Gedurende een periode van drie maanden heb je structureel 20 uur per week gewerkt. Je arbeidsomvang (en dus óók je garantie-uren) wordt dan vermoed op 20 uur in de week in plaats van 12 uur per week.
U heeft een afspraak voor hoeveel uur u maximaal oproepbaar bent. Voor de garantie-uren krijgt u altijd betaald, ook als uw werkgever u niet oproept om te komen werken. U moet werken tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren. Uw werkgever betaalt loon voor het totaal aantal uren dat u werkt.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Minimaal 13 uur per week.
Dat is de algemene regel. U kunt in principe geen contract sluiten van minder dan 13 uur per week.
Vragen over het min max contract
Een min-maxcontract is een parttime dienstverband met een flexibel onderdeel. Je spreekt met de werknemer af dat hij een minimumaantal uren per week of per maand zal werken. Daarnaast kun je de werknemer oproepen als er meer werk voor hem is.
Zolang uw nul-urencontract duurt, kunt u geen Ziektewet-uitkering krijgen. Bent u nog steeds ziek als uw nul-urencontract eindigt? Dan geeft uw werkgever dat aan ons door. Dat hoeft u zelf niet te doen.
U moet minstens 12 uur per week werken of minstens een derde van het aantal uren van een voltijdse baan in een gelijkaardige functie. U bent toelaatbaar als vrijwillig deeltijdse werknemer. Dat betekent dat u voldoende (halve) arbeidsdagen en gelijkgestelde dagen bewijst.
Een werknemer met een deeltijdse arbeidsovereenkomst, die geen uitkering ontvangt voor de dagen waarop hij niet werkt, bouwt voor die niet-gewerkte dagen geen pensioen op. Wie dus lange tijd deeltijds werkt zonder uitkering, zal later van minder pensioen kunnen genieten.
In een goed contract worden de belangen van jou als werkgever bewaakt en worden onvoorziene omstandigheden voorkomen. Daarnaast is een contract pas echt een goed contract wanneer deze volledig in overeenstemming is met een eventueel toepasselijke cao.
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Uw oproepkracht heeft altijd recht op minimaal 8% vakantiegeld over het brutoloon van het afgelopen jaar.
De werkgever moet een oproepkracht minimaal vier dagen voor aanvang van de dienst oproepen. Dit moet schriftelijk of elektronisch. In sommige cao's is deze opzegtermijn verkort, maar nooit korter dan 24 uur.
Heeft u een tijdelijk contract en wordt u ziek? Dan betaalt uw werkgever u maximaal 2 jaar minstens 70% van het loon door. Tijdens de periode van loondoorbetaling kan uw tijdelijke contract aflopen. In dat geval neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de loondoorbetaling over.
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.
Gevolgen voor pensioen
Vooral dan voor het pensioen, want de loopbaan wordt ingekort. Om een maximaal bedrag uitgekeerd te krijgen, moet je een loopbaan hebben van 45 jaar. Per minder gewerkt jaar, vermindert dit bedrag dus met ongeveer 1/45ste.
Wanneer uw loopbaan 14 040 dagen telt - 45 jaren van 312 dagen (14 040 = 45 x 312) - dan spreken we van een 'volledige loopbaan'. In bepaalde gevallen moeten we dagen schrappen bij de berekening van uw pensioenbedrag. Deze schrapping noemen we de beperking tot de eenheid van loopbaan.
Heb je een lange loopbaan waarbij je langer gewerkt hebt dan 45 jaar (14.040 voltijdse dagequivalenten), dan tellen de dagen na de 14.040ste dag waarvoor je gelijkstelling kreeg niet mee voor de berekening van je pensioen.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Voor een deeltijdse job ontvang je hetzelfde uurloon als een collega die voltijds werkt. Ook je vakantiegeld is in verhouding met je gewerkte arbeidsduur. Dat je loon vermindert wanneer je overstapt op deeltijds werken, weet je van tevoren. Maar minder werken heeft ook gevolgen voor je wettelijke pensioen.
Volgens de wet moet uw werkgever u 2 jaar minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Is het wettelijk minimumloon hoger dan die 70%? Dan moet de werkgever dit bedrag betalen tijdens uw eerste ziektejaar. Soms staan in uw contract of cao maximaal 2 'wachtdagen'.
Het verschil is dat in een nul uren contract geen vast aantal te werken uren is vastgelegd. Je spreekt af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept. Je betaalt dan alleen loon over de gewerkte uren. Een werknemer met een nul uren contract noemen we daarom vaak een oproepkracht.
Uw werkgever betaalt u minstens 70% van uw loon over de afgesproken periode die u zou moeten werken. Als dit lager is dan het voor u geldende minimumloon, krijgt u het minimumloon.