Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Verloskundigen en artsen raden aan minimaal 6 weken te wachten met vrijen. Dat betekent niet dat iedereen dan weer toe is aan seks. Wacht tot je er lichamelijk en psychisch weer helemaal klaar voor bent. Voor behoorlijk wat vrouwen geldt dat zij liever een stuk langer wachten dan de minimale 6 weken.
Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Als je flesvoeding geeft, word je meestal na een week of zes tot acht weer ongesteld.
Na de bevalling kost het vaak wat tijd voordat je weer met elkaar kunt en wilt vrijen. Lichamelijke klachten, vermoeidheid en wennen aan de nieuwe situatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. Begin voorzichtig als jullie er weer klaar voor zijn en praat met elkaar over je gevoelens en alle veranderingen.
Soms loopt alles daarna heel vlot, maar in de meeste gevallen is er toch sprake van wat spanning die eerste keer: vrouwen zijn bang voor pijn, partners zijn dan wee op hun hoede om hun pijn te doen. Erg comfortabel is het hoe dan ook niet, zeker na een bevalling met knip of via keizersnede.
Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan. Dit trekt meestal bij, maar het kan ook dat je vagina wat wijder blijft. Meestal is dit verschil niet heel groot, en ook is het heel normaal. Hierdoor kan seks wat anders aanvoelen, en kan je grotere tampons nodig hebben.
Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken. Het herstel van de buikwandspieren kan enkele maanden duren. Het is verstandig om snel weer te gaan bewegen (zie kopje hieronder 'Voeding en bewegen'). Luister hierbij naar uw eigen lichaam.
De meeste vrouwen ervaren pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Bij achttien maanden na de geboorte heeft 24% van de vrouwen nog pijnklachten bij vrijen.
De theorie. We weten uit onderzoek dat de partnerrelatie kwetsbaar is na de geboorte van een kind. In een onderzoek ervoer 83% in de eerste 3 maanden seksuele problemen, en na 6 maanden was dit nog 64%. Na 6 maanden was 11% nog niet begonnen aan gemeenschap (Barret 2000).
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
De eerste 4 tot 6 weken na de bevalling heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Mocht je kunstvoeding geven dan kan een eerste menstruatie al na 4-6 weken na de bevalling optreden. Bij borstvoeding is het mogelijk dat je menstruatie een aantal maanden wegblijft.
De geur van het bloedverlies na de bevalling ruikt eigenlijk een beetje als menstruatiebloed en wat zoetig. Als het bloed erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie, of is er een deel van de placenta in de baarmoeder achtergebleven. Neem in dat geval contact op met je verloskundige.
Het hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd en de fase van de relatie. Over het gemiddelde daar en tegen, is wel wat te zeggen. Mensen die nog in de beginfase van hun relatie zitten, waarin ze nog super verliefd zijn, duiken vaak 1 á 2 keer per dag met elkaar het bed in.
Ongeveer een derde van de mannen en de vrouwen had al binnen de maand na hun eerste afspraakje seks, 28 procent wachtte hier minstens zes maanden mee. Daaruit blijkt dat vooral de vrouwen die gewacht hadden om de eerste keer te vrijen met hun nieuwe partner gelukkiger waren.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
De wond is nog steeds wat gezwollen en het littekenweefsel is stug. Het soepeler worden van het weefsel duurt 6 tot 12 weken. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen. Na 12 weken is er nog altijd een rood streepje zichtbaar en kan het ook nog steeds wat stug aanvoelen.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Dat het onvermijdelijk is dat je vagina wat wijder wordt nadat er een baby doorheen is gekomen, betekent niet dat het trainen van je bekkenbodemspieren geen effect heeft. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.