Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
Voor bouillons of soepen gebruik je inderdaad best enkel peterseliestengels. Als je de blaadjes gebruikt, gaan ze bij het koken bruin kleuren. In de stengels zit bovendien ook het meeste smaak. Peterseliewortel doet van structuur eerder wat denken aan pastinaak.
Met het koksmes waaier je in een driehoek vorm over de peterselie heen. Hierbij moet de vrije hand op de punt van het koksmes gehouden worden en de andere hand houdt het mes bij het handvat vast. Nu maak je een wiegende en hakkende beweging over de peterselie.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Want te veel peterselie eten kan leiden tot bijwerkingen zoals: verhoogde prikkelbaarheid, maagoprispingen, plotselinge daling van de bloeddruk.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
De peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. De wortel kan tot 15 cm lang worden. De wortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Bladpeterselie bereiden & bewaren
Wikkel het restje kruiden in nat keukenpapier. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast. In de diepvries is peterselie in een goed gesloten bakje of zakje tot 2 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe.
Peterselie invriezen kan in een diepvrieszak of ijsblokjesvorm, afhankelijk van het gewenste latere gebruik. Ingevroren peterselie blijft 2 tot wel 8 maanden goed in de vriezer. Een andere mogelijkheid is om een peterselieplantje in de keuken of in de tuin te zetten. Zo kun je altijd verse kruiden plukken.
De nieren worden versterkt en schoon gemaakt door het eten van peterselie of het drinken van de peterseliethee. De nieren gaan beter functioneren door inname van dit geneeskruid. Het helpt ook tegen opname van te veel zout in het lichaam.
De eigenschappen van de essentiële olie van peterselie worden omschreven als chemobeschermend omdat ze bepaalde stoffen (zoals de giftige stoffen die vrij komen bij sigarettenrook) kan neutraliseren. Myristicine en apigenine hebben ook een gunstig effect op de lever.
Peterselie zit bomval vitamines, bevordert je immuunsysteem, is een uitstekende antioxidant en een perfect middel om vrije radicalen tegen te gaan. Je kan peterselie daarom gebruiken om je huid te voeden, littekens minder zichtbaar te maken en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
Een kopje peterseliethee is bovendien een oppepper voor je afweersysteem. En, last, but not least, het is super eenvoudig om te maken: doe een paar vers geplukte takjes peterselie in een mok, giet er kokend water bovenop. Vijf minuten laten trekken en … Klaar!
Gedroogd peterselieblad kent diverse voordelen voor je gezondheid. Zo is het een bron van provitamine A en vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant en heeft een goede invloed op je immuunsysteem. Ook is het kruid rijk aan vitamine K, die bijdraagt aan de sterkte en gezondheid van je botten.
Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak.
De grond in de pot moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Pas als de grond licht is uitgedroogd, geef je de plant weer water.
Bladselderij heeft dezelfde frisse, hartige smaak als peterselie. Bladselderij heeft in tegenstelling tot peterselie een veel sterke smaak.