Een vieze tong duidt mogelijk op een infectie, leukoplakia of lichen planus (vaak in combinatie met jeukklachten). De boosdoeners? Anaerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze vermenigvuldigen zich naar hartenlust en produceren stinkende zwavelverbindingen.
Om van een beslagen tong af te komen, gebruik je antibacterieel mondwater om opgehoopte bacteriën te bestrijden en poets je je tanden en mond regelmatig met een antibacteriële tandpasta, zoals tandpasta met tinfluoride.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult.Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Droge mond
Speeksel heeft een sterke antibacteriële werking en beschermt het mondweefsel. Last van een droge mond? Dan wordt er te weinig speeksel aangemaakt en hebben bacteriën een streepje voor, waardoor witte aanslag op de tong zich makkelijker kan ontwikkelen. Een droge mond kan tal van oorzaken hebben.
Je tong reinigen met een tongschraper is vooral effectief voor lichte aanslag, of om te voorkomen dat die ontstaat. Is de aanslag dikker, dan is het beter om grondiger te reinigen. Zoals gezegd doe je dat beter niet met de tandenborstel, maar er bestaan ook speciale tongborstels.
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Reinig uw tong met een tongreiniger. Schraap in ongeveer vijf keer de bacteriën en het slijm van uw tong af. Hoe verder u achter op uw tong komt, hoe meer u kunt weghalen. Reinig uw tong twee keer per dag, het liefst 's ochtends en 's avonds.
De geur komt meestal door bacteriën, die onaangename gassen voortbrengen. Deze bacteriën zitten vaak achter op de tong. Dit deel is ruw en heeft diepe groeven, waarin bacteriën zich goed kunnen nestelen. Ze zijn te herkennen aan een witgele of bruine aanslag.
Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond.
Je tong reinigen moet je nooit doen met je tandenborstel, deze is hier namelijk niet voor gemaakt. De tandenborstel is gemaakt voor tandglazuur en niet voor zachte oppervlaktes zoals je tong.Je kunt je tong zo zelfs beschadigen en de bacteriën overbrengen op je tanden.
Slechte adem door een vieze tong
Het is heel belangrijk om tijdens het tandenpoetsen ook uw tong te poetsen. Wanneer we de tong onder een vergrootglas zouden bekijken dan zien we allemaal ribbelige weefsels. Deze weefsels zijn omring met bacteriële aanslag. Deze bacteriën breken het tongbeslag af.
Breng een klein beetje JuliBrite Tong Gel aan op de borstelhaartjes. De gel bevat ontsmettende enzymen waardoor tongbeslag losweekt en een schone tong sneller wordt bereikt.
+ Maakt de tanden witter; door het minimaliseren van tandplak en tandbederf in je mond. + Verbetert je smaakpapillen; door je tong te schrapen verwijder je overtollig beslag wat anders kan leiden tot verstopte smaakpapillen, hierdoor kan je tong beter onderscheid maken tussen bittere, zoete, zure en zoute smaken.
Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen. Vermijd héél heet en héél koud voedsel en dranken, alcohol en uiteraard is roken ook een boosdoener.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
De spierspanning in je tong
Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning. Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Tongkanker is een vorm van hoofd-halskanker. Een tumor in de tong kan op verschillende plekken zitten. Meestal is dat aan de zijkant van de tong. Maar dat kan ook op de punt van de tong zijn, of aan de onderkant.
Meestal is de wond na vier weken volledig genezen. 3 Structurele controle is tijdens deze genezingsperiode niet nodig. De patiënt moet wel terugkomen wanneer de slik- of pijnklachten duidelijk toenemen, omdat dit reden is voor poliklinische medebeoordeling door de kno-arts.
Klachten en symptomen
een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.