25-30 graden of warmer: wijde kledingBij temperaturen van 25 graden of meer kun je in strakke kleding flink gaan zweten, daarom kun je het beste lossere kleding dragen.
Tussen de 8 en de 12 graden
Kies voor een lange broek, of een korte broek met beenstukken. Verder een shirt met lange mouwen (of mouwstukken), ondershirt en windstopper. Het wordt nu tijd voor lange mouwen en een iets dikker fietsshirt met bijvoorbeeld een lichte fleece binnenkant.
Tussen de 25 graden en de 18 graden
Bij deze temperatuur volstaat een korte broek met een zomershirt. Draag er wel een zweetshirt onder. Verder eigenlijk hetzelfde als boven de 18 graden.
Met een korte broek naar buiten vanaf 20°C
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
Voor de meeste mensen is een temperatuur vanaf 20 graden voldoende om een korte broek aan te kunnen. Toch speelt ook wind en neerslag een rol. Bij een hoge windkracht is de gevoelstemperatuur vaak een stuk lager, waardoor een korte broek te koud kan zijn.
Bij temperaturen van 25 graden of meer kun je in strakke kleding flink gaan zweten, daarom kun je het beste lossere kleding dragen. Denk hierbij aan een A-lijn jurkje, plooirokken, laagjes rokken en wijdere shorts.
Ja een lange broek kan zeker met warm weer. Het dragen van een lange broek zorgt er namelijk voor dat de zon niet direct op je huid schijnt, waardoor je lichaam ook minder snel opwarmt.
Warmer of kouder 'stookt' het systeem niet. Als het daardoor in de winter kouder is of voelt dan 19 graden, is de boodschap: trek een extra warme trui aan. Is het in de zomer warmer dan 24 graden in de gebouwen, dan luidt het advies: shirtjesdag. Oftewel, stem je kleding af op de oplopende temperaturen in de gebouwen.
20+ graden
Dit zijn temperaturen voor een korte broek en t-shirt of singlet. Zorg voor goed ademende kleding, zodat je lichaam de warmte kwijt kan. Een petje of zonneklep houdt je hoofd koel. Vergeet ook je zonnebril niet als de zon fel schijnt, daardoor hoef je niet met je ogen te knijpen tijdens het lopen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Laat die korte broek of jurk nog even in de koffer
Dat kan lelijke gevolgen hebben voor je huid. Zo kun je er uitslag van krijgen. De steward zegt dat het dragen van een korte broek hetzelfde is als met je hoofd tegen het raam leunen, wat hij ook vaak genoeg ziet.
Kies bij hoge temperaturen bijvoorbeeld een zomer-chino of nette jeans en een overhemd. Vermijd casual kleding in kreukelstof. Draag altijd een riem: dit geeft een meer verzorgde indruk en toont aan dat je ook let op details. Een katoenen overhemd blijft langer fris dan eentje met polyester bijmenging in de stof.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Gemiddeld gezien kun je vanaf zo'n 20 graden Celsius een korte broek dragen. Dan is het wel fijn als je veel in de zon te vinden bent. In de schaduw of met veel wind is het misschien toch nog wat frisjes.
Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen. Echter raden wij aan om je spijkerbroek veilig op 30 graden te wassen, zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
22 graden. Dit is lekker weer voor een blouse met opgerolde mouwen! Combineer het met een dunne, luchtige broek. De perfecte gelegenheid om een wijde linnen broek met leuke sneakers eronder te dragen!
Morgen: buien, soms zon en vrij veel wind
In de ochtend zijn vooral in de kustgebieden buien mogelijk. In het binnenland is het vaker droog en breekt de zon af en toe door. Ook in de middag zijn de meeste buien bestemd voor de kustgebieden, maar ook in de noordelijke helft is het flink buiig.
Op de bank zitten bij een temperatuur van 21 graden voelt voor 11 procent van de mensen al als oncomfortabel (als ze een trui, shirt en lange broek dragen en de luchtvochtigheid 50 procent is). Als de omstandigheden hetzelfde blijven, maar de temperatuur daalt naar 18 graden, zal 41 procent van de mensen gaan klagen.
Als de temperaturen stijgen tot boven de 25 graden heeft je lichaam eigenlijk helemaal geen kleding meer nodig om je warm te houden. Kleding dragen we dan om ons te beschermen tegen de zon en tegen een boel rare blikken als je in je blootje over straat gaat. Het is belangrijk om lichte stoffen te dragen.
Zwart neemt warmte op en wit niet, maar hoe zit het dan met andere kleuren? Stijgt de temperatuur geleidelijk naargelang hoe donker de kleur is? Als een zwarte auto in de zon staat, wordt hij warm omdat de kleur zwart de energie van de zonnestralen opneemt. Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Vanaf 20 graden zonder jas en vest naar buiten
Bij temperaturen van 20 graden of hoger ga je lekker zonder jas en zonder vest naar buiten.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Negroïde mensen kunnen vaak ietsje beter tegen de warmte, omdat ze langere, dunnere vingers hebben en dus meer oppervlakte dan inhoud, dan heb je het over het algemeen koeler. Chinese mensen zijn precies andersom, zij kunnen daardoor relatief minder goed tegen de warmte,” aldus Hein.
Kies voor lichte en ademende stoffen: Ga voor kledingstukken gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde. Deze stoffen laten lucht door en helpen je lichaam koel te blijven.