Wilde eenden kunnen erg goed vliegen en vinden makkelijk voedselgebieden. Ze hoeven niet bijgevoerd te worden. Hoewel ze dankbaar gebruik maken van brood, is dat af te raden omdat er zout in het brood zit.
Eenden kunnen meer dan zes kilometer boven de grond vliegen.
'Daar moeten de eenden soms wel 8 kilometer vliegen tussen waterrijke gebieden. In de polder is dit slechts een paar honderd meter tot 1,5 kilometer. In de lucht zijn de eenden op hun kwetsbaarst, omdat dan roofvogels kunnen toeslaan.
Eendentrek. De Loopeend is een gedomesticeerde soort en zal dus niet op trek gaan. Daarnaast kan deze eend nauwelijks vliegen. Zolang ze beschutting tot hun beschikbaarheid hebben, heeft de Loopeend geen extra aandacht nodig als het weer kouder en natter wordt.
Als ze voldoende voer hebben en soortgenoten, zijn ze gelukkig. Ze vliegen wel voor de lol maar hoeven niet zonodig kilometers ver te vliegen als ze alles wat ze nodig hebben dichtbij kunnen vinden.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Hoeveel kost een eend? Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier. De prijs voor eendenvoer varieert van 1 tot 5 euro per kg. Reken op ongeveer 5 euro per eend per maand voor het voer en verzorging.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Met Flashing Lights op een drijver in een vijver hou je deze vrij van eenden. De Flashing Lights knipperen in het donker. Dit verjaagt eenden uit de vijver. Ze zoeken een plek om te rusten of te foerageren.
Vossen, reigers, kauwen, verwilderde katten. Ze vreten allemaal de pulletjes van de wilde eenden op of slobberen de eieren leeg.
Gieren, kraanvogels, ganzen en zwanen behoren tot de hoogste vliegers. Zo kunnen Indische ganzen tijdens hun trek over het Himalaya-gebergte in Azië hoogtes van soms zeven kilometer bereiken, terwijl een Rüppellsgier recordhouder is: ruim elf kilometer.
Vogels hebben natuurlijk geen tanden, al hadden ze dat ooit wel, maar alle vogels met tanden zijn uitgestorven. Hedendaagse vogels kunnen niet kauwen. Ze hebben een spiermaag - de vogel slikt dan af en toe steentjes in en door het samentrekken van die spiermaag kan ie alsnog zijn voedsel malen.
BABY EENDJES OF PULLETJES
Een eendenkuiken heeft verschillende namen. Eendenkuiken en baby eendje zijn de meest voorkomende, maar de officiële naam luid: pul of pulletje. Een mannetjes eend noem je een woerd en een vrouwtjes eend, gewoon eend.
In tegenstelling tot de tongen van zoogdieren zitten er in eendentongen botjes. Veel vlees zit er niet aan, het is vet, vel, vlees en bot op 6 centimeter tong, maar evengoed een delicatesse in China. Hoe te gebruiken?
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
1. Probeer elke dag je hand rustig in het hok te leggen en kijk hoe de loopeendjes erop reageren. Zo wennen ze aan je handen en worden ze erg snel tam.
Eenden kunnen ook lek raken. Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Het is heel onhandig hoor een eend als huisdier; ze worden namelijk nooit zindelijk! Nu zijn het nog grappige kleine kakjes, maar let op: het worden stinkende flatsen in je huis en het grappige gaat daar snel vanaf!
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze.