Om de pijn te bestrijden krijgt u een recept mee naar huis voor pijnstillers. Soms kan de pijn helaas niet helemaal worden weggenomen. Gebruik niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid pijnstillers. De duur van de napijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.
Plaatsen van een implantaat is een eenvoudige behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. U zult hier niet meer pijn bij ervaren dan normaal is voor een medische ingreep. Het is te vergelijken met het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling.
Totdat het implantaat stevig is vergroeid met uw kaakbot, is een genezingsfase van tussen de 6 weken en enkele maanden te verwachten. Elk geval is uniek. Vaak worden zelfoplossende hechtingen gebruikt en anders worden de hechtingen na 2 weken verwijderd.
Deze bacteriën in de tandplaque halen hun voeding hieruit. Ze veroorzaken in de eerste instantie een beginnende ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat, de zogenaamde peri-implantaire mucositis. De symptomen zijn dat het tandvlees lokaal rood is en pijnlijk bij aanraking.
De verdoving is na 2-4 uur uitgewerkt. Indien nodig kunt u pijnstillers gebruiken. Gebruik bij voorkeur paracetamol en geen aspirine, ibuprofen of acetylsalicylzuur-bevattende pijnstillers, want deze kunnen de kans op een nabloeding vergroten. Eventueel krijgt u een recept mee voor een sterkere pijnstiller.
Omdat kunstweefsel in het lichaam vaak voor bacteriële infecties zorgt, krijgen patiënten met een implantaat vaak langdurig antibiotica om deze infecties te voorkomen. Het grootste nadeel daarvan is dat de antibiotica in het hele lichaam werkzaam zijn en schadelijk kunnen zijn.
Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
De behandeling is niet pijnlijk omdat deze plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Tegen de napijn krijgt u medicijnen voorgeschreven van uw behandelaar.
Spoel uw mond na het plaatsen van de implantaten gedurende 3 dagen, 2 keer per dag met spoelmiddel. Na het spoelen mag u een half uur niet eten, drinken of naspoelen met water. Na 3 dagen spoelen begint u met poetsen.
Het advies is om 2 x per dag, 's ochtends en 's avonds de implantaten te poetsen. Vergeet niet minimaal 1x per dag het gehemelte, de wangen en de tong te poetsen.
Wees voorzichtig met eten en drinken – Eet en drink niet te heet en niet te koud. Denkt u er vooral aan niet te hard voedsel te gebruiken. Het implantaat en het tandvlees kunnen te veel belast raken en daardoor minder goed ingroeien. Ons advies is 10 dagen zacht voedsel te gebruiken.
In principe kunt u alles eten. Vermijdt hard voedsel. Ontzie het behandelde gebied en oefen nooit druk op deze weefsels of implantaten uit.
De zwelling zal twee dagen na de ingreep het grootst zijn. U kunt proberen de zwelling wat tegen te gaan. De eerste uren na de ingreep koelen met ijs (enige ijsblokjes in een plastic zakje, omwikkeld door een washandje, van buiten tegen uw wang of lip). Koel afwisselend 10 minuten wel en 10 minuten niet.
Gebruik een milde, niet al te hard schurende tandpasta om je implantaten schoon te houden. Denk hierbij aan merken zoals Elmex, Zendium of Sensodyne. Je kunt ook speciale tandpasta voor implantaten gebruiken om te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ImpaClean Tandpasta of Bluem Tandpasta.
In dat geval kan de implantoloog een peri-implantitis behandeling uitvoeren. Dit is een chirurgische ingreep waarbij het implantaat als het ware weer wordt blootgelegd van het tandvlees, zodat er goed gereinigd kan worden. Indien mogelijk wordt ook het bot aangevuld.
Oefen weinig druk uit, want er is geen kracht nodig om uw mond goed schoon te maken. Trek eventueel met uw andere hand uw lip weg, zodat u kunt zien wat u doet. Reinigt u driemaal daags uw implantaten volgens de Bass-methode. Gebruik hierbij een milde tandpasta bijvoorbeeld Elmex®, Zendium®, Sensodyne®.
Heb je nood aan een uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat? Dan heb je recht op een tegemoetkoming van 60% van de kosten voor aankoop en plaatsing, tot 1.050 euro (bij verhoogde tegemoetkoming: 75% met een maximum van 1.050 euro).
In verband met de wondgenezing is het beter de eerste 5 dagen niet te roken en geen alcohol te drinken.
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze op den duur vervangen worden. Hierbij moet de chirurg samen met u het risico van de operatie afwegen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.
Soms groeit het implantaat niet goed vast aan het bot. Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan. Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen.
Zolang de verdoving werkt (1,5 tot 3 uur), is het verstandig om voorzichtig te zijn met eten en drinken. Omdat u niets voelt, is er risico dat u zich verslikt of verbrandt, of dat u op uw lip of tong bijt. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u weer eten en drinken. Maar wees voorzichtig bij de wond.
Omdat het kaakbot zachter is in de bovenkaak, dient men minimaal 4 implantaten in de bovenkaak te plaatsen. Soms worden er zelfs 6 implantaten in de bovenkaak geplaatst. Omdat de neusbijholtes vlak boven de bovenkaak zitten is het uitvoeren van een sinuslift vaak nodig om implantaten in de bovenkaak te plaatsen.
Het plaatsen van een implantaat bestaat uit zes verschillende prestaties of onderdelen. Dit betekent dan ook dat de prijs bestaat uit het totaal van de prijzen van de verschillende onderdelen. Zo zijn er bijvoorbeeld materiaalkosten (zoals het implantaat zelf) en tandartskosten.
In de regel geldt voor een klikprothese in de onderkaak twee tot vier implantaten en in de bovenkaak vier tot zes implantaten. Voor een vaste brugconstructie is het aantal benodigde implantaten groter, maar dit kan echter ook variëren.