Voordat je hem van dichtbij kennis laat maken met andere honden. Zorg altijd voor veiligheid. Heeft jouw hond al eens schade veroorzaakt aan een andere hond, leer hem dan een muilkorf aan en houdt hem aangelijnd. Leer hem goed gedrag op afstand van andere honden en eventueel het vermijden van andere honden.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Ga eerst met de nieuwe hond naar binnen en laat deze even het huis verkennen neem hem daarna weer mee naar buiten of even in een aparte ruimte. Laat de eerste hond nu binnen en laat deze even snuffelen. Zorg dat de eerste hond nu rustig op zijn of haar plaats gaat liggen.
Positieve signalen, laat ze hun gang gaan:
Eerst elkaar van achter besnuffelen. Een ontspannen kwispel, staart op medium hoogte. Schouders omlaag, achterkant omhoog: 'ik wil met jou spelen!' De honden respecteren elkaars correcties en geven elkaar de ruimte.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
Een paar minuten is lang genoeg voor een eerste ontmoeting. Laat honden een paar keer aan elkaar wennen, in plaats van een keer lang. Hierdoor worden spanningen voorkomen.
Ervaring leert dat de pups veel te veel aan elkaar gaan hangen met alle ellende van dien. Zelf vind ik de mooiste leeftijd om een hond erbij te nemen wanneer de eerste hond 2 jaar is. Die is dan volwassen, het karakter is gevormd en op basis van dat karakter kun je daar een andere hond bijzoeken.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Meestal gaat het mis door de aanwezigheid van 'iets' in de omgeving dat veel waarde heeft voor een of beide honden. Dit kan eten zijn, zoals een lekker bot, leuk speelgoed, een ligplaats of aandacht van het baasje. Of, zoals bij de twee reuen, een derde hond.
Toch gaan over het algemeen een reu en een teefje het beste samen. Als u meer dan twee honden heeft, dan krijgt u te maken met de hiërarchie die ze onderling moeten uitzoeken. Honden zullen dit zelf doen, maar zorg er wel voor dat u een ras heeft dat erom bekend staat dat het goed kan samenleven met andere honden.
Wanneer jouw hond aan het uitvallen is, kun je hem proberen af te leiden met lekkers en je loopt gewoon de andere kant op. Lukt het afleiden niet? Je neemt hem gewoon mee, net zo lang totdat hij stop met uitvallen. Je maakt de afstand tussen jou en de andere hond dus groter.
Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten. Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af.
Normale dekking hond
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
Als je hond blaft bij het zien van een andere hond, wil hij misschien gewoon spelen. Mogelijk voelt hij zich bedreigd en wil hij zich niet laten kennen. Of misschien heeft die andere hond een stok in z'n bek die jouw hond koste wat het kost óók wil hebben, of ... Vooral niet kwaad worden is de boodschap.
Oudere hond met een puppy samen
Voor een pup kan het erg goed zijn om bij een volwassen hond in huis te komen. Dit biedt vaak bescherming en kan een groot voorbeeld voor de pup zijn. Vaak zie je dan ook dat de puppy sneller leert doordat hij gedrag van de volwassen hond kopieert.
Geef je hond daar ruim de tijd voor. Snuffelen kost energie en werkt ontstressend, een betere combinatie is er niet. Je hond hoeft niet steeds met andere honden te spelen, ook niet wanneer beide honden loslopen. Leer je hond ook om andere honden te negeren, immers niet elke passerende hond wil met jouw hond spelen.
Als je merkt dat je hond last heeft van verlatingsangst kun je een aantal dingen doen om dit te verminderen. Dierenarts Jennifer Freeman vertelt aan Elite Daily: “Doe je best om een flinke wandeling te maken voordat je weg moet.” Zo raakt je hond vermoeid en zal hij beter en langer gaan slapen als hij alleen is.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Zo begroet je een hond op de juiste manier!
Dus als de eigenaar zegt ´nee, je mag hem niet aaien´ of ´wil je mijn hond gewoon negeren?`, doe dat dan ook. Hoe graag je ook even zou willen knuffelen. Sta gewoon in een normale, neutrale houding, met je handen daar waar je ze toch al had, bijvoorbeeld langs je zij.
In alle gevallen zal de hond nog moeten wennen aan de nieuwe situatie. Vaak duurt deze wenperiode een maand of enkele maanden. De ene hond went sneller dan de andere hond, afhankelijk van wat hij heeft meegemaakt. Dit betekent dat hij in het begin ander gedrag kan laten zien dan na een paar weken.
Honden zijn er, net als hun voorouder de wolf, op gericht om ruzie te vermijden. Bij elk onderling gevecht loopt de hond het risico om flink gewond te raken. Het is dus logisch dat hij eerst zal proberen zijn doel te bereiken zonder dat er gevochten moet worden.
Als je hond jaloers gedrag vertoont, wacht dan tot hij rustig wordt of zijn aandacht verlegt en beloon hem op dat moment. Je stem tegen je hond verheffen heeft geen zin. Je hond helpen met zijn aandacht verleggen en hem op de juiste momenten belonen wel.
Het is niet ongewoon dat honden vechten maar daarom het is zeker niet gewenst. Hoe komt het dat een gevecht regelmatig voorkomt? Het is heel onnatuurlijk dat 2 teven of 2 reuen van ongeveer dezelfde leeftijd en niet van dezelfde familie samen leven in 1 gezin. Deze situatie kan heel wat conflicten geven.