.
Als we zo even terug kijken is het warm in december in Curacao, Gambia of de Dominicaanse Republiek, daar is het allemaal zo'n 30 graden. Maar Indonesië is bijvoorbeeld ook een land waar het vrijwel altijd lekker is.
Canarische Eilanden
Temperatuur december: 20 °C.
Met de vrijwel altijd aangename temperaturen van het Caribisch Gebied kan je op Aruba, Bonaire, Curaçao, Jamaica, Cuba en Mexico het hele jaar een warme vakantie beleven. Maar ook Brazilië is met haar mooie kustgebieden en bijzondere natuurschoon zeker een zonnige kerstvakantie waard.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
De reden: de overheersende windrichting op deze breedtegraden is westelijk. In Nederland is dit milde zeelucht, maar in het midden en oosten van Amerika is het juist koude continentale lucht. Om echte kou in Nederland te krijgen, moet de windrichting tussen noord en oost liggen. Dat gebeurt weinig.
Het grootste deel van Californië heeft een mediterraan klimaat. Langs de kust is er vooral sprake van een gematigd mediterraan klimaat (type Csb volgens de Köppen-Geiger classificatie), iets meer landinwaarts en langs het zuidelijke deel van de kust is er sprake van een warm mediterraan klimaat (type Csa).
Is Miami een dure stad? De gemiddelde prijzen in Miami zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Miami moet je er 1.06 keer meer voor betalen dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Miami bereik van: 74 EUR (41 USD) in Hostel tot 191 EUR (105 USD) in 3 sterren hotel.
In Miami tref je het gehele jaar warme temperaturen aan maar de beste reistijd voor Miami is van november tot en met april. Er valt in deze maanden weinig regen, de luchtvochtigheid is lager dan in de zomer en de temperaturen zijn nog gematigd.
De Winter. De winters in Florida zijn zeer mild. Over het algemeen is het zacht, zonnig en zeer aangenaam. Miami en omstreken noteren heel veel dagen met temperaturen boven de 20 graden en als het écht koud wordt dan zakt de temperatuur overdag naar waardes van 10 tot 15 graden.
De beste tijd om New York City te bezoeken is tussen april en oktober. In de lente (april tot en met juni) en in de herfst (september en oktober) is het warm en aangenaam weer met temperaturen tussen de 10°C en 20°C. In de zomer kan het in New York goed warm worden, met temperaturen tot boven de 35°C.
We raden je aan om zeker 5 à 6 volle dagen te spenderen in New York. Zo heb je genoeg tijd om alle bezienswaardigheden te gaan bezichtigen en wat rond te hangen in Central Park.