Een pasgeboren baby moet in de eerste weken extra warm gehouden worden, want een baby kan zijn of haar eigen temperatuur nog niet reguleren. Een pasgeboren baby trek je in principe altijd een luiertje en een rompertje aan, plus een broekje en trui of een onesie.
Wat is handig als geboortepakje? Een geboortepakje is het allereerste pakje dat je baby na zijn geboorte aan krijgt. Wij zouden je aanraden om in ieder geval twee pakjes in te pakken of klaar te leggen. Je baby krijgt na de geboorte een romper met lange mouwen aan en een mutsje op.
Kindermaten leeftijd: wanneer maat 56? Je baby draagt maat 56 meestal bij een leeftijd van 1 tot 2 maanden. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm.
Het geboortepakje kan een boxpakje zijn, maar ook een broekje met een truitje of vestje. Het is belangrijk dat je baby de juiste maat kleding draagt. Want als de kleding te groot is, kan je baby warmte verliezen. De meeste baby's dragen de eerste maand maat 50.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Kleding, dekens en slaapzakken hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade).
Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven.
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen. Wij hebben in onze collectie items met een zogenaamde comfort feel of extra zachtheid.
Is je baby zwaarder dan 3500 gram bij de geboorte?Dan past maat 56 vaak goed. Daarom is het slim om ook een geboortepakje in deze maat mee te nemen. Wanneer je kindje te vroeg geboren wordt of erg klein is, zal maat 44 beter passen.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
Voor je toekomstige kindje is het handig om in maat 50 minimaal 2 á 3 setjes te hebben. De meeste kindjes passen maatje 50 in de eerste 1 tot 3 weken goed. En de eerste dagen maak je altijd extra veel foto's, dus dan is het leuk als jouw kindje de newborn kleding goed past.
Kledingmaat baby
Voor een pasgeboren baby past babykleding in maat 50 meestal het beste. Dit is de gemiddelde lengte van een baby bij de geboorte. Als je baby zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed. Bij een lichte of te vroeg geboren baby zitten babykleren in maat 44 waarschijnlijk beter.
Rompers in maat 50/56 (4-6 stuks) Rompers in maat 56/62 (4-6 stuks) Boxpakjes in maat 50 (1-2 stuks) Boxpakjes in maat 56 (2-3 stuks)
Onder een boxpakje kan gewoon een romper gedragen worden.Pyjama's hebben een lange broek met elastische tailleband en een shirt met lange mouwen.
Boxpakjes zijn speciaal ontworpen voor baby's en peuters. Ze bedekken het volledige boven- en onderlichaam, hebben voetjes onderaan & drukknopen zodat je de luier gemakkelijk kan verversen.
Je baby slaapt het veiligst in zijn eigen wieg of bedje. Een veilig babybedje moet lucht doorlaten, daarom hebben de meeste bedjes spijlen. De ruimte tussen de spijlen moeten tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn.
Met een lange broek, een truitje en een jasje is je baby helemaal lekker warm en ready to go. Ook is het ideaal om onder een jurkje met korte mouwen te dragen, om zo iets meer warmte te bieden op een lentedag. Op wat warmere dagen heb je vaak al genoeg aan een rompertje met lange mouwen en een broekje.
6 setjes per maat
Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt. Tip: T-shirts en truitjes worden heel wat sneller vuil dan broekjes, zeker als je baby vaak melk teruggeeft. Een paar extra T-shirts kunnen dan goed van pas komen.
Na een vaginale bevalling
Zolang u vloeit, adviseren wij het volgende: - Gebruik geen tampons. - Ga niet in bad. Douchen is geen bezwaar. Bij een eventuele knip of inscheuring, gaat de genezing meestal samen met spanning op de wond (pijn), verkleuring (blauw, geel, rood) of irritatie (jeuk of afscheiding).
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Ga vooral niet op je rug liggen persen
Honderden onderzoeken hebben al uitgewezen dat dit geen goede houding is om in te persen. Zo is je bekken 30% groter als je in hurkzit bevalt in plaats van liggend op je rug. Bovendien werkt de zwaartekracht mee als je niet ligt maar zit of staat.
De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Tot wanneer? Eigenlijk is een kruik alleen de eerste dagen tot weken nodig. Als je baby gezond is en zichzelf na een tijdje op temperatuur kan houden, hoef je 'm niet meer te gebruiken. Wel kun je er nog even het bedje mee opwarmen voordat je baby gaat slapen.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.