Duur van de nekscan en verblijf in kliniek De MRI scan van de nek duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.
Het onderzoek duurt 30-60 minuten. Krijgt u voor de MRI-scan contrastvloeistof, dan kunt u beter tot 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven. Uw lichaam neemt de contrastvloeistof op en daardoor komt het ook in de moedermelk terecht. U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 5 werkdagen van uw arts.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt. Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
De tijdsduur van uw MRI-onderzoek kan variëren van 20 tot 60 minuten. Dit hangt af van wat er onderzocht moet worden.
De spier 'werkt' dus tijdens deze opnemen. Daarom kan er na de MRI een 'moe gevoel' zijn. Het kan geen kwaad, maar als het alleen maar tijdens bepaalde opnemen optreedt, en ze erg hinderlijk zijn, kan je overwegen juist deze opnamen niet te maken en kijken of ze door andere vervangen kunnen worden.
Voor het MRI-onderzoek moet u vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u niets meer mag eten, drinken en ook niet mag roken. Medicijnen mag u met een beetje water innemen. Er zijn onderzoeken waarvoor u langer nuchter moet zijn.
U mag gewoon eten en drinken van tevoren. Wanneer u een MRI met contrastmiddel krijgt, is de voorbereiding anders. Vaak krijgt u van tevoren een vragenlijst om in te vullen. Zo weten ze of een MRI veilig is voor u en of het onderzoek kan doorgaan.
Neemt u kleding mee die geschikt is om in de MRI te kunnen dragen. Wel: metaalvrije kleding zoals een joggingbroek, legging, pyjamabroek (zonder rits of metalen delen) en een dun truitje of T-shirt met lange mouwen. Niet: kleding met een rits, haakjes, knopen, glitters, lovers, opdruk en korte mouwen.
Na het onderzoek mag u zelf naar huis rijden, tenzij u een kalmerend middel heeft gekregen. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. Als u nog geen afspraak heeft met uw behandelend arts, neemt u dan zelf contact op met de poli van uw behandelend arts.
Het toedienen van intraveneus contrast (gadolinium) bij MRI-onderzoeken gebeurt niet standaard, óók niet in de reguliere ziekenhuiszorg. Soms is er echter een reden om wél gadolinium toe te dienen.
Ja.Met de MRI beelden kunnen de artsen kanker in een vroegtijdig stadium ontdekken.
Tumoren kunnen zo op twee verschillende manieren in beeld worden gebracht. De MRI-scan en de CT-scan vullen elkaar aan en worden dan ook vaak beiden ingezet.
“De MRI/PET brengt naast de anatomie van tumoren ook de stofwisseling ervan in beeld. Met specifieke tracers, volgstofjes, kunnen we kleine tumoren met hoge precisie opsporen.” Voorbeeld van zo'n tracer is PSMA, een stofje dat zich alleen aan de kwaadaardige cellen van de prostaat hecht.
Symptomen. Bij een nekhernia hebt u vaak pijn in uw nek.Ook straalt deze pijn uit naar uw arm, met een doof of prikkelend gevoel. Als er sprake is van een grote en een meer naar het midden gelegen hernia, zijn er meer zenuwwortels bekneld.
Na het onderzoek worden de beelden door de radioloog bekeken en wordt er een verslag gemaakt. Dit verslag wordt vervolgens elektronisch verzonden naar uw aanvragende arts. Voor een Mammografie, CT-scan en een MRI-onderzoek duurt dit gemiddeld 2 werkdagen gezien het soms complexe karakter van dit type beeldvorming.
Tijdens de MRI-scan worden voortdurend magneten aangetrokken en afgestoten waardoor de patiënt constant een hard, bonkend geluid hoort. Dat geluid is volstrekt normaal en ongevaarlijk, maar kan de patiënt extra angst inboezemen.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
De radioloog of gespecialiseerd laborant brengt met behulp van een echo apparaat of onder röntgendoorlichting, via een naald de MRI contrastvloeistof in de gewrichtsholte. Na deze procedure, die ongeveer 30 minuten duurt, krijgt u een MRI-onderzoek.
U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. U ligt ongeveer 5 tot 15 minuten in de CT-scanner.
Een preventieve Gerichte MRI scan is er al vanaf € 300,- euro. Maar ook een Bodyscan kan je bij Privatescan al boeken vanaf € 990,- euro. Privatescan biedt verschillende bodyscan pakketten aan die qua prijs en inhoud verschillen.
Tijdens het onderzoek lig je in een smalle tunnel en wekt het MRI-toestel via sterke magneeldvelden en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam op. De computer vangt deze signalen via een antenne op en verwerkt deze tot een afbeelding. Deze afbeelding toont een doorsnede van het gescande lichaamsdeel of orgaan.
Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten.
Voor een MRI onderzoek is belangrijk om 24 uur van tevoren geen voedsel te nuttigen zoals bonen(en familie hiervan), koolsoorten, uien, koolzuurhoudende dranken, omdat te veel gas in de darmen en te veel beweging van de darmen het beoordelen van de buikorganen negatief kan beïnvloeden.
Het onderzoek doet geen pijn. Wel maakt het apparaat veel lawaai tijdens het maken van de foto's. U krijgt oordopjes of een koptelefoon. Het MRI-apparaat waar u in ligt, is in een andere ruimte dan de laborant die het apparaat aanzet en uitzet.
U mag na het onderzoek niet zelf autorijden. Door het inspuiten van de contrastvloeistof in het gewricht kan uw arm of been zwaar aanvoelen. Als u (veel) last hebt van claustrofobie (angst in kleine ruimtes), kunt u een rustgevend medicijn vragen aan uw behandelend arts of uw huisarts.