Een cao komt tot stand door onderhandeling tussen werkgevers(organisaties) en werknemersorganisaties (vakbonden). Zij onderhandelen namens hun leden over collectieve arbeidsvoorwaarden.
Een cao komt tot stand door onderhandelingen tussen werkgevers of werkgeversorganisaties en vakbonden. De vakbonden onderhandelen namens hun leden, de werknemers, met de werkgevers over collectieve arbeidsvoorwaarden.
Bij een arbeidsvoorwaardengesprek ga je in gesprek met jouw toekomstige werkgever om de arbeidsvoorwaarden te bespreken. Hierbij komen onderwerpen zoals werktijden, salaris, vakantiedagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingen en een mogelijke leaseauto aan bod.
Wie sluit een cao af
Een cao wordt afgesloten door 1 of meer werkgevers, 1 of meer werkgeversorganisaties en 1 of meer werknemersorganisaties (meestal vakbonden). Deze organisaties kunnen u vertellen of voor u een cao geldt en wat erin staat.
Een arbeidsovereenkomst is tweezijdig: u verklaart als werknemer om te werken in dienst van de werkgever. De werkgever verklaart dat u hiervoor salaris krijgt. U sluit een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijke arbeidsovereenkomst) of onbepaalde tijd (vaste arbeidsovereenkomst).
Op de website over cao's van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kunt u zien of een cao algemeen verbindend is verklaard. En voor welke periode dat het geval is. Let op: Het is aan cao-partijen om de vraag te beantwoorden onder welke cao u valt.
Bedank de recruiter voor de kans, en geef aan dat het een moeilijke beslissing was. Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt.
Hoeveel hoger tegenbod salaris? Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo'n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.
Een nieuwe baan biedt de beste kans om je salaris op te schroeven. Onderhandelen over je loon bij een nieuwe werkgever is de normaalste zaak van de wereld. Maar niet iedereen is een kei in onderhandelen.
Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgevers en werknemers waarin afspraken worden gemaakt over arbeidsvoorwaarden. De afspraken in de cao gelden voor alle werknemers binnen een bepaald bedrijf of sector.
Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de essentiële voorwaarden die je als werknemer nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om afspraken over je salaris, werktijden en vakantiedagen.
Cao is de afkorting van collectieve arbeidsovereenkomst. Collectief betekent dat de afspraken in een cao gelden voor álle werknemers in een sector of een bedrijf. Een cao is dus een contract waarin afspraken staan die we als vakbond voor jou en al je collega's maken.
Een cao heeft altijd een bepaalde looptijd: deze staat vermeld in de cao. Als de cao is verlopen en er nog geen nieuwe is vastgelegd, blijven de bepalingen uit de laatste cao van kracht. Dit komt door de zogenaamde 'nawerking'.
Als er geen cao is, moet je werkgever zich alsnog aan een aantal regels houden. Zo zijn er vaste regels opgenomen in het Burgerlijk Wetboek over je proeftijd, vakantie, opzegtermijn en ontslag. Daarnaast mag je werkgever niet afwijken van de arbeidstijdenwet.
Weigering om je loonstrook af te geven is geen geldige reden om je af te wijzen voor een functie. Wanneer een potentiële werkgever je afwijst, zal de reden dan ook niet zijn dat je te duur bent, ook al is dat wel het geval. Als je de beste kandidaat bent, is dat een gemiste kans voor de andere partij.
Houd je overtuiging vast en reageer met: “Ik begrijp waarom je mijn salaris-indicatie graag zou willen hebben. En ik geloof dat mijn huidige salaris irrelevant is voor het salaris van de functie die ik bij jullie kan vervullen, simpelweg omdat deze positie net even anders is dan wat ik momenteel doe.
Een goed antwoord zou dan ook kunnen zijn: “Ik verlang een salaris dat past bij de functie, mijn vaardigheden en kennis. Ik zou eerst iets meer moeten weten van de functie om daar een goed antwoord op te kunnen geven.” Op deze manier stel je het geven van een concreet antwoord nog even uit.
Werkgever betaalt loon niet
Betaalt uw werkgever uw loon niet? Dan kunt u uw werkgever schriftelijk vragen om het achterstallige loon uit te betalen. Dit wordt in gebreke stellen genoemd. Als uw werkgever niet op uw brief reageert, dan kunt u een loonvordering in laten stellen.
Op je loonstrook staat vermeld welk minimumloon voor jou van toepassing is. Als je loon lager is dan het minimumloon, betekent dit dat je onderbetaald wordt. In zo'n geval moet je werkgever je loon verhogen en achterstallig loon betalen.
Wanneer moet ik verplicht loonsverhoging geven? Je bent verplicht om de periodieke loonsverhogingen uit jouw cao door te voeren. Ook als het wettelijke minimumloon wordt verhoogd en je werknemer onder de nieuwe grens gaat vallen, ben je verplicht een loonsverhoging te geven.
Als een cao van toepassing is, is jouw werkgever verplicht om de bepalingen in de cao toe te passen. Of je werkgever mag afwijken van de bepalingen in de cao, is afhankelijk van het karakter van de cao.
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.