Grootte huishouden
1 tot 2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kg. 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: vulgewicht van 7 of 8 kg. 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: vulgewicht van 9 kg of meer.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM). Handdoek Maui daarentegen weegt 600 gram per vierkante meter en voelt daardoor veel dikker aan en gaat veel langer mee.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Maar hoeveel kun je dan in je wasmachine stoppen om aan die maximum aantal kilo's te komen? Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.
Een broek weegt gemiddeld 500 - 800 gram. Een pantalon is lichter dan een spijkerbroek, en weegt gemiddeld 500 - 700 gram. Een spijkerbroek weegt gemiddeld 650 - 800 gram, omdat het gemaakt is van het zwaardere denim katoen. Een korte broek weegt aanzienlijk minder: ongeveer 200 - 300 gram.
De wasmachine vullen
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Als je vaak veel wasgoed in één keer wast, kies je een wasmachine met 9 kilogram vulgewicht. Deze heeft genoeg ruimte voor grote hoeveelheden was, zoals beddengoed.
Voorbeeld: Bestaat jouw huishouden uit twee personen? Ga dan voor zes handdoeken, zes badlakens, zes gastendoekjes en zes washandjes.
Meer dan 600 GSM wordt als zwaar beschouwd, dus deze zijn meestal het stevigst. Al met al zijn er enorm veel verschillende soorten handdoeken en dat maakt het zeker niet makkelijker om een goede keuze te maken.
De vieze lakens stop je in de wasmachine. Je kunt ze een beetje opvouwen zodat ze minder kreuken en de lakens niet allemaal verstrikt raken in elkaar. Daarnaast passen ze makkelijker in de wasmachine. Giet 35ml vloeibaar wasmiddel in een doseerbol en voeg dit toe aan de lakens in de wasmachine.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Vaak staat er dat je het dekbed het beste naar de stomerij kunt brengen. Als je wasmachine maar groot genoeg is: je dekbed moet wel vrij rond kunnen draaien. Is je wasmachine te klein, dan kun je het dekbed ook in de badkuip – of iets anders groots – wassen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Een huishouden van 1 tot 2 personen kan prima vooruit met een wasmachine met 7 kilo vulgewicht. Heb je 1 of 2 kinderen, ga dan kun je beter een wasmachine kopen met een capaciteit van minimaal 8 kilo. Een machine voor 9 kilo of meer deinst niet terug voor de hoeveelheid was van een gezin groter dan 4 personen.
Wasdrogers met een vulgewicht van bijvoorbeeld 5kg of 6kg zijn lastig te vinden. Heb je een huishouden met een of twee volwassenen, kies dan voor 7kg vulcapaciteit. Voor een gezin met een of twee kinderen is 7kg of 8kg ideaal en een gezin met drie of meer kinderen kan met een trommel van 10kg goed uit de voeten.
Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter. Hoeveel water een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel.
Hang de was altijd uit
Doe dan toch de deur open. Een volle wasmachine met een dichte deur die een paar uur dicht blijft, kunt u vaak weer opnieuw wassen. Bacteriën zijn er dol op. Het beste is een was te draaien als u weet dat u daarna de was uit kunt hangen.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.