Dode insecten kunnen uit het zwembad worden verwijderd met een schepnet. Zwembadstofzuigers en reinigingsrobots kunnen hun steentje bijdragen aan het verwijderen van deze beestjes uit het zwembad. Daarnaast zorgt chloor voor schoon water en stopt het de ontwikkeling van insectenlarven.
De rode wormpjes en andere beestjes in het water kunt u het beste bestrijden door het chloorpeil van het zwembad optimaal te houden en dus het water te desinfecteren of door een instelling aan uw pomp/filter installatie te wijzigen. Met een zware chloorshock kunnen ze worden gedood.
De rode wormpjes zijn muggenlarven als het water warmer wordt vind de mug het heerlijk om daar de muggen eitjes te laten groeien. Leuk voor de mug maar heel vervelend voor de zwembad gebruiker. Wat de larven en eitjes vervelend vinden is chloor zorg daarvoor dat het chloor level altijd op pijl is.
De oplossing : zorg voor voldoende chloor in het water, dan komen de eitjes niet uit. Ook bij een grote muggenlarvenuitbraak is een chloorshock en dubbel chloortablet effectief, na een dag of drie is er geen larve meer te bekennen. Gebruik geen chloorbleek, de chloor vervliegt snel en geeft onprettige afbraakproducten.
Muggenlarven kunnen niet overleven in zwemwater met een gezonde hoeveelheid chloor erin. Het is daarom belangrijk dat u deze waardes eerst test. De hoeveelheid chloor in een zwembad wordt bepaald door drie waarden: de totale chloorwaarde, de gebonden chloorwaarde en de vrije chloorwaarde.
Chloor zal de muggen niet af-doden maar de omstandighede voor de groei van de larven bemoeilijken. Sluit het zwembad oppervlak af tijdens de nacht of als u het zwembad niet gebruikt.
Terwijl de meeste natuurlijke vijanden van muggenlarven (vissen, libellarven, waterkevers, watervlooien e.d.) niet kunnen leven in zuurstofarm water, zoals water met veel eutrofiering door verontreiniging of rottend plant materiaal, kunnen muggenlarven dit wel.
Het natuurlijke biocide Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) doodt muggenlarven in het water, en is onschadelijk voor het milieu. Deze methode is al bewezen en effectief.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Ongedierte bestrijden met azijn
Fruitvliegjes, vliegen, mieren, muggen, spinnen en zelfs schimmels kunnen bestreden worden met azijn als bestrijdingsmiddel. Hoewel het ongedierte hiermee bestreden kan worden, betekent het niet dat ze voor altijd weg blijven.
Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of 'die kleine irritante beestjes'!
Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen. Check wat het ongedierte aantrekt en waar ze nestelen, en verwijder de oorzaak zoals een voedselbron of nestplaats. Soms kunnen natuurlijke vijanden helpen om plagen tegen te gaan.
De geruchten zijn hardnekkig, maar er is geen enkele literatuurverwijzing te vinden waaruit blijkt dat hoofdluizen via zwemwater overgedragen worden. Canyon et al. (1) toonden aan dat, hoewel hoofdluizen onderdompeling in water kunnen overleven, overdracht van hoofdluizen via zwemwater zeer onwaarschijnlijk is.
Vooral als het veel geregend heeft, zijn dat er nog wel eens wat meer. Gelukkig houden ze niet van wind, en het grootste gedeelte van het jaar waait het hier vrijwel constant. Ook houden ze niet van zout water, dus aan zee zijn er vaak maar weinig.
Zwem niet in lauw, stilstaand water; zeker niet als daar ook ratten leven of als er dode dieren drijven (eenden, vissen). Laat ook de hond niet in dit water zwemmen. Probeer te vermijden dat je oppervlaktewater binnenkrijgt. Drink het nooit, ook niet als het er schoon uitziet.
De larven zijn wormachtig en bloedrood van kleur (hun lichaam is gevuld met het zuurstofbindende eiwit hemoglobine dat ook in ons bloed zit) en worden daarom ook wel 'rode muggenlarve' of 'bloedworm' genoemd.
Dan is het tijd om een nieuw chloortablet toe te voegen. Zwemmen met een chloordrijver in het water kan, maar ga er niet mee spelen en kom liever niet te lang dichtbij.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Wat u zelf kunt doen
Gooi ook na iedere regenbui stilstaand water weg uit bakjes, vazen, emmers en bloempotten. Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de badjes goed schoon. Dek regentonnen af om te voorkomen dat de muggen er eitjes in leggen. Zet de ton op de kop of verwijder deze.
Het larvale stadium duurt, afhankelijk van de temperatuur, enkele dagen tot weken. De larve gaat over in de pop en daaruit komt na 1-7 dagen de volwassen mug. Bij zomerse temperaturen duurt de ontwikkeling van ei tot mug gemiddeld 1 à 2 weken.
Bij een regenton is het belangrijk dat die goed is afgesloten, zodat muggen er niet in kunnen komen. Ook kunt u er een scheutje plantaardige olie in gieten, zodat de larven er niet in kunnen overleven. En een minivijver kunt u van een pompje voorzien, zodat het water in beweging blijft.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen.
De larven kunnen niet leven zonder water.