Wanneer is het de beste tijd om eieren uit te broeden? Het is het hele jaar mogelijk om kuikens uit te broeden. Het is echter wel gebruikelijk om dit in de periode van februari t/m mei te doen. Over het algemeen zijn de kippen in deze maanden het sterkst en gezondst.
Ook keren we de eieren niet meer zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 worden de eieren aangepikt door de kuikens en komen ze uit.
De ideale temperatuur tijdens het broedproces is 37,8 graden. De luchtvochtigheid moet tijdens het broedproces 50% zijn en na de 17e dag 65%. De eieren moeten dagelijks gekeerd worden. Op deze manier groeit het kuiken goed in het ei.
Je bewaart eieren het beste in de koelkast. Ze blijven zo langer vers, omdat een koude temperatuur ervoor zorgt dat de eieren niet uitdrogen en dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien in het ei.
Start het broeden
Leg de verse eieren voorzichtig in de broedmachine. Als u een manueel toestel gebruikt, brengt u een merkteken op elke schaal aan, zodat u weet wanneer u de eieren moet omdraaien. Hoe stelt u de broedmachine in? De temperatuur moet 37,5° bedragen en de luchtvochtigheid tussen 40 en 50%.
Of gebruik een zaklamp, zet daar een leeg wc rolletje op, ga in een hele donkere ruime staan en hou je eitje er boven. Dan kun je zien of er leven in het eitje zit.
Om eieren uit te laten broeden heb je bevruchte eieren nodig. Je hebt hiervoor wel een haan nodig. Het is ook mogelijk om bevruchte eieren te kopen van een hobbyfokker. Je kunt de bevruchte eieren laten uitbroeden in een speciale broedmachine of door de kip zelf.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar.Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
De koelkast is dus geen geschikte plek. De beste plek is de kelder of een koele schuur. Ook mag de ruimte niet te droog zijn.
Wanneer jouw kip onbevruchte eieren uit wilt broeden, spreek je van ongewenst broeds gedrag. De onbevruchte eieren zullen nooit uitkomen. Wanneer je jouw kip haar gang laat gaan, kan het zijn dat ze het nest niet meer wilt verlaten. Dit betekent ook dat jouw kip niet meer zal eten, waardoor ze sterk kan vermageren.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op. Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk. Als het bebroede ei in de kou ligt dan is het snel gedaan. Maar bewaard bij kamer temperatuur dan lukt het wel.
Dat is afhankelijk hoe oud de eieren waren, b.v. 10 dagen en ouder, toen u ze kocht. Het kan ook zijn dat de eieren niet bevrucht waren. Ik zou na 23 dagen kijken of de eieren zijn aangepikt. Zo niet dan waren de eieren niet bevrucht of is er tijdens het broeden iets verkeerd gegaan.
Er zijn speciale apparaten voor, maar je kunt ook met de zaklamp tegen de stompe kant van het eitje schijnen. Je kunt het beste kijken wanneer je in een donkere ruimte staat. Als er een kuiken in het ei zit, zal de boer een web van bloedvaten en aderen zien vanuit een kleine witte vlek genaamd het kiemvlekje.
Een kuiken moet gemiddeld 8 weken bij de moeder blijven. Na deze 8 weken kunnen ze al beter voor zichzelf zorgen.
Belangrijk is dat de kuikens er niet uit kunnen en dat ze uit de tocht zitten. Een knaagdierenkooi of een hoge plastic bak is erg geschikt als verblijf. Kuikens moeten totdat ze 10 weken oud zijn onder de warmtelamp of kunstmoeder.
Als de kuikens uit het ei zijn gekomen, kun je ze het beste in de broedmachine laten tot ze helemaal opgedroogd zijn. Dit duurt soms wel 24 uur. Daarna kunnen ze in een opfokkast of bak in 7 weken opgroeien tot grote kippen.
Opfokken na natuurlijk uitbroeden
De huisvesting van een kloek met kuikens is echter wat anders. Een kloek met kuikens kan niet samen met andere kippen in één hok gehouden worden. Dit betekent dat u voor elke kloek met kuikens een apart hok moet hebben.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Tijdens de vroege herfst en wintermaanden leggen kippen minder eieren, voornamelijk door het afnemende zonlicht in deze periode. Kippen hebben dagelijks 14 tot 16 uur zonlicht nodig om regelmatig eieren te leggen. De eierproductie van legkippen neemt meestal begin februari weer toe.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Van het Zijdehoen is bekend dat de hennen goede broedsters zijn en veel zorg besteden aan hun kuikens. Maar ook de Marans, Australorp, Chabo, Yokohama en het Sultanhoen zijn geschikt voor kippenliefhebbers die graag zien dat hun hennen op natuurlijke wijze een groep kuikens groot brengen.
Een groot ras kan maximaal 12 van haar eigen eieren uitbroeden.Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven. Eén keer per dag haal je haar 10 tot 20 minuten van het nest.
We raden aan de eieren wel weg te halen uit het nest, vanwege hygiëne. Broeds worden van een kip heeft niets te maken met hoeveel eieren er in haar nest liggen: de hoeveelheid eieren triggert geen broedsheid. Of een kip broeds wordt of niet ligt aan haar hormonen.