Diastase na bevallingBij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten. Op zich is het niet erg als je een half jaar na de bevalling nog een diastase hebt, maar je kunt er wel klachten van hebben.
Een diastase verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden na de bevalling weer vanzelf.
Na de bevalling duurt het een aantal weken/maanden voordat je lichaam weer volledig hersteld is. Om de geboorte goed te laten verlopen zijn je gewrichten en spieren onder invloed van de hormonen tijdens de zwangerschap weker geworden.
Nee, een diastase is niet altijd te herstellen met training. In sommige gevallen is er zo veel schade aan het bindweefsel tussen de rechte buikspieren (linea alba) dat een operatie noodzakelijk is. Een bekkenfysio kan vaststellen of dit nodig is en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Of er is bij activiteiten teveel druk en spanning op de buik waardoor de opening ook blijft bestaan. Net na je bevalling kan de diastase 2-4cm zijn.Dat is volledig normaal. Daarna zal langzaam (en bij elke vrouw dus in een ander tempo) deze ruimte kleiner gaan worden tot hij zo goed als gesloten is (0,5cm mag).
Voelt de tussenruimte slap en diep, dan is er sprake van een diastase. Helaas is een diastase niet altijd te voorkomen , maar wat je echt niet moet doen tijdens je zwangerschap zijn oefeningen of bewegingen waarbij je je rechte buikspieren flink moet aanspannen .
Als je uitpuilingen van de buikwand ervaart, moet je deze laten controleren door een professional. Doe geen verdere oefening! Diastase kan altijd erger worden Ook als je er in het begin geen last van had, kunnen er door te zware en ongecontroleerde oefening altijd problemen ontstaan.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Ik raad je dan ook aan om, terwijl je je diastase geneest, oefeningen te vermijden die voorwaartse en neerwaartse druk op je linea alba en bekkenbodemspieren zetten. Denk aan oefeningen als front planks, push ups, bear crawls en hollow body holds.
Ruim een half jaar na je bevalling een diastase hebben is in principe niet erg, maar de klachten kunnen wel vervelend zijn. Zo kan je last hebben van: Een opgezette, zwanger ogende buik. Bekkenbodemklachten.
Maak een dubbele kin en lift langzaam je hoofd richting je borst zonder je schouders van de grond te tillen. Doe hetzelfde maar nu een stukje boven je navel. Herhaal de test nog één keer direct onder je navel. De test doe je nu nog een keer maar zorg dat je je core aanspant door middel van je ademhaling.
Een (mechanische) bindweefselmassage zorgt dat je huid weer steviger gaat aanvoelen en meer verbonden wordt met de lagen eronder. Het versneld het herstel na je zwangerschap, stimuleert je doorbloeding, laat verklevingen verdwijnen, afvalstoffen sneller het lichaam verlaten en je maakt je huid weer mooier en strakker.
Naast pijnklachten kun je een diastase ook zien en voelen. Zo hou je een buikje over (en lijk je soms nog steeds een paar maanden zwanger), ziet je navel eruit als een diep gat of valt er een stukje huid over je navel heen. De ruimte tussen je buikspieren voelt zacht en er kunnen een aantal vingers ingeduwd worden.
Buikspieren en diastase
Het oefenen van de lage buikspieren mag al wel. Een goede controle op je lage buikspieren en bekkenbodem spieren zijn zelfs een voorwaarde voor verdere oefeningen of sporten. Schuine buikspieren hebben eveneens een verstevigende functie op het bekken.
Een diastase is een wijking van de rechte buikspieren. Je kent ze vast: de sixpack spieren. Iedereen heeft ze maar je ziet ze niet bij iedereen. Soms zijn ze verstopt onder een laagje vet.
Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken. Een vrouw met een rectus diastase kan elk van de volgende symptomen hebben: Een zichtbare en voelbare (door aanraking) scheiding van de musculus rectus abdominis.
De behandeling bestaat dan uit fysiotherapie en afvallen. Als de oorzaak van de verhoogde druk verdwenen is, zoals na een zwangerschap of bij fors gewichtsverlies, kan een operatie overwogen worden. Ook wordt hier vaak eerst gestart met fysiotherapie om de buik- en rugspieren sterker te maken.
Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen
Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid.
Wat is diastase? Zo'n 60% van de vrouwen krijgt er mee te maken tijdens de zwangerschap; diastase. De rechte buikspieren (rectus abdomen) wijken op de middenlijn van de bindweefsel-peesplaat (linea alba) om ruimte te maken voor de groeiende baby.
Door je buik regelmatig te masseren, bevorder je de spijsvertering, verminder je vochtretentie, verlies je vet en verbeter je de bloedsomloop en de darmtransit. Masseer nog doeltreffender met behulp van gels, crèmes of afslankende oliën.
'Terwijl jij je buik inhoudt, trekken de spieren van je bovenbuik zich omhoog en naar binnen', legt chiropractor dr. Adam Browning uit aan Cleveland Clinic. 'Dit kan de bewegingspatronen van je buikspieren veranderen, wat leidt tot onevenwichtigheid en het nog onbekende zandlopersyndroom.
Plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Passief rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt pijn. Gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek. Meestal een blauwe verkleuring onder de aangedane plek (na enkele uren/dagen).
Een buikwandbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand, genaamd de breukpoort. Een buikwandbreuk verdwijnt niet uit zichzelf en kan groeien.