Wanneer het regenwater in contact komt met de omgeving, vermengt het zich met de geur van bladeren, urine van andere dieren, strooisels, gras, enzovoort. Iedere geur is daarom zo interessant voor je hond. Uiteindelijk weten ze wel dat het water is en gaan ze lekker van drinken.
Regenwater is in principe veilig voor honden om te drinken, mits de waterplas niet langer dan een paar dagen oud is. Water dat stilstaat kan worden vervuild door allerlei bacteriën en parasieten van wilde dieren en hoe langer het water stilstaat hoe groter dit risico is.
Jawel, katten drinken het regenwater wel graag, dat geldt ook voor veel honden. En wat katten helemaal lekker vinden, is stromend water.
Allereerst: honden vinden het vaak heerlijk om natuurwater te drinken.Het kan vol mineralen zitten. Je ziet je hond dan misschien ook wel regelmatig iets uit de tuin drinken als de gelegenheid zich voordoet.
Gezonde alternatieven
Zo is er bijvoorbeeld speciaal bier voor honden. Maar ook wijn, rosé en zelfs champagne!
Te koud water vernauwt de bloedvaten, waardoor honden alleen maar slechter hun warmte kwijt kunnen. Wanneer je een hond wil koelen is (ijs)koud water nooit de oplossing.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Water drinken is essentieel voor de gezondheid van je hond.
Ververs het water in de drinkbak elke dag en zorg dat je hond voldoende water tot zijn beschikking heeft.
De lucht die de hond inademt gaat langs het slijmvlies en wordt warm, vochtig en tenslotte gereinigd. In de neus van de hond zitten kliertjes die vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken.
Honden hebben een sterk afgesteld reukvermogen en regenwater zal een interessantere geur hebben dan kraanwater wanneer het in contact komt met de omgeving.
Wanneer het regenwater in contact komt met de omgeving, vermengt het zich met de geur van bladeren, urine van andere dieren, strooisels, gras, enzovoort. Iedere geur is daarom zo interessant voor je hond. Uiteindelijk weten ze wel dat het water is en gaan ze lekker van drinken.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.
Is het veilig om te drinken van al het water dat hij op zijn weg vindt? Het standaardantwoord is: neen!Onze meren, rivieren, vijvers en zelfs plassen kunnen organismen, bacteriën en chemische producten bevatten die potentieel gevaarlijk zijn voor je hond.
Regenwater = zacht water!
Regenwater is namelijk van nature zacht. U kunt dus zonder zorgen regenwater gebruiken om uw toilet door te spoelen.
Regenwater opvangen om heerlijk te kunnen douchen of zelfs lekker in bad zitten. Maar is dit dan niet slecht voor uw vanwege alle bacteriën? Nee hoor, regenwater zelf is officieel zuiver water, dus vrij van schadelijke stoffen en kalk, dit maakt het ook optimaal voor drinkwater.
Regenwater is vrij van chemicaliën en zouten: In tegenstelling tot leidingwater, dat vaak chloor, fluoride en andere chemicaliën bevat, is regenwater puur en vrij van verontreinigingen.
Haar neus tegen jou aan
Daar hebben we het nu niet over. Maar als een hond heel even het puntje van haar neus tegen je aandrukt (meestal op neushoogte, in jouw kruis dus), betekent dit een moment van verbinding. Ze wil even bij je zijn, zich met je verbinden. Ze heeft jou op dat moment even nodig.
Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
Een veelvoorkomende oorzaak van excessief niezen en hoesten bij honden zijn allergieën. Net als mensen kunnen honden allergisch reageren op stof, pollen, schimmel, een vlooienbeet of een bepaald soort voedsel. Met een eliminatiedieet kom je er erachter voor welk voedsel jouw viervoeter allergisch is.
Met één tot vier wasbeurten per jaar en goede borstelbeurten kom je heel eind voor een goede vachtverzorging. Buiten deze wasbeurten kan het zijn dat je hond weleens sterk ruikt, heel vies is en je het niet meer met een borstel kan uitkammen of als hij bijvoorbeeld last heeft van een allergie.
zal de pup moeten ontlasten. Het is dan ook zaak om de pup na een activiteit direct buiten te zetten. De puppy zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen.
Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Laat je hond niet afvallen met sperziebonen
Dit is voor honden niet gezond. Sperziebonen leveren namelijk helemaal geen voedingsstoffen voor je hond. Op deze manier afvallen zorgt er soms voor dat er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan waardoor honden ziek kunnen worden.