Je wordt naar de polikliniek Endocrinologie doorverwezen als je te veel of juist te weinig hormonen aanmaakt. Daarnaast kun je op deze polikliniek terecht voor aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken. Dat zijn bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren en de hypofyse (in de hersenen).
De afdeling endocrinologie doet wetenschappelijk onderzoek naar onder meer MEN-syndromen, neuro-endocriene tumoren, hypofyseziekten, ziekte van Addison en endocriene auto-immuunziekten.
Endocriene klieren geven hormonen af in uw bloed. Zo regelen ze in uw lichaam de werking van een ander orgaan. De endocrinoloog onderzoekt en behandelt onder andere schildklierziekten en suikerziekte (diabetes mellitus). Maar ook ziekten aan de hypofyse, alvleesklier, bijnier of mannelijke geslachtsorganen.
Wat zijn endocriene aandoeningen? Endocriene ziekten zijn het gevolg van een tekort of een teveel aan hormonen, massa in een of meerdere endocriene organen, of een abnormale reactie van organen op hormonen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, andere verworven.
Endocrinologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met de chemische boodschappers van het lichaam (de hormonen), de organen die deze hormonen maken (hormoonklieren) en de stofwisseling. Een endocrinoloog behandelt patiënten met complexe hormoonaandoeningen en stofwisselingsziekten zoals: aandoeningen van de hypofyse.
Bij een bloedonderzoek voor mannelijke hormonen, kun je een testosteron en PSA bloedonderzoek doen. Testosteron is een geslachtshormoon en mannen hebben hier hogere waarden van. Een testosteron hormoon bloedtest is met name van belang bij erectieproblemen of verminderde zin in seks.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Neuro-endocriene tumoren (NET) ontstaan door overmatig delen van cellen in het neuro-endocriene systeem. Deze tumoren kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan zoals in de dunne darm, longen, alvleesklier of maag. Een NET is een complexe zeldzame vorm van kanker.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
Endocriene klieren zijn de organen in het lichaam die hormonen produceren. Een bekende klier is bijvoorbeeld de alvleesklier, die insuline en glucagon maakt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het lichaam herbergt een aantal klieren; voor stressreacties zijn de hypofyse en de bijnier van belang.
Functie van de hypofyse
Hormonen zijn boodschapperstoffen die – meestal via het bloed – onder andere de stofwisseling, de groei en de voortplanting regelen. De hypofyse vormt zo de schakel tussen het centrale zenuwstelsel en het hormoonstelsel buiten de hersenen.
De endocrinologie is het medisch specialisme binnen de interne geneeskunde dat zich bezighoudt met de hormonen en de stofwisseling. De endocrinoloog onderzoekt en begeleidt patiënten met ziekten die ontstaan door een teveel of juist een tekort aan bepaalde hormonen.
Toelichting normaalwaarden
Per laboratorium zijn de grenzen bepaald van het gebied van TSH waarde dat we als normaal beschouwen. Ook voor andere bloedwaarden zijn deze intervallen bepaald. De gebruikelijke ondergrens voor TSH is tussen de 0,30 en 0,50 de bovengrens tussen 4,0 en 5,0 mE/liter.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
Het gaat hierbij om de volgende zeldzame kankers: anuskanker, atypisch fibroxanthoom, galwegkanker, huidlymfoom, oogkanker, peniskanker, plasbuiskanker, PTO, PMP, schildklierkanker en talgklierkanker. Daarnaast kun je voor een deel van deze kankers terecht bij kankerpatiëntenorganisaties die zijn aangesloten bij NFK.
Als een neuroendocriene cel te snel groeit, kan er een opeenhoping van deze cellen ontstaan: een NET. NET's zijn kwaadaardige tumoren die meestal heel langzaam groeien en heel weinig voorkomen.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten.
Hormonale disbalans of hormonale schommelingen treden op als er te veel of te weinig van een hormoon in de bloedbaan is.
Bij stress zorgt de hypofyse voor ACTH (hormoon) in je bloed. Je bijnieren maken extra cortisol aan door het ACTH in je bloed. Cortisol beïnvloed de bloedsuikerconcentratie en je stofwisselingsproces versnelt. Op dezelfde manier geven je bijnieren extra adrenaline (stresshormoon) en noradrenaline af.
Het verschil tussen een klier en hormoonklier is dat de hormoonklier geen afvoerbuis heeft en een gewone klier wel. Een hormoonklier geeft zijn stoffen (hormonen) dus weer af aan het bloed. Via het bloed kunnen hormonen zich door het lichaam verspreiden en kan het bij allerlei organen terechtkomen.