Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Calorieën in een zoetje
1 Zoetje kan prima 1 suikerklontje vervangen. Ze zorgen ervoor dat de koffie of thee zoet smaakt en bevatten veel minder tot bijna geen calorieën ten opzichte van suiker. Een gewoon suikerklontje bevat ongeveer 16 calorieën, een zoetje 0 tot 1 calorieën.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Nadelen van kunstmatige zoetstoffen
Polyolen worden niet helemaal afgebroken door je lichaam, dit betekent dat de restanten hiervan in je darmen terecht komen. Dit kan voor diarree zorgen. Meestal gebeurt dit pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Nee, van zoetstoffen word je niet dik. In tegendeel. Laagcalorische zoetstoffen kunnen je helpen om af te vallen mits je je totale calorie-inname verlaagt, bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstoffen.
Aspartaam is volgens sommige foodblogs en critici erg slecht voor je. Zij zeggen dat er risico's ontstaan wanneer je lichaam de zoetstof afbreekt. Onderzoek wijst uit dat je lichaam aspartaam afbreekt in verschillende stoffen, waaronder het giftige methanol.
Een zoetje bevat minder dan 0,5 calorieën (kcal). Een suikerklontje ongeveer 20 kcal (per gram --> 4 kcal).
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Producten met E-nummers, zoals aspartaam, kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je erg veel producten gebruikt, krijg je bij een normaal eetpatroon niet te veel zoetstof binnen. Een light-product kan een goed alternatief zijn voor een gewoon product.
Van aspartaam of stevia is nog nooit een kankerverwekkend effect aangetoond, niet bij de mens, niet bij dieren, en niet bij hoge doses. Uit dierproeven is gebleken dat het in heel hoge doses toedienen van acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine een kankerbevorderend effect kan hebben.
Volgens Het Voedingscentrum is aspartaam dan ook niet gevaarlijk en bestaan er geen studies die erop wijzen dat aspartaam slecht is voor de gezondheid of kankerverwekkend is.
Als je op zoek bent naar gezonde suikervervangers zonder calorieën komt je al snel uit bij stevia. Stevia heeft een zoetkracht die bijna 300 keer groter is dan die van normale suiker. Je hebt er dus maar heel weinig van nodig, het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Het beste antwoord. Aspartaam wordt in je lichaam gesplitst in de aminozuren waaruit het is opgebouwd: asparaginezuur en fenylalanine. Deze kunnen in je lichaam worden gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwitten. Gebeurt dat niet dan plas je ze binnen een dag weer uit.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
Ja, Canderel is helemaal veilig. Er is inderdaad veel te doen geweest rond aspartaam, een ingrediënt van Canderel Original. Nochtans is aspartaam volkomen veilig. Een recente studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft dat in april 2010 herbevestigd.
Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat cola zero de eetlust zou opwekken. Als je wilt afvallen, zorgt het drinken van een light frisdrank als cola zero voor een beetje variatie in je dieet. Het kan dan ook geen kwaad af en toe voor een glas cola zero te kiezen, als de smaak je bevalt.
Zoetstoffen zijn stoffen die voedingsmiddelen zoeter maken, zonder suiker toe te voegen. Welke invloed hebben deze artificiële zoetstoffen op onze gezondheid? Voorlopig is er geen duidelijk bewijs dat zoetstoffen op lange termijn kunnen bijdragen tot gewichtscontrole en een betere gezondheid.
In veel light-dranken is (een deel van) de suikers vervangen door zoetstoffen. Suiker levert energie en zoetstoffen niet of nauwelijks. Daarom krijg je met light-dranken vaak minder calorieën binnen dan met dranken met suikers. Door langere tijd meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, word je zwaarder.
Ook kan het eten of drinken van te veel suiker ervoor zorgen dat je te weinig andere voedingstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten.
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Afhankelijk van de hoeveelheid, kan gebruik van zoetstoffen behorend tot de groep van de polyolen, zoals sorbitol en xylitol, klachten en symptomen veroorzaken (misselijkheid, opgeblazen gevoel, flatulentie, buikkrampen en zachte ontlasting tot diarree toe).