De niet woekerende bamboe is de Fargesia, deze sterke bamboe is zeer winterhard en groenblijvend. Het prettige van niet woekerende bamboe is dat er niet onder de grond nieuwe scheuten komen, alleen direct naast de oude. Dat maakt de Fargesia goed onder controle te houden.
De fargesia 'Rufa' is een populaire bamboesoort voor degenen die op zoek zijn naar groenblijvende bamboe voor in pot. De 'Rufa' is een bossige bamboeplant die niet woekert en ook in de winter groen blijft. Met een hoogte tussen de 2 en 3 meter is de bamboestruik geschikt voor de kleinere tuin.
In de winter blijft deze bamboe ook mooi groen en verliest geen blad. Hij is uitermate geschikt voor een groenblijvende haag, solitair in een border of in een kuip op het terras. Fargesia Robusta 'Campbell' is goed winterhard en kan in de zon, halfschaduw of schaduw. Groeit op alle gronden, behalve op kleigrond.
Gelukkig zijn de meeste bamboes wel bestand tegen deze lage temperaturen tot wel -20 tot -25 graden en zullen ze in het voorjaar weer nieuw blad vormen vanuit de oudere takken. Zijn de takken geheel afgestorven dan is uitlopen uit de wortelstokken ook nog mogelijk.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
* 2 planten per bak kan prima als de diepte minimaal 40 cm is, bamboe wordt vaak in pot gekweekt waarbij de wortels rond gaan groeien. Snij of knip de wortels op drie plaatsen van onder iets in zodat de wortels direct goed vertakken en niet rond blijven groeien (het bloempot effect).
Bamboe Fargesia Rufa is een overhangende bamboe die maximaal 200cm hoog wordt. Doordat deze bamboe hangende halmen heeft groeit hij schitterend. De Rufa heeft glanzend blad en heeft een licht rode gloed in de halmen. De Rufa groeit breeduit waardoor u minder stuks per strekkende meter nodig heeft.
Deze bamboe wordt tot 400cm hoog wordt. Dit in tegenstelling tot de woekerende bamboe, de Phyllostachys soorten. Bamboe Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes en verdraagt maar liefst 25° C vorst en blijft mooi wintergroen in de winter.
Fargesia robusta 'Campbell' is zonder twijfel een van de mooiste en bruikbaarste robusta-variëteit. Wat betreft winterhardheid, opgaande groei en compactheid steekt 'Campbell' met kop en schouders uit boven alle andere aangeboden vormen van Fargesia robusta.
De Phyllostachys nigra is een van de mooiste bamboes met lichtgroen blad dat aan zwarte stengels hangt en kan ook prima als haagplant fungeren. De Sasa is een sierbamboe die wat kleiner blijft, onder één of twee meter, maar wat breder uitgroeit en mooi staat in vakken of als afscheiding (bijvoorbeeld een bamboehaag).
Fargesia nitida, demissa en Jiuzhaigou, zijn soorten die hun blad afstoten. Deze bamboe's zijn in de winter dus toch minder (vol) groen. In een strenge winter kunnen deze Fargesia's bijna doorzichtig worden. Het bladverlies geldt ook voor Fargesia murieliae en denudata, maar in (veel) mindere mate.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Hoe snel groeit bamboe? Gemiddeld groeit bamboe 40 tot 60 cm per jaar. De soort bamboe en de omstandigheden waarin de plant groeit (voedingsbodem, standplaats) hebben hier ook invloed op. Snelgroeiende bamboe kan dus onder de ideale omstandigheden sneller groeien.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Wanneer het een strenge winter is, kan het zijn dat jouw bamboe beschadigd is door vorst. Deze scheuten snoei je flink af om de plant te verjongen. Snoeien na vorstschade doe je tussen april en juni als de scheuten alweer iets beginnen uit te lopen.
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
De beste grondsoort
Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten. Over het algemeen is het zo, dat bamboes sneller in de breedte zullen groeien wanneer de grond vrij los is. Dus op zandgrond krijg je eerder ondergrondse uitlopers dan op vette klei.
Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest. In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen.