Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat er over blijven, deze kan je prima bewaren. De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen. In een plastic zakje zullen de korstjes wel snel minder krokant worden.
Om de broodjes knapperig te houden, bewaart u ze onbedekt op kamertemperatuur . Als u ze langer wilt bewaren, verwarmt u ze kort in de oven om de korst weer knapperig te maken voordat u ze serveert.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Afgebakken broodjes blijven meestal 1-2 dagen goed. Bewaar ze in een broodtrommel om ze vers te houden.
Stokbrood is versgebakken echt het lekkerst, dan is de korst namelijk heerlijk knapperig. Dit brood wordt snel wat taaier en daarom is het lastig om het goed te bewaren. Net als bij ander brood met een knapperige korst, kun je stokbrood bewaren in een papieren zak, katoenen broodzak of schone theedoek.
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Wil je langer genieten van zacht brood? Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
De truc. De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'.Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht.
Afhaalmaaltijden voor het bewaren van brood
In plastic (of folie) wikkelen in plaats van doek houdt brood langer zacht. Grote broden met een knapperige korst kunnen ongewikkeld (om hun knapperige korst te behouden) een dag of zo op kamertemperatuur worden bewaard, met de snijkant naar beneden op het aanrecht .
Voor een goed brood met een knapperige korst is deeg met voldoende vocht erin belangrijk. Het water in het deeg verdampt tijdens het bakken en de stoom die dan in het brood ontstaat zorgt voor een luchtige binnenkant en een knapperige korst.
Simpel gezegd heeft het te maken met het zetmeel in bloem . Als brood bakt, bereikt de buitenste laag (korst) uiteindelijk een temperatuur van 180°F. Op dat punt barsten de zetmelen op het oppervlak, worden gelachtig en harden vervolgens in de hitte van de oven uit tot een krakende consistentie. Stoom die op het oppervlak van het brood slaat, vergemakkelijkt dit proces.
Oude harde broodjes weer vers maken
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten. Kijk tijdens het bakken af en toe of de broodjes niet te hard gaan.
Even in het broodrooster maakt ze weer lekker knapperig en smeuig, maar dat hoef je niet te doen, ik vind het lekkerder. Trouwens niet zo lang roosteren, niet tot ze hard en bruin worden. Maar heel even tot ze warm zijn. Misschien moet je het op een vrije ochtend eens uitproberen .
Een papieren zak (zoals je bij een bakker doorgaans wel krijgt) werkt echt beter.
Een van de makkelijkste manieren om ingrediënten een krokant korstje te geven is paneren. Standaard paneren doe je door bijvoorbeeld vlees, vis of groente eerst te bestuiven met bloem, het door een losgeklopt ei of een beslagje te halen en dan te wentelen door paneermeel.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Een schommelende temperatuur geeft een dunne en minder knapperige korst. Hou de oven dus zo veel mogelijk dicht. Verwarm voor op de hoogste temperatuur. Je verliest immers warmte wanneer je het deeg in de oven zet.
Heeft u afbakbroodjes gekocht? U kunt ze 2 – 3 dagen bewaren, mits goed afgesloten en op een droge en donkere plek. In de zomer adviseren wij om de broodjes in de koeling te bewaren.
Rooster je brood eerst om te voorkomen dat het zompig wordt . Voeg specerijen (zoals mosterd en mayonaise) toe tussen de plakjes vlees of kaas, in plaats van op het brood, om te voorkomen dat het zompig wordt. Droog producten, zoals sla, grondig voordat je ze aan de sandwich toevoegt om ervoor te zorgen dat er geen extra vocht in zit.
Een dun laagje boter op je toast en dan pas het beleg zou helpen om het toastje langer krokant te houden.
Het gebruik van waterdamp bij het bakken van brood of broodjes is erg belangrijk, aangezien het voor een krokant korstje en een mooie glans zorgt. Zonder waterdamp krijg je namelijk een grijze en harde korst.
Het gebruik van een broodmand om dinerbroodjes te serveren is een natuurlijke go-to voor de meeste individuen. Omdat de meeste dinerbroodjes de neiging hebben om warm te worden geserveerd, kan het gebruik van een servet helpen om de hitte van de dinerbroodjes te behouden.