We raden het aan om, wil je een schone badkamer hebben, minimaal een keer in de week of per twee weken de vloer te schrobben. Dit kan gewoon met een dweil of vochtig doekje. Gebruik voor het schoonmaken van je badkamer altijd water, aangevuld met een scheutje schoonmaakazijn om kalkaanslag te verwijderen.
Om kalkaanslag te verwijderen haal je eerst met groene zeep en een schuursponsje zo veel mogelijk kalkresten weg. Nadat je dit weg hebt gespoeld, ga je aan de slag met schoonmaakazijn, een waar wondermiddel tegen kalkaanslag. Maak een sopje van warm water en azijn en wrijf of spuit dit op de aangedane tegels.
Last van kalkaanslag op de badkamervloer? Leg een doek op de vloer en gooi hier ruim schoonmaakazijn overheen. De doek moet goed nat zijn maar niet meer dan dat anders loopt de azijn het putje in. Na een paar uur even wegspoelen en eventueel borstelen.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Het beste is om vloertegels te reinigen met een vlakmopsysteem met microvezel. Maak de microvezeldoek of –mop een beetje vochtig met water en bevestig deze onder de vlakmopplaat. Maak de doek of mop niet te nat; het gebruik van te veel water vermindert de werking van de microvezels.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
U kunt het best een plantenspuit vullen met kokend water vermengd met wat azijn. Spuit dit op de wand en na een kwartiertje kunt u het oppervlak afnemen met een sopje. U zult zien dat uw kalkvlekken als sneeuw voor de zon zijn verdwenen!
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
Vul de lege spuitfles met schoonmaakazijn. Spray dit van boven naar beneden op de badkamertegels. Laat het azijn 15 tot 30 minuten intrekken. Schoonmaakazijn lost alle kalk en vetresten op, maar heeft daar wel de tijd voor nodig.
Zeepresten en kalkaanslag verwijderen met wasverzachter
Voor deze tip maak je een emmer met warm water klaar waar je een scheut wasverzachter aan toevoegt. Met een doekje breng je dit aan op de plekken met aanslag. Even tien minuten laten inwerken (heel belangrijk) en hoppa, hierna veeg je alles zo weg.
Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken? Doe het wekelijks, dan houd je het netjes bij en kun je altijd genieten van een frisse ruimte. De badkamertegels kunnen iets minder vaak gedaan worden.
Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen.
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek. Een schone badkamer is een heerlijk gevoel.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Meng de azijn en het water één op één en spray dit op je tegels, wanden en kranen. Laat het even intrekken en maak het schoon met een vochtige doek. Spoel het daarna af met water. Schoonmaakazijn is voor veel schoonmaakklussen te gebruiken.
Cif gebruik je best voor het schoonmaken van harde oppervlakken zoals de gootsteen, het aanrecht, de douchecabine of de WC.
Om hardnekkige kalk te verwijderen raden we je aan om een speciaal anti-kalk schoonmaakproduct te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Cif Power & Shine om kalk in de badkamer te verwijderen. Door dit regelmatig te gebruiken voorkom je dat de kalkaanslag zich opstapelt en daardoor hardnekkiger wordt.
Azijn: een echt wondermiddel tegen kalkaanslag in de badkamer is azijn. Je kan natuurazijn (eventueel verdund met water) gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt sneller omdat het zuurder en dus krachtiger is tegen kalk. Citroen: zuur is de grote vijand van kalkaanslag.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”