Witte wijn had een gunstig effect op de nuchtere glucosewaarde die met 1,0 mmol/l daalde ten opzichte van de waterdrinkers. Na twee jaar was er tussen de drie groepen geen statistisch significant verschil in bloeddruk, buikomvang, leverfuncties, medicatiegebruik en kwaliteit van leven.
Alcoholinname wordt geassocieerd met zeer significante, dosisafhankelijke verhogingen van de systolische en diastolische bloeddruk . Dit bloeddrukverhogende effect is vergelijkbaar in rode wijn, witte wijn, bier en sterke drank. Alcoholinname van minder dan of gelijk aan 1 drankje per dag heeft een neutraal effect op de bloeddruk.
Zo kan alcohol de bloedvaten verwijden en de bloeddruk verlagen, maar kan het ook zorgen voor uitdroging en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kan witte wijn ook suikers bevatten, wat kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie.
Overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op een hoge bloeddruk bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen neemt het risico op een hoge bloeddruk toe bij een alcoholgebruik vanaf 2,5 standaardglazen per dag.
Één ding is zeker: witte wijn doet vrij weinig, als het op een voorkomende werking van hart- en vaatziekten aankomt.Maar veel rode wijnen hebben dit effect wel. Polyfenolen, die uit de schil en pitten van de druiven komen, zorgen ervoor dat je aderen uitzetten, wat goed is voor je bloeddruk.
In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt. Alcoholvrije rode wijn is bovendien nog gezonder, aangezien alcohol het bloeddrukverlagende effect juist afremt.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol goed is voor je gezondheid, bijvoorbeeld dat dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Drink geen of minder alcohol. Alcohol is een stof die het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Dat geldt voor gedistilleerde dranken en bier, maar ook voor rode wijn.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Bloeddruk per leeftijd meten
Een normale bloeddruk bij volwassenen ligt dus tussen de 120/80 en 130/89 mmHg. Dit getal kan variëren, soms ook afhankelijk van de leeftijd. Bij oudere volwassenen kan een iets hogere bloeddruk acceptabel zijn, waar een lagere bloeddruk bij kinderen vaker voorkomt.
Twee glazen wijn van 5 ounce per dag vallen binnen de gezondheidsrichtlijnen voor mannen . Vrouwen moeten hun inname echter beperken tot één glas wijn per dag.
Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker. Op de lange termijn kan alcohol ook leiden tot hart- en vaatziekten, hersenschade, een beroerte, geheugenverlies en verminderde vruchtbaarheid.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Met mate verhoogt het drinken van rode wijn echter HDL ("goede" cholesterol). Het beschermt ook tegen schade aan de slagaders, wat de bloeddruk kan verlagen en hartziekten kan helpen voorkomen.
Alcohol vertoont sterke en positieve associaties met bloeddruk (BP). We stelden de hypothese op dat de inname van rode wijn, witte wijn, bier, sterke drank en dessertwijn vergelijkbare associaties vertonen met BP in de algemene bevolking.
Chardonnay: Chardonnay heeft een boterachtige en rijke smaak en kan helpen de bloedstroom te verhogen, de botdichtheid te verbeteren, het goede HDL-cholesterol te verhogen en stolling te voorkomen. Dit vermindert mogelijk ook het risico op een beroerte of hartziekte .
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Witte wijn had een gunstig effect op de nuchtere glucosewaarde die met 1,0 mmol/l daalde ten opzichte van de waterdrinkers. Na twee jaar was er tussen de drie groepen geen statistisch significant verschil in bloeddruk, buikomvang, leverfuncties, medicatiegebruik en kwaliteit van leven.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
De gezondheidseigenschappen van wijn zijn voor een groot deel te danken aan de ingrediënten en stoffen die tijdens het productieproces vrijkomen. Rode wijn blijkt meer gezondheidsbevorderende eigenschappen en tien keer meer antioxidanten te bevatten dan witte wijn. Dit heeft te maken met het wijnfermentatieproces.
Een maand zonder alcohol zorgt ervoor dat je lever herstelt, je bloeddruk daalt en zelfs je cholesterol vaart er wel bij. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Een maand drankonthouding zorgt tevens voor een verlaagd risico op kanker en diabetes.
Je bent bijvoorbeeld chagrijnig, onrustig of snel boos of bang. Je kunt ook last krijgen van hoofdpijn, zweten, trillen, slecht slapen of je hart klopt te snel.