Een tweeter is een luidspreker die erop is gemaakt om hoge tonen weer te geven. Daarmee hoort de tweeter bij de luidspreker van bijvoorbeeld een Hi-Fi installatie.
Een tweeter heeft een kleine omvang
Een tweeter heeft een kleine diameter ten opzichte van een gewone of een basluidspreker (woofer), namelijk rond de 3 cm. De reden hiervan is dat een kleine luidspreker hogere resonantiefrequenties heeft, waardoor deze juist in het hoogfrequente gebied, correct geluid kan afstralen.
In een luidspreker is de woofer de harde werker. De woofer wordt gebruikt voor de weergave van de laagste tonen in een luidsprekerkast. Daarnaast kan de woofer ook dienst doen als weergever van midden-tonen bij een tweeweg systeem. Vooral bij deze dubbelfunctie (laag en midden) moet de woofer geen bijgeluiden vertonen.
Een coaxiale speaker is een luidspreker met gescheiden tweeter die echter op de speaker zelf is gemonteerd. Een composet is een luidspreker waarvan tweeters en full range speaker zijn gescheiden zodat deze gescheiden kunnen worden gemonteerd.
De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 4 ohm wat ook een gebruikelijke waarde is voor de versterkeruitgang. Wanneer je een extra set luidsprekers met een impedantie van 4 ohm aansluit betekent dat een belasting van 2 ohm op de versterker. Een te lage impedantie op de versterker kan schade veroorzaken.
Een composet is een autoluidspreker set die bestaat uit een woofer, een losse tweeter en vaak een filter. De woofer wordt over het algemeen in de autodeur gemonteert. De tweeter komt vaak hoger in de auto zodat het geluid op de juiste hoogte ervaren wordt.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.
Subwoofers zijn zeer krachtige luidsprekers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van tonen met een behoorlijk lage frequentie. Deze lage frequentie wordt ook wel de bas genoemd. Het gaat in dit geval om tonen die onder de 80 Hz vallen. Een subwoofer is uitermate geschikt voor het gebruik in auto's.
Kwaliteits product was goed verpakt en is super van kwaliteit. Op de shop van Teufel wordt je prima geadviseerd en er is ruime keuze. Er staat precies wat het apparaat kan met goede beschrijving. Duidelijke website.
High Fidelity, apparatuur die zich onderscheidt van de rest door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak, klank, waardevastheid, jarenlang luisterplezier garandeert en een hoger prijskaartje heeft. Een HiFi set koop je voor elk bedrag tussen de pakweg Fl. 2000,- en vul zelf maar in.
Tweeters sluit je meestal in een zgn. Compo-setje aan via een filter. Er komt dan een draad vanaf de radio (of versterker) binnen bij het filter en van daar uit gaat er 1 naar de tweeter en 1 naar de speaker.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
De bastonen en alle lage, brommende geluiden liggen ergens tussen de 20-200 Hz, terwijl hoge frequenties (schelle, hoge tonen van bijv. bekkens of s-klanken) tussen de 2.000 en 20.000 Hz (2 kHz – 20 kHz, kilohertz) liggen.
Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
Al eerder sprak ik over LFE. De Low Frequency Effects zijn er om de filmbeleving fysiek te ondersteunen. Simpelweg: de ontploffingen, kanonschoten en dreunende stappen van dinosauriërs.
Wat je nodig hebt is een auto-powerstand, een crossover-frequentie-regeling (waarmee je de bovengrens qua frequenties bepaalt die de sub afspeelt), een volumeregelaar en een faseknop. Wil je een subwoofer aan een stereo-opstelling toevoegen, dan is een muziekmodus handig en een cinch- of XLR-ingang.
In de audio wereld heeft een receiver veel weg van een geïntegreerde versterker. Een receiver heeft echter een ontvangst mogelijkheid, vandaar “receiver” ofwel; ontvanger. Als een versterker is voorzien van een tuner (voor radio ontvangst) mag het de naam receiver dragen.
Aansluiten in een muzieksysteem
Indien per kanaal een actieve subwoofer wordt ingezet is deze parallel aangesloten aan één van de twee stereo luidsprekers. De kabel van de subwoofer wordt verbonden met de plus en de min uitgang van de versterker, net als de luidspreker zelf.
De meeste autoradio's hebben een vermogen van 4 x 25 watt. Dat wil eigenlijk zeggen dat er vier speakers aanwezig zijn in de auto die elk een vermogen hebben van 25 watt.
Afmeting van een speaker
de speakers in een auto hebben verschillende afmetingen. Deze afmetingen varieeren van 10, 13, 16,5 of 20 cm. Uitzonderingen zijn de amerikaanse auto's.
Veruit de goedkoopste oplossing voor meer geluid en vermogen is het verwijderen van onderdelen uit je uitlaatsysteem. Hoe minder obstakels in je uitlaatsysteem, hoe meer geluid en hoe beter de 'flow'. Echter mag je in Nederland niet alles zomaar uit je uit je uitlaatsysteem slopen, oftewel straightpipen.