Waarom is het hoesten 's nachts erger? Daarnaast spelen omgevingsfactoren een grote rol. Hoestklachten verergeren 's nachts als er allergenen van huisdieren of huisstofmijt aanwezig zijn de slaapkamer. Ook een te droge lucht, te veel stof of rook zijn niet bevorderlijk als je veel hoest 's in bed.
Zodra je gaat liggen loopt dat vocht langs de wand van de longen omhoog, en ga je dus hoesten. Zeker wanneer je last hebt van een verkoudheid geeft de combinatie van geplooide longen en een hoestprikkel vaak de aanleiding tot gigantische hoestbuien zodra je plat op bed ligt.
Neem contact op met je huisarts als je langer dan drie weken hoest, vaker periodes heeft waarin je veel hoest (zeker als je rookt), langer dan drie dagen koorts hebt bij het hoesten, bij pijn in de borstkas of bij hoesten en minder weerstand door een ziekte of medicijnen.
Maar liggend in bed is er niet zoveel luchtbeweging om irriterende stofjes naar de luchtwegen te transporteren, dus hebben we weinig last van prikkels.
Nee, dat klopt niet. Paracetamol is een pijnstiller die nauwelijks effect heeft op andere medicijnen, dus ook niet op hoestprikkeldempende pillen.
Prikkelhoest is een reflex op irritatie in keel en longen. Vaak is dit noodzakelijk, omdat er bijvoorbeeld slijm in de luchtwegen zit, maar soms is het een overreactie die de keel alleen verder irriteert. Noscapine wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest. Het vermindert de neiging tot hoesten.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Hoesten komt meestal door rook, stof of verkoudheid. Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken.
Zie ook de artikelen op bl. 700 en 725. Gezonde personen hoesten overdag en 's nachts vrijwel niet, omdat het mucociliaire klaringsmechanisme van de luchtwegen onder normale omstandigheden voldoende effectief is.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte. Iemand weet dan vaak nog niet dat hij kinkhoest heeft.
Kortademigheid en benauwdheid
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
Denk aan de volgende klachten:
Een hardnekkige prikkelhoest die al een paar weken duurt. Je kunt ook eerst last hebben van een rokershoestje 's ochtends en dan merken dat het een prikkelendere of scherpere hoest wordt die de hele dag aanhoudt. Het kan ook zijn dat je slijm met wat bloed erin ophoest.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Virale longontsteking
Dit gebeurt door druppeltjes die bij hoesten en niezen door een geïnfecteerde patiënt worden verspreid. Het virus komt binnen via onze luchtwegen en dringt door tot de bronchiën en het longweefsel. Hier vermenigvuldigt het zich waardoor vervolgens het longweefsel ontstoken raakt.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Er zijn verschillende huis-, tuin en keukenmiddeltjes die prikkelhoest verlichten. Het drinken van warme thee met honing en zuigen op dropjes tegen keelpijn zijn volkswijsheden.Een natte doek om de hals of een lepeltje kruidensiroop met tijm schijnt ook te helpen.
Als u gebruik wilt maken van een hoestprikkeldempend middel, dan is noscapine eerste keus. Noscapine heeft het de kleinste kans op bijwerkingen. Als noscapine niet goed genoeg werkt, kunt u ook dextromethorfan gebruiken. Gebruik dit medicijn niet als u veel slijm ophoest.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u broomhexine gebruiken. Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Chronische hoest
Als je altijd last hebt van hoesten, noemen we dit chronisch hoesten. Er zijn vele oorzaken voor chronische hoestklachten. Hierbij kunt u denken aan astma, ontsteking van de voorhoofdsholtes, (ongemerkt) maagzuur in de slokdarm, medicijngebruik, longkanker, COPD en longfibrose.