Tomatenketchup. Het blijft voor veel mensen de lekkerste saus bij een pak friet. En je vindt het standaard in elke koelkast.
De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
Als ik niet heel erg let op de prijs, kom ik uit bij de Heinz tomaten ketchup 0%, deze bevat weinig calorieën, suiker en zout. En de ketchup van Your Organic Nature, verkrijgbaar bij de Ekoplaza. met 15,9 gram suiker, 1,5 gram zout en 93 calorieën.
Er zijn twee soorten ketchup: originele ketchup en ketchup-achtige ketchup.
Geschiedenis. Heinz is opgericht in 1869 door Henry John Heinz in Sharpsburg, Pennsylvania. Heinz, destijds 25 jaar oud, begon met het leveren van smaakmakers aan lokale kruideniers met behulp van paard en wagen. Het eerste product van het bedrijf was mierikswortel, gevolgd door augurken, zuurkool en azijn.
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten. Tenzij je er natuurlijk nog allerlei extra ingrediënten aan gaat toevoegen, zoals suiker, (te) veel zout en smaakversterkers.
Currysaus. Currysaus is wat ongezonder dan ketchup met 137 kcal per 100 ml. Je zou denken dat het allebei rood is en dus minder vet dan mayonaise, maar curry is geen goed alternatief. Dan kun je nog veel beter ketchup eten.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Ingrediënten: tomatensap, suiker, dextrose, zout, kerrie (MOSTERDMEEL, peper, paprika, chili, kruidnagel, specerijen), azijn, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, johannesbroodpitmeel), kruiden (o.a. SELDERIJ), zuurteregelaar (natriumlactaat), smaakversterker ( ...
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat 'vissaus' betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Een eetlepel ketchup zou maar liefst 15 kcal bevatten, tegenover bijna 100 kcal voor een eetlepel mayonaise. Op vlak van calorieën is het duidelijk dat mayonaise verliest. Toch blijkt de calorie-arme tegenstander van mayonaise niet de gezondste optie te zijn…
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Aan het begin van het productieproces wordt de tomatenpasta gemengd met azijn, suiker, zout, water en verschillende geheime kruiden. Door de azijn en suiker blijft de ketchup heel lang houdbaar. Na het mengen van de ingrediënten wordt het geheel warm gemaakt en vervolgens verdikt.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
Mayonaise, ketchup, curry, mosterd
Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken. Kijk (en ruik!) van tevoren natuurlijk altijd even of het nog goed is én bewaar na het openen in de koelkast.
Mogelijk gaan na die datum de smaak, geur of kleur achteruit, maar eten kan in principe prima. Bij twijfel, zegt Devlieghere, geldt 'kijken, ruiken, proeven'. Een dichte ketchupfles kun je volgens het Voedingscentrum heel lang bewaren, omdat het product voldoende verhit is geweest en er geen bacteriën bij kunnen komen.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
Toen onze oprichter, Henry J. Heinz, in 1896 met een trein door New York City reed, zag hij een bord wat 21 schoenstijlen adverteerde, wat hij een goed idee vond. Hoewel Heinz toentertijd al meer dan 60 producten produceerde, vond hij 57 een geluksnummer.