Als geluidsoverlast overgaat in dreiging met geweld of u bent met de buren in conflict, dan is er mogelijk sprake van een strafbaar feit en dan kunt u de politie bellen. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort. Bij acute dreiging of gevaar belt u 112.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken. Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de Vereniging van Eigenaren (VVE) of bij toezichthouders.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Geluidsoverlast melden bij politie
Kun je met de veroorzakers van de overlast geen oplossing vinden, dan kun je de politie inschakelen (0900-8844). Dit kan ook anoniem. De politie zal nagaan of iedereen de wettelijke geluidsnormen naleeft.
Reacties. In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er zijn richtlijnen voor wat acceptabel is. Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging. Onderneem juridische stappen.
U moet zich houden aan de geluidsnormen. Zo mag u meestal alleen op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur geluid maken van 60 dB(A) of hoger. Dit mag een maximumaantal dagen. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het aantal dB(A) geluid dat u maakt.
Zeker wat betreft nachtlawaai (= alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens) kan je steeds terecht bij de politie op het nummer 101. Net zoals bij de horeca kunnen zij auditieve vaststellingen doen en een proces-verbaal opstellen bij vastgestelde overlast.
Muziek tot 23.00 uur wordt vaak wel geaccepteerd maar als deze muziek voortduurt tot in de kleine uurtjes dan is het een ander verhaal. Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Er zijn verschillende technieken voor het beoordelen of er sprake is van geluidoverlast. Hamerapparaten om vloeren te testen, geluidsbronnen om luchtgeluid te beoordelen etc. In de meest voorkomende gevallen wordt er meetapparatuur geplaatst. Deze apparatuur meet 24 uur per dag uw overlast.
Hoe hoog is de boete voor geluidsoverlast? “Een boete voor geluidsoverlast is zo'n 150 euro. Dat is exclusief 9 euro administratiekosten.”
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
'Artikel 561, 1° Strafwetboek stelt 'het zich schuldig maken van een nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan verstoord worden' strafbaar. Het gaat hier over lawaai in de ruime zin van de betekenis. De aard van het lawaai is van geen belang.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Schakel de buurtbemiddeling in
Schakel dan de buurtbemiddeling in. In veel grote steden kun je vrijwilligers van de buurtbemiddeling om advies vragen. Deze kunnen het gesprek begeleiden en zoeken naar een oplossing tussen de partijen.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort. In veel gemeenten is 'burengerucht' strafbaar. Deze regels staan dan in een algemene plaatselijke verordening (APV). Nachtelijk burengerucht is in elke gemeente strafbaar.