Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt. Dat maakt het zo populair.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
De ene fabrikant schaart het onder yoghurt, en de ander onder kwark. Vaak is het een mengsel tussen de twee. Het grootste verschil is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat dan 'gewone' yoghurt en kwark doordat er meestal eiwitpoeder wordt toegevoegd.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
skyr is rijk aan eiwitten en arm aan vet en wordt vaak gegeten als ontbijt of als snack. Het gezondste is natuurlijk om de naturel versie te kopen. De meeste mensen (ik ook) kopen echter skyr met een smaakje. Hier wordt vaak fruit en extra zoetstoffen aan toegevoegd.
Eiwitten kwark vs yoghurt
Kwark bevat meer eiwitten dan yoghurt. Als je wilt afvallen kan het zinvol zijn om voor kwark te kiezen. Het geeft namelijk langer een vol gevoel, wat als voordeel heeft dat je minder snel trek krijgt en daardoor onnodig gaat snacken.
Over het algemeen wordt skyr gezien als gezond, omdat er geen vet in zit: deze is volledig verwijderd tijdens het productieproces. Er zitten ook weinig calorieën in. Tegelijkertijd zitten er veel meer eiwitten in dan in gewone yoghurt en bevat het probiotica – iets wat goed voor de darmen zou zijn.
Als je bezig bent met afvallen of gewicht wilt behouden, kan Skyr yoghurt een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet. Het hoge eiwitgehalte in Skyr yoghurt zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Samengevat: Van deze drie opties is magere kwark de beste keuze! Meeste eiwitten, minste vetten, minste calorieën en het minst bewerkt. Wil je afvallen of op gewicht blijven dan zeg ik: 'neem magere kwark'.
Afgezien van de bijna romige textuur, scoort skyr bonuspunten voor zijn gezondheidsvoordelen. Als eerste bevat het super veel eiwitten. In een schaaltje skyr (150 gram) zit bijna 10 gram meer eiwit dan in een schaaltje magere yoghurt en bijna 4 gram meer dan in magere kwark.
Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager. Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn.
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt. Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.
Zuivel en vlees
Kwark kan men beter niet eten,omdat dit in de meeste gevallen verstoppend werkt. Vlees en alle soorten vleeswaren hebben een verstoppende werking, dus kunnen in dit geval het beste niet gebruikt worden. Het gebruik van voedingsmiddelen die rijk zijn aan linolzuur komt de darmwerking ten goede.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt [30].
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Magere zuivel zoals, magere melk , magere yoghurt en 20+ kaas bevatten minder vet en ook minder calorieën dan volvette kaas en volle melkproducten. Magere zuivel is dus een prima keuze.
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.
Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4].
Ja, de bacteriën in Ísey Skyr zijn levend en actief. Het product bevat onder andere de probioticum Bifidobacterium bifidum en Islandicus culturen.