De Power Optimizer kan worden gebruikt tot 185°F/85°C met gereduceerd vermogen. De volgende omvormermodellen werken op vol vermogen en volle stroomsterkte tot de in de onderstaande tabel vermelde temperaturen en werken met gereduceerde waarden tot 60°C zoals in onderstaande grafieken weergegeven.
Zonne-energie omvormers van SMA kunnen zeer goed tegen hoge temperaturen. Zelfs tot omgevingstemperaturen tot meer dan 40 of 50 graden Celsius functioneren ze goed. Toch is het verstandig om er rekening mee te houden dat de omvormer ook warmte produceert en dat hij deze warmte moet kunnen afvoeren.
Hoe lang gaan power optimizers mee? In een systeem waarbij achter ieder zonnepaneel optimizers zijn geplaatst, geldt dat de kwetsbaarheid van het systeem hierdoor wel iets verhoogd wordt. Er wordt van uitgegaan dat power optimizers minstens 25 jaar meegaan.
String omvormers houden het simpel
(een beetje schaduw kan namelijk goed opgevangen worden met OptiTrac Global Peak). Wanneer panelen naar verschillende kanten gericht staan, of wanneer er nogal veel schaduw is, dan is een systeem met optimizers (of anders met micro-omvormers) de beste oplossing.
Het belangrijkste onderscheid is dat optimizers samenwerken met een aparte, centrale omvormer die uiteindelijk de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor je apparaten. De micro-omvormers doen zowel het optimaliseren als het omvormen van de stroom tegelijkertijd.
Een zonnestroomsysteem met optimizers is een goede keuze wanneer er schaduw aanwezig is op jouw dak. Je haalt het maximale uit de zonnepanelen! Daarnaast kun je door de optimizers ook elk paneel apart monitoren in de monitoringsapp. Dit zorgt er ook voor dat je sneller erachter komt of een paneel defect is.
Het nut van een optimizer
Met een optimizer: Profiteer je van een beter rendement en zijn de zonepanelen efficiënter in het opwekken van stroom. Kan je elk individueel zonnepaneel monitoren en tracken. Zo kunnen defecten en problemen makkelijk worden opgespoord.
Er zijn systemen waarbij wanneer je de keuze voor optimizers maakt je direct alle zonnepanelen met optimizers moet uitrusten. Heb je een systeem met 12 zonnepanelen en liggen er 3 in de schaduw dan moet je dus wel 12 optimizers plaatsen.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig. Dit kan al snel een behoorlijke puzzel worden, dus is het belangrijk dat je een stringplan maakt.
Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen SolarEdge en Enphase. Waar SolarEdge alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, kan Enphase ook ingezet worden voor kleinere systemen. Het voordeel aan Enphase is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden.
Hoeveel kosten Power Optimizers? Power Optimizers worden aangeboden in combinatie met een omvormer van hetzelfde merk. Je moet rekenen op ongeveer € 60,- per Power Optimizer (per zonnepaneel), afhankelijk van de capaciteit van het zonnepaneel. Voor een set van 16 zonnepanelen is de investering circa € 1.000,- hoger.
Als er geen obstakels aanwezig zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen meestal serie geschakeld aangesloten. Is er kans op schaduw of varieert de hellingshoek van de zonnepanelen? In dat geval adviseren een parallel geschakeld zonnepanelensysteem.
De omvormer is een elektronisch apparaat, vergelijkbaar met een TV of wasmachine. Deze bevat printplaten met elektronische componenten die bij defecten of overbelasting in brand zouden kunnen vliegen. Theoretisch zit hier dus een risico. Gelukkig hebben de meeste omvormers een volledig metalen behuizing.
Voelen zonnepanelen warm aan? Over het algemeen zijn zonnepanelen 2 graden Celsius warmer dan de omgevingstemperatuur. De omgevingstemperatuur in de woestijn kan bijvoorbeeld 45 graden Celsius bereiken, wat betekent dat zonnepanelen in dit klimaat 47 graden Celsius kunnen bereiken.
De kans op branden in zonnepanelensystemen is erg klein: Volgens onderzoek van TNO komt brand voor bij 0,014% van de installaties. Zonnefabriek heeft nog nooit brand meegemaakt in de duizenden systemen die we de afgelopen tien jaar hebben geplaatst. Een correcte installatie is de beste manier om brand te voorkomen.
Dit soort schaduw werkt als weerstand op het paneel. Het effect is vergelijkbaar met het plaatsen van een voet op een tuinslang: het zonnepaneel waar schaduw aanwezig is vermindert de opbrengst van de gehele zonnepaneleninstallatie.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
De optimizers worden per zonnepaneel aangesloten tussen de bekabeling van je panelen. En deze worden weer aangesloten op de centrale SolarEdge omvormer.
Let op: je betaalt ook nog voor de SolarEdge optimizers per paneel. Die kosten ongeveer 150 euro per 1.000 Wp aan vermogen voor je zonnepanelen. Benieuwd naar een richtprijs voor zonnepanelen met een SolarEdge omvormer? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt.
Conergy. De zonnepanelen van Conergy zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen van het moment. Volgens vele metingen behalen deze panelen 15% tot 18% rendement en blijft dit percentage stabiel door de levensduur heen, waardoor dit echt de beste zonnepanelen zijn.
De SolarEdge power optimizers zorgen ervoor dat de omvormer deze spanning krijgt. Op die manier zal de SolarEdge omvormer altijd werken op een voltage welke zorgt voor een optimale DC / AC omzetting, onafhankelijk van stringlengte, schaduw of andere omgevingsfactoren.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.