De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Buprenorfine is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterk pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals na een operatie of pijn als gevolg van kanker.
Buprenorfine is een sterke pijnstiller dat wordt voorgeschreven bij matige chronische pijn. Buprenorfine pleisters werken via de huid, één pleister werkt gedurende 7 dagen.
Buprenorfine wordt gestart minimaal 12 uur nadat voor het laatst een kort werkend opiaat is gebruikt of nadat de eerste onthoudingsverschijnselen merkbaar zijn. De meest effectieve dosering van buprenorfine is onbekend, maar is ten minste 10-12 mg per dag.
BuTrans pleisters bevatten het werkzame bestanddeel buprenorfine, dat behoort tot de groep die sterkwerkende analgetica of pijnstillers wordt genoemd. Ze zijn door uw arts aan u voorgeschreven ter verlichting van matige langdurige pijn waarvoor een sterkwerkende pijnstiller nodig is.
BuTrans is een pleister die de pijnstiller buprenorfine bevat. Deze pleisters moet op de huid worden aangebracht op de volgende manier: • Plakken op bovenarm, bovenrug of borst. huid) • Geen zeep, olie of lotion op de huid gebruiken waar de pleister wordt geplakt. Pleister 30 seconden aandrukken (plakt zo beter).
Wanneer de transdermale pleister op de huid wordt aangebracht, komt de werkzame stof buprenorfine door de huid in het bloed. Buprenorfine is een opiaat (sterke pijnstiller) die inwerkt op het centraal zenuwstelsel (specifieke zenuwcellen in het ruggenmerg en in de hersenen) om pijn te verzachten.
Morfine zorgt ervoor dat het 'bericht' in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de pijn minder en reageert u er rustiger op.
Combinatie van pijnstillers
Morfine of morfineachtige pijnstillers kunnen gebruikt worden in combinatie met paracetamol. Helpt paracetamol in combinatie met zo'n zeer sterke pijnstiller onvoldoende, dan kan de arts je ook nog een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voorschrijven (zie eerder).
2 De lange halfwaardetijd van 12-20 h houdt in dat na geheel verwijderen van de pleister het effect navenant aanhoudt.
Omdat elke pleister een reservehoeveelheid fentanyl bevat, zal ook de oude pleister nog fentanyl afgeven terwijl je een nieuwe plakt. Dan bestaat het risico op overdosering.
De afbouw met methadon zal klinisch in de meeste gevallen in 3 weken kunnen worden afgerond, terwijl ambulante ontgifting met methadon vaak 7-15 weken duurt.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
Lichamelijke en geestelijke klachten
De ontwenningsverschijnselen uiten zich zowel lichamelijk als geestelijk. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn onder andere trillen, pijn, jeuk, koorts en misselijkheid. Bij geestelijke klachten moet je denken aan angsten, verminderde concentratie en depressiviteit.
De richtlijnen schrijven 2,5 tot 5 milligram morfine voor als beginhoeveelheid om benauwdheid te bestrijden. Ik dien, als dat niet voldoende is, na vier uur weer 5 milligram toe. Ik dien nooit meer dan 20 milligram morfine toe. Als de benauwdheid blijft, krijgen patiënten meestal een permanent infuus.
Morfine en morfineachtige pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben, zoals verstopping, misselijkheid en overgeven, en sufheid. De meeste bijwerkingen gaan na een paar dagen tot weken vanzelf over. Wanneer de dosis verhoogd worden, komen deze bijwerkingen weer tijdelijk terug. Ook deze gaan weer over.
Morfine, oxycodon, fentanyl
Als u deze pijnstillers langer dan een maand gebruikt, is het belangrijk om ze in kleine stapjes af te bouwen. Dit betekent dat u elke week iets minder van de pijnstiller gaat gebruiken. Hoeveel u precies mag gebruiken, is voor ieder mens en elk medicijn anders.
U kunt het medicijn gebruiken zolang u hevige pijn heeft. Indien uw situatie het toelaat zal uw arts met u overleggen of afbouwen mogelijk is en of u kunt overgaan naar een minder sterke pijnstiller. Als u dit medicijn gedurende meerdere weken gebruikt, is er een kans dat uw lichaam er gewend aan raakt.
Volwassenen en kinderen > 16 jaar. Begindosering bij nog niet met opioïden behandelde patiënten: 12 microg/uur elke 72 uur. Alleen na de eerste toediening: als de pijnstilling onvoldoende is, kan ofwel na 48 uur eenzelfde pleister geplakt worden op een andere plek, ofwel na 72 uur een pleister van een hogere sterkte.
Rivastigmine versterkt de werking van de hersenzenuwen. Hierdoor vertraagt het bij sommige mensen de achteruitgang van het geheugen. Bij dementie door de ziekte van Alzheimer of door de ziekte van Parkinson. Ook bij klachten bij de ziekte van Parkinson, zoals psychotische klachten en apathie.
De arts kan je dan zijn zeer sterke pijnstillers geven (opioïden). Als niets helpt tegen de pijn, kan palliatieve sedatie een mogelijkheid zijn.
Aanpassing aan de pijn
De kans op verslaving aan morfine is gering. De reden dat de dosering van morfine wordt aangepast, is omdat de pijn of de kortademigheid toeneemt. Er is dan meer morfine nodig om de pijn te bestrijden. Daarbij is het goed te weten dat de dosering van morfine in principe geen bovengrens heeft.
Werkingsduur van een pijnpleister
De eerste pleister die u heeft aangebracht, zal pas na ongeveer 12 tot 24 uur beginnen werken. Om deze periode te overbruggen, kan uw arts een bijkomend of snelwerkend geneesmiddel voorschrijven. Transtec kan tot 96 uur (4 dagen) aangebracht blijven.