Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
De vroege dumpingklachten ontstaan een half uur na de maaltijd en variëren van een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, krampen tot een daling van de bloeddruk (met hierdoor duizeligheid, sufheid en hartkloppingen). De late dumpingklachten ontstaan wat later (1 tot 1,5 uur) na de maaltijd.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
Pijnstillers
Ontstekingsremmers (Ibuprofen®, Nurofen®, Voltaren®, Taradyl®, Apranax®, …) zijn zeer belastend voor de maag. Daarom moeten ze na een gastric bypass vermeden worden. Dit geldt voor elke toedieningsvorm (dus ook voor suppo's, pleisters, …).
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan. Bij de gastric sleeve is het wel zo dat de maag kan oprekken als u te grote porties eet.
Bloedsuikerschommelingen. Je merkt dit doordat je je slap voelt, misselijk wordt of gaat trillen, hartkloppingen krijgt en gaat zweten. Ook je humeur lijdt eronder. Je kunt dan bijvoorbeeld niet zo goed omgaan met de suikers uit het voedsel en je bloedsuikerspiegel is te laag geworden (hypoglycemie).
Oorzaken acute misselijkheid
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht. Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk.
Gastroparese is een maagstoornis waarbij het voedsel vertraagd wordt verteerd. In een gezond spijsverteringssysteem wordt het voedsel door krachtige spiersamentrekkingen vanuit de maag door de darmen verplaatst.
Bij een gastric bypass kunnen kruiden uw darmen prikkelen, omdat er voorheen alleen neutrale voeding vanuit de maag door de darmen kwam. Let op met koolzuurhoudende dranken. Dit kan zorgen voor opboeren en winderigheid, doordat het koolzuur niet meer opgeslagen kan worden in uw maag.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
Specifieke risico's van een gastric bypass:
2 van de 1000 patiënten overlijden door de operatie. 5 van de 100 patiënten krijgen een maagzweer. 2 van de 100 patiënten krijgen last van een klemzittende darm na de operatie.
Hoe snel daalt mijn gewicht na de operatie? Het gewichtsverlies na de operatie verschilt van persoon tot persoon. Hoeveel en hoe snel u afvalt, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw voedingsgewoonten van vóór de operatie, uw uitgangsgewicht, het voedingspatroon na de operatie en de hoeveelheid lichaamsbeweging.
Het gemiddelde herstel na een maagverkleining is drie tot zes weken. Dus met een beetje geluk ben je snel opnieuw actief. Uiteraard heb je heel wat factoren zelf in de hand. Hoe beter je je best doet om je herstel te bevorderen, hoe sneller je recupereert.
Deze gebruikt u gedurende vier weken na de operatie. Paracetamol 3-4x per dag 1000mg • Pantoprazol: maagbeschermer. - Gastric bypass: gebruik gedurende drie maanden na de operatie - Gastric sleeve: gebruik gedurende 1 jaar na de operatie • Magnesiumhydroxide: dit werkt laxerend.
Een van de complicaties van de Gastric Sleeve en Gastric bypass. Geen levensbedreigende klacht maar wel onzettend vervelend! Daar zat je dus echt niet op te wachten. De meeste mensen krijgen klachten van haaruitval 3 tot 6 maanden na operatie.
De Gastric Bypass wordt steeds onder algemene verdoving uitgevoerd en via kijkoperatie (laparoscopisch). Na de operatie blijft u 2 à 3 nachten in het ziekenhuis. Belangrijk: deze ingreep is omkeerbaar! Er wordt immers geen orgaan of deel van een orgaan verwijderd.
Eiwitten na je maagverkleining
De richtlijn is 0,8 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, PER DAG. Weeg je 80 kilo, dan heb je 64-96 gram eiwitten nodig per dag. In 100 gram kip/vis/vlees/kaas zit gemiddeld 'slechts' 20 gram eiwit.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.