De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie in de ruimte. Het kan tussen de 8-48 uur duren voordat het tapijt weer volledig droog is. Het gebruik van ventilatoren en het verhogen van de verwarming kunnen dit proces versnellen.
Zonder water en dus zonder lange droogtijd kun je tapijt reinigen. Strooi het middel op het tapijt, borstel het in en zuig het middel na 50 minuten op met de stofzuiger.
Trek een hoek van de vloerbedekking los en vouw de vloerbedekking om. Blaas lucht tussen het tapijt en de vloer. Je kunt hier een ventilator of föhn voor gebruiken, maar het is raadzaam een luchtontvochtiger te gebruiken. Deze is te huur bij de meeste bouwmarkten.
Tapijt reinigen, hoe doe ik dat? Stofzuig uw tapijt voordat u start met reinigen. Kleine vlekken kunt u verwijderen met bijvoorbeeld baking soda, groene zeep of een speciale vlekkenreiniger. Voor een grondige reiniging van uw tapijt kunt het best een stoomreiniger gebruiken.
Tapijt stinkt
Strooi dan voor het slapengaan waspoeder vermengd met natriumbicarbonaat (bicar) of borax op het tapijt en vervolgens laat je dit de hele nacht intrekken. De volgende dag tenslotte stofzuig je het tapijt. Bij hardnekkige stank eventueel herhalen.
Een gemiddelde prijs voor het reinigen van een tapijt is gemiddeld € 4 tot € 6 per vierkante meter voor een licht vervuild tapijt dat slechts een paar gemakkelijk verwijderbare vlekken heeft. De kosten zijn inclusief arbeid en materialen die nodig zijn om het tapijt effectief te reinigen.
Hoe lang een tapijt reinigen duurt, hangt af van de werkwijze, het oppervlak, het vervuilingsniveau en de hoeveelheid meubels die op het tapijt staan die verzet moeten worden. In een woonkamer van circa 35 m2 zijn de specialisten gemiddeld 1,5 tot 2,5 uur bezig.
Met baking soda
Zorg er eerst voor dat het vloerkleed schoon is door het stof te zuigen. Strooi vervolgens baking soda over je vloerkleed. Dep het voorzichtig in met een schone doek en laat het minstens een uur (of zelfs een hele nacht) intrekken. Zuig vervolgens weer de baking soda op met een stofzuiger.
Meng 1 deel azijn met 10 delen heet water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water. Breng dit vervolgens met een borstel aan op het vloerkleed en schrob het grondig. Veeg na het schrobben met een vochtige doek over het tapijt en klaar is Kees.
Ossengalzeep of groene zeep werkt eigenlijk bij alle schoonmaakklussen, dus ook bij het tapijt reinigen. Deze zeep kun je eenvoudig op de vlek aanbrengen en vervolgens weghalen met water.
Strooi een laagje waspoeder of baksoda over het tapijt (wel even de hond uit de kamer houden). Laat het een paar uur intrekken en zuig het vervolgens op met de stofzuiger. Je tapijt ruikt nu weer fris!
Als het vloerkleed op een plek ligt met gemiddeld tot veel verkeer, dan kan je denken aan een professionele reiniging van ongeveer 1 x per 6 maanden voor kleden die erg intensief gebruikt worden tot 1 x per jaar voor vloerkleden die normaal intensief gebruikt worden.
Een stoffen bank waarvan de hoes niet losgehaald kan worden, maak je schoon met een tapijtreiniger. Deze machine sproeit een speciaal schoonmaakmiddel en kan dat ook weer opzuigen. Sproei bekleding eerst in zodat het middel in kan werken.
Je hoeft geen speciaal product te kopen om je tapijten te reinigen. Courante schoonmaakproducten zoals afwasmiddel, ossengalzeep of een ontvetter kunnen even goed werken tegen vlekken.
Leg op de geplette delen een ijsblokje en laat dit smelten. Het water trekt in de haren van het vloerkleed. Deze gaan zwellen en zullen weer rechter komen te staan. Dep ze met een zacht doek en trek ze met een borstel voorzichtig overeind.
Schud elke week het vloerkleed goed uit. Het beste kan je hiervoor het wollen vloerkleed even over een waslijn of een muurtje hangen en uitkloppen met een mattenklopper, bezem of tennisracket. Heb je een heel groot en/of heel zwaar vloerkleed, klop het dan met twee of meer personen uit.
Stofzuig het tapijt grondig alvorens je aan de slag gaat met de stoomreiniger. Vul de stoomreiniger met water en voeg eventueel een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt toe. Beweeg het stoomapparaat in banen over het tapijt tot het tapijt schoon is.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Je kunt het onder andere kopen bij de Action, maar ook gewoon bij supermarkten. Baking Soda van het merk Arm & Hammer kun je inmiddels ook bij diverse supermarkten kopen.
U kunt met Baking Soda prima uw tapijt reinigen en vieze geurtjes verwijderen: strooi het poeder over het tapijt en laat het 1 uur of langer (nog beter is een nacht) liggen en stofzuig dan het tapijt grondig.
HG tapijt & bekleding reiniger reinigt zeer intensief en snel, echter zonder de vezels aan te tasten. Tijdens het reinigen laat HG tapijt & bekledingreiniger een vuilafstotend laagje achter waardoor het tapijt of de bekleding langer schoon en mooi blijft.
Vanish Power Mousse is niet enkel een vlekverwijderaar, maar zorgt er, dankzij een speciale conditionering formule, ook voor dat de vezels in je tapijt worden verfrist en verzacht. Voor tapijt dat al wat langer meegaat, raden wij aan om ons populaire reinigingsschuim te gebruiken.
Shamporellen is een reinigingstechniek waarbij wij warm water mengen met een schoonmaakmiddel van hoge kwaliteit. Vervolgens spuiten wij dit mengsel in het vieze tapijt, waar het zich hecht aan het vuil. De laatste stap van shamporellen is het uit het tapijt zuigen van het vocht en het vuil.