Er zijn namelijk planten die het in bepaalde periode prima doen binnen. Zo kunnen sommige buitenplanten in de winterperiode in huis overleven en zijn bollenplanten als narcissen, tulpen en hyacinten bekende buitenplanten die het binnenshuis enige tijd goed doen. In de zomer zou je lavendel binnen kunnen zetten.
Lavendel is een natuurlijke luchtverfrisser voor in huis én een prachtige kamerplant.
Met de juiste verzorging en omstandigheden kan lavendel binnenshuis floreren en uw huis een heerlijke geur geven. Zorg ervoor dat de pot goed afwatert, geef de plant voldoende licht, laat de grond droog aanvoelen voordat u weer water geeft en geef tijdens de groeiperiode een beetje mest.
Neem de Lavandula dentata, die ook wel bekendstaat als tandlavendel of gekrulde lavendel.Of anders de Lavandula stoechas – de pluimlavendel, kuiflavendel of vlinderlavendel. Door deze lavendeltypes in een pot of bak te zetten, kun je ze naar binnen verhuizen voordat het te koud wordt.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Plaats lavendel bij voorkeur op een zonnig plekje in uw tuin, in zanderige grond die het water goed doorlaat. Gebruik nooit bemeste tuinaarde als bodem.Daar gaat lavendel van dood.
Lavendel
Wanneer je deze geurstof inademt, heeft dit effect op je centrale zenuwstelsel en krijgen de hersenen kalmerende signalen binnen. Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Wanneer de planten slap hangen is het een teken dat ze water nodig hebben.
Als ze goed gesnoeid worden, kunnen winterharde soorten ongeveer 15 jaar oud worden (in sommige gevallen zelfs 20 jaar). Je snoeit lavendel na de bloei, dat is zo rond augustus of september. Kies een moment waarop de bloemen nog geen zaad zetten. Dat betekent dat je af en toe nog een mooie bloem afknipt.
Waak over je planten
Hoe langer je planten binnen staan, hoe groter de kans wordt dat ze ziek worden. Door de hogere temperatuur zijn je buitenplanten een stuk gevoeliger voor plagen en ziektes. Onthoud dus dat, als je buitenplanten binnenhoudt, de planten niet in ideale omstandigheden leven.
Plant Lavandula angustifolia bij voorkeur in goed doorlatende, kalkrijke grond op een plekje in de volle zon (meer dan 5 uur zon in de zomer). Lavendel is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied; de plant houdt niet van natte grond. Zorg dus dat water goed kan weglopen!
Lavendel verzorging is eigenlijk helemaal niet moeilijk, ze kunnen namelijk een heleboel hebben. Sterker nog, wanneer u de struik in volle grond hebt staan hoeft u er bijna helemaal niks aan te doen.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
De meest gekende zijn natuurlijk citronella, citroengras en eucalyptus.
De Lavendel plant is giftig voor ons en onze lieve viervoeters! De Lavendel houdt ervan als haar grond continue vochtig is.
Wel kan elke vorm van lavendel je kat ziek maken. Daarom kun je beter geen lavendelplant in huis nemen of je kat aaien als je zojuist lavendel hebt aangeraakt. Wanneer katten in de buurt komen van lavendel kunnen ze gaan braken, diarree krijgen of weigeren te eten.
Lavendel is een meerjarig kruid waarvan de planten van een kalkrijke grond en een zonnig plekje houden. Dit sterk geurende en struikachtige kruid gaat vanaf het tweede jaar bloeien. Eén zakje is voor circa 30m2, en de plantafstand bedraagt 25x25 cm.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dus ook hier snoei je niet tot in het kale deel.