De Koude Oorlog was een periode van politieke spanning en militaire dreiging tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, die duurde van het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.
De Communistische Partij van de Sovjet-Unie kon de veranderingen niet tegenhouden en verloor halverwege 1991 de macht in het land. Hierdoor viel de Sovjet-Unie aan het einde van 1991 uit elkaar. De Verenigde Staten zagen zich daarom als winnaar van de Koude Oorlog.
De opheffing van de Sovjet-Unie op 26 december 1991 wordt wel gezien als het daadwerkelijke einde van de Koude Oorlog. Op die dag riep Boris Jeltsin de Russische Republiek uit en werd de president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, afgezet.
Zes jaar duurde de Tweede Wereldoorlog: van 1939 tot en met 1945. Vaak wordt in Europa vergeten dat de Sovjet-Unie het merendeel van Hitlers leger versloeg. Daarbij gaat het niet alleen om de bijdrage van het Rode Leger van de Sovjet-Unie, maar ook om natuurlijke omstandigheden.
Telegraaf. De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. Tot oktober 1944 houdt De Telegraaf zich vooral op de vlakte. Daarna onder SS-leiding niet meer.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger van Adolf Hitler, Nederland binnen. Vanaf dan is er vijf jaar oorlog in Nederland.
Eeuwenlang was Oekraïne gewoon onderdeel van het Russische tsarenrijk, maar het waren de communisten die het land in 1921 na drie jaar onafhankelijkheid promoveerden tot de 'Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek', een van de vijftien republieken die de Sovjet-Unie vormden.
Vier decennia lang heeft de Koude Oorlog op verschillende manieren doorgewerkt in Nederland. In de buitenlandse politiek oriënteerde ons land zich op de Verenigde Staten en spande het zich in voor de Europese integratie; in Nederland zelf probeerde men de communistische dreiging te keren door de welvaart te vergroten.
Einde van de Koude Oorlog
De val van de Sovjet Unie zorgde er vanaf 1991 voor dat het communistisch regime zijn greep op Oost-Europa verloor. Na het einde van de Koude Oorlog brak er een nieuw tijdperk aan, maar volgens schrijver Henk Hofland ontbrak het in de jaren negentig aan een duidelijke nieuwe ideologie.
Van de 22 miljoen mensen die sinds 1945 in oorlogen werden gedood, schat men dat het in 84 procent burgers betreft (2). Na het eind van de Koude Oorlog werd het totale aantal militairen gereduceerd met 4.6 miljoen. Toch blijven er nog steeds 22.4 miljoen mannen, vrouwen en kindsoldaten onder de wapens.
Amerika en de Sovjet-Unie zijn de grote winnaars van de oorlog. Beide landen hebben een sterk leger en willen niet voor elkaar onder doen. Zo komen de twee wereldmachten tegenover elkaar te staan. Ze verdenken elkaar ervan de machtigste van de wereld te willen zijn.
Na de Tweede Wereldoorlog komen Amerika en de Sovjetunie lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er ontstaat een botsing tussen het Amerikaanse kapitalisme en het Russische communisme. De spanningen lopen op en leiden tot de Koude Oorlog.
Polen ontstaat als zelfstandig land in de tiende eeuw, wat gepaard gaat met een zekere mate van kerstening en germanisering. Vierhonderd jaar later verbindt Polen zich met zijn oosterbuur, het groothertogdom Litouwen; een personele unie die in 1573 overgaat in het Pools-Litouwse Gemenebest.
Het Russische Rijk strekte zich uit over bijna 22 miljoen vierkante kilometer en had in 1897 een bevolking van meer dan 125 miljoen mensen. Het was enorm groot, en op zijn hoogtepunt strekte het zich uit over drie continenten: Europa, Azië en Amerika, waar het ook de macht had verkregen over Alaska.
De Krim (Grieks: 'Κριμαία', Krim-Tataars: Qırım, Oekraïens: Крим - Krim, Russisch: Крым - Krym) is een schiereiland van Oekraïne in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. De oppervlakte is 26.081 km² en in 2001 was het aantal inwoners 2.033.736.
Sint-Petersburg is de op één na grootste stad van Rusland, op de voet gevolgd door Moskou. Na verschillende keren van naam veranderd te hebben -vóór Petrograd en vervolgens Leningrad-, is het sinds de dagen van de USSR uitgegroeid tot de meest open stad in het westen in de regio.
Indo-Europese nomadenstammen worden als de eerste bewoners op de Krim beschouwd (circa 8e-7e eeuw voor Christus). In de eeuwen daarna werd de Krim door verschillende volkeren bewoond en gekoloniseerd, wat de eeuwenlange multinationale bevolking verklaart.
Het conflict begon nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari 2014 werd afgezet na de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de daaropvolgende Revolutie van de Waardigheid. Dit leidde tot pro-Russische protesten in de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne.
Van de 360.000 manschappen die Oekraïne zijn binnengedrongen, inclusief contract- en dienstplichtig personeel, heeft Rusland er 315.000 verloren op het slagveld.
De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme, presenteerde zich vanuit een anti-democratische gezindheid zelf niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog als collaboratiepartij.
Strategisch belang van Nederland
De geplande aanval op Nederland is onderdeel van een groter aanvalsplan met de codenaam Fall Gelb. De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.