In tegenstelling tot
Hoe meer jouw huid verbrandt door de zon, hoe meer sproeten je kunt ontwikkelen. Deze zomersproeten vervagen vaak zodra de huid niet meer continu aan zonlicht wordt blootgesteld. Genetische sproeten (ook wel epheliden genoemd) ontstaan op jonge leeftijd en komen meer bij vrouwen voor dan bij mannen.
Hoewel je sproeten niet kunt stoppen, zal je huid door uit de zon te blijven en zonnecrème te gebruiken meer bescherming krijgen, waardoor er minder melanine wordt aangemaakt en je huid minder sproeten zal produceren.
Sproeten ontstaan vaak al op jonge leeftijd maar in de loop der jaren kunnen er onder invloed van zonlicht steeds meer ontstaan. De zon is de grootste uitlokkende factor van deze bruine vlekjes.
Hoe zie je het verschil? Sproeten worden donkerder in de zomer en lichter in de winter. Lentigos behouden hun kleur het hele jaar door. Het is natuurlijk belangrijk om het hele jaar door consistent te zijn met je SPF, maar vooral in de zomer.
Ultraviolette straling
Zomersproetjes ontstaan door de invloed van zonlicht. Zonlicht bevat ultraviolette straling en deze zorgt ervoor dat het melaninegehalte in de huid hoger wordt. De zon zorgt ervoor dat er meer opeenhopingen ontstaan van het stofje melanine en daardoor ontstaan er dus sproeten.
Hoe meer tijd je in de zon doorbrengt, hoe meer melanine er wordt aangemaakt. Daarom zie je misschien meer sproeten als je op een zonnige dag buiten bent geweest.
Hoe zien sproeten eruit ? Sproeten zien we reeds op vroege kinderleeftijd. We vinden op zon beschenen huiddelen vooral op het gelaat, bovenrug en bovenarmen scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken.
Sproeten zijn vaak erfelijk bepaald en ontstaan op jonge leeftijd. Niemand wordt er mee geboren maar kinderen krijgen ze in hun jongere jaren onder invloed van de zon. Vaak komen sproetjes voor bij mensen met een licht huidtype.
Sproeten kunnen goed verwijderd worden omdat deze meestal vrij oppervlakkig op de huid aanwezig zijn. Laserbehandeling is mogelijk op alle lichaamsdelen waar de sproeten zich bevinden. Meestal bevinden de sproeten zich op plekken die het meest zijn blootgesteld aan de zon.
Zoals bij de kenmerken staat beschreven zijn sproeten vaak symmetrisch zichtbaar op de huid (links en rechts aanwezig), lentigo solaris (pigmentvlek) is echter a-symmetrisch aanwezig en hoeft dus niet beide lichaamshelften zichtbaar te zijn.
In tegenstelling tot echte tatoeages waarbij inkt wordt gebruikt, gebruiken de PMU stylistes hier hetzelfde pigment dat wordt gebruikt voor Powder Brows, waardoor de sproeten niet permanent zullen zijn, maar na verloop van tijd zullen vervagen, tot wel drie tot vier jaar houdbaar, afhankelijk van je huid en levensstijl ...
Er is ook een zogenaamde triple crème; hydroquinone, in combinatie met vitamine A-zuur en hydrocortison, waarmee sproetjes lichter kunnen worden. Ook azelaic acid kan sproetjes iets verminderen. De beste methode om sproetjes te verwijderen is behandeling met laser of IPL.
Tot de jongvolwassen leeftijd worden het er steeds meer. Vooral mensen met een lichte huidskleur en blond of rood haar hebben sproetjes. Dat kunnen er zo veel zijn, dat de sproetjes haast niet te tellen zijn. Bij het ouder worden trekken sproetjes meestal vanzelf weer weg.
De hitte en vochtigheid in de zomer kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie.Dit kan zorgen voor een glanzend uiterlijk, maar ook voor verstopte poriën en acne. Een lichte, zomerse moisturizer en regelmatige exfoliatie kunnen hierbij helpen.
Moedervlekken, ook wel bekend als melanocytaire naevi, zijn in wezen ophopingen van pigmentcellen in de huid en worden meestal als goedaardig beschouwd. Sproeten, in de medische wereld bekend als efeliden, zijn ook goedaardige vlekken en worden voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
Sproeten kunnen worden voorkomen door de huid goed te beschermen tegen de zon (insmeren met zonnebrandcrèmes). Vooral bij kinderen is dat verstandig. Tegenwoordig doet men wat minder paniekerig over de schadelijke effecten van de zon, zonlicht heeft ook vele positieve effecten.
Heb jij veel sproeten en is je pigment niet zo mooi verdeeld als bij mensen met een donkerder huidtype, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat ze eerder of sneller pigmentvlekken ontwikkelen. Sterker nog: het is grotendeels afhankelijk van je eigen omgang met de zon.
Verdachte plekjes kunnen veranderende moedervlekken zijn, ruwe plekjes die niet weggaan, veranderingen aan bestaande huidafwijkingen of wondjes die niet meer genezen. Bij twijfel is het goed om even langs de huisarts of dermatoloog te gaan.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn.
Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren. Een melanoom kan ook ontstaan uit een moedervlek die je al hebt.
Levervlekken (officieel lentigo solaris, lentigo senilis) zijn goedaardige, lichtbruin gepigmenteerde vlekjes. Ze zijn het gevolg van schade die is aangericht door de zon, en komen vanaf middelbare leeftijd het meest voor bij mensen met een bleke huid.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
In de lente komen ze inderdaad weer terug. Dat komt doordat sproeten ontstaan na blootstelling aan de zon. Zodra de huid in aanraking komt met de zon, neemt de aanmaak van pigment in de basale laag van de opperhuid toe en worden sproeten zichtbaar.”