Toch heeft u recht op 40 uur
Na de geboorte van je kind heb je als vader of partner recht op maximaal vijf dagen geboorteverlof. Dit deel van de verlofregeling krijg je 100% doorbetaald en geldt voor maximaal het aantal werkuren per week.
De 5 dagen geboorteverlof worden 100% doorbetaald. Hierna heeft een werknemer recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Deze verlofweken kun je opnemen tot de pasgeboren baby zes maanden oud is. Als je aanvullend geboorteverlof aanvraagt dan wordt er tot 70% van het maximale dagloon uitbetaald.
Hoe zit het met ouderschapsverlof als vader? Ouderschapsverlof werkt voor zowel vaders als moeders exact hetzelfde. Als je aan de voorwaarden voldoet heb je recht op 26 keer je aantal wekelijkse werkuren onbetaald ouderschapsverlof.Waaarvan 9 weken betaald ( 70 procent van je uurloon).
Na de geboorte van het kind hebt u recht op 1 week geboorteverlof. Uw loon wordt 100% doorbetaald. Na het geboorteverlof kunt u 5 keer uw normale werkuren vrij nemen.
Wat is het verschil tussen deze vormen van verlof? Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind.Ouderschapsverlof geldt daarentegen voor beide werkende ouders. Andere belangrijke verschillen zijn de duur van het verlof en de doorbetaling van het loon.
Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever. Geboorteverlof is een recht; je werkgever kan dit niet weigeren. Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte.
Dit wordt verhoogd tot 20 dagen vanaf 1 januari 2023. Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen.De resterende dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.
Regels ouderschapsverlof
Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
Uw werkgever mag uw verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. De werkgever mag alleen de verdeling van uw werkuren weigeren. Hij mag dat alleen als uw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. In dat geval overlegt uw werkgever met u over een andere verdeling van de verlofuren.
Vanaf 1 juli 2020 heb je als partner ook recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Tijdens dit verlof krijg je geen salaris van je werkgever, maar een uitkering van het UWV. De uitkering bedraagt maximaal 70% van het maximum dagloon.
U neemt de 9 weken op in het eerste levensjaar van het kind. U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Uw werkgever vraagt dit voor u aan bij UWV.
Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.
De vader krijgt vrij op de dag van de bevalling. Als de bevalling na werktijd plaatsvindt, is het opnemen van calamiteitenverlof niet nodig c.q. niet van toepassing. Een medewerker heeft naast hetgeen hierboven is aangegeven recht op vijf werkdagen geboorteverlof (in geval van een fulltime dienstverband).
9 weken betaald ouderschapsverlof in 1e levensjaar kind
Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind. Daarmee krijgen ouders meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. En om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen.
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Krijgt u per 4 weken betaald, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Je hebt recht op 20 werkdagen geboorteverlof. Je kunt dit in een aaneengesloten periode opnemen of met losse dagen. Je moet het verlof per volledige werkdag, niet per halve werkdag of in uren, opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte. Je hebt recht op 20 werkdagen ongeacht je arbeidsregime.
Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon. Wie vier vijfde aan de slag blijft, heeft een uitkering van 129,55 euro netto per maand.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.
Informeer uw werkgever vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte wanneer u het geboorteverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Uw werkgever mag dit verlof niet weigeren.
De wet bepaalt expliciet dat de kersverse vader of meeouder zelf kiest wanneer hij/zij het geboorteverlof opneemt. Het akkoord van je werkgever over je planning heb je niet nodig, net zo min kan hij weigeren dat je geboorteverlof opneemt de 20 dagen vanaf de dag van de geboorte van je kind.
De uitkering die u als werknemer tijdens uw vaderschaps- of geboorteverlof ontvangt, bedraagt 82 % van uw brutoloon per dag, begrensd op basis van het grensbedrag van uw loon.
Ze bedraagt 82 procent van het begrensd brutoloon. De uitkering wordt op vaste data uitbetaald; die vind je terug in de betaalkalender voor werknemers.
De eerste 30 dagen. Als je een contract hebt op de startdatum van de moederschapsrust, bedraagt je moederschapsuitkering 82% van je werkelijke loon. Heb je geen contract op de startdatum van de moederschapsrust, dan bedraagt je moederschapsuitkering 79,5% van je begrensde loon.