Conclusie. Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero.
Dikmaker 3: ontbijtkoek
Een ontbijtkoek bevat bijna geen vet, maar wel ontzettend veel verborgen suikers. Hierdoor is een plak ontbijtkoek helemaal niet zo gezond. Ongeveer een derde van zo'n ontbijtkoek bestaat uit de boosdoener suiker. Vervang je plak ontbijtkoek dus voor het gezonder alternatief roggebrood!
Is volkoren ontbijtkoek gezond? Gewone ontbijtkoek bevat amper 3,4 gram voedingsvezels. Volkoren ontbijtkoek lijkt dan een goede optie om meer vezels op te nemen en meer vitamines en mineralen. Hoewel volkoren ontbijtkoek een beetje volkoren meel bevat, is dit niet gereglementeerd.
Ontbijtkoek: een welbekend tussendoortje (of ontbijtje) voor veel Nederlanders. Toch is het minder gezond dan de naam wellicht doet vermoeden. Ontbijtkoek bevat vaak veel suikers, en bovendien wordt de koek meestal gemaakt van witmeel. Laat dat nu net nauwelijks vezels bevatten!
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Conclusie. Weinig ingredienten, maar ook erg weinig voedingsstoffen en veel suiker. Het voegt dus weinig toe voor je lichaam. Deze reep bevat veel suiker wat een negatieve invloed heeft op je bloedglucosespiegel en je immuunsysteem.
De Reguliere ontbijtkoek bevat 102 kcal per portie. De Zero variant bevat 72 kcal per portie.Daarmee valt de Zero onder de noemer 'gezond tussendoortje' volgens de Richtlijnen Goede Voeding(2).
Een gezond ontbijt bestaat uit ontbijtproducten uit de Schijf van Vijf. Dat kan van alles zijn. Volkorenbrood bijvoorbeeld, lekker belegd met halvarine, 30+ kaas, 100% pindakaas en/of plakjes groente, fruit of ei.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Gezondheid
Ontbijtkoek gember gesneden is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Ontbijtkoek gember gesneden kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Croissants zijn de vettigste koffiekoeken die er zijn
Maar in vergelijking met alle andere koffiekoeken zijn croissants daarmee het gezondst.
Maar dat maakt ontbijtkoek nog niet gezond. Zo'n 40 procent, dus bijna de helft, van ontbijtkoek is suiker. Een plakje Peijnenburg-ontbijtkoek bevat zo'n 8 gram suiker: een bastognekoek 5 gram. Ontbijtkoek is dus gewoon snoep.
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Een krentenbol bevat vooral veel suikers, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen wanneer je veel krentenbollen op een dag eet. Je kunt met een gerust hart dus een krentenbol eten, maar overmatig gebruik is niet goed. Een krentenbol bevat ook weinig eiwitten, waardoor het geen geschikt voedsel is voor na het sporten.
Dit zal je ongetwijfeld graag horen: onze peperkoek is vetarm en de rogge die erin zit, is een bron van vezels. Rogge is goed voor de bloedsuikerspiegel en voor de darmen. Het bevordert de spijsvertering, gaat constipatie tegen, en geeft ook een meer verzadigd gevoel dan de meeste andere granen.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Frisdrank, koekjes en snoep hebben één ding gemeen, ze zitten bomvol calorieën, maar hebben weinig voedingswaarde. Het zijn snelle suikers die een energieboost geven, gevolgd door een flinke dip en nog méér zin in zoet. Door een pak minder suiker te eten, gebeurt er heel wat met je lichaam.