Witte Sojasaus wordt gemaakt van tarwe met een kleine hoeveelheid sojabonen. Het staat ook wel bekend als Shiro sojasaus of shiro shoyu. Shiro is Japans voor wit maar deze sojasaus is niet wit maar cognacbruin.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen. Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Sojasaus is een dunne saus. De smaak is over het algemeen vooral zoutig . De sojasaus die we in Nederland vooral kennen is Japanse sojasaus, maar je hebt ook sojasaus uit andere landen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
De Kikkoman sojasaus wordt gewoon in Nederland gemaakt, in Noord Groningen om precies te zijn. Deze sojasaus bestaat uit water, soja bonen, tarwe en zout. De sojasaus wordt op natuurlijke wijze gebrouwen, er worden geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd.
Sojasaus bevat een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomend mononatriumglutamaat. Het kan ook erg zout zijn, en is dus voor sommige mensen geen geschikt condiment waardoor het beter met mate gebruikt kan worden. Er worden sojasauzen met weinig zout gemaakt, maar het is onmogelijk om sojasaus te maken zonder enig zout.
Traditionele sojasaus zoals hier in Japan bestaat uit vier ingrediënten: sojabonen, tarwe, zout en tonchi. Toch is een schimmel die zorgt voor het fermentatieproces. Al gaat dat wat traag. Vervolgens wordt het mengsel geperst, rijpt het nog een maand in een vat, wordt het gekookt en tot slot gebotteld.
Deze Japanse saus is de lichte sojasaus die Ottolenghi in Flavour gebruikt. De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Tamari & Shoyu - Gefermenteerde soja sauzen
Deze heerlijke sauzen worden gebruikt om wokgerechten, soepen of salades op smaak te brengen. De Lima sojasauzen zijn het resultaat van een 100% natuurlijke en maandenlange fermentatie van soja (en tarwe), volgens een eeuwenoud recept.
Kikkoman is het bekendste merk van deze sojasaus. Hoewel het als een donkere sojasaus wordt beschouwd, is deze niet vergelijkbaar met de Chinese dikke, donkere sojasaus.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
Slecht nieuws voor sushi-lovers: er blijken kankerverwekkende stoffen in sojasaus te zitten. Dit kwam naar voren tijdens tests van de Keuringsdienst van Waarde. In een recente aflevering werd duidelijk dat ons favoriete sausje om sushi in te dippen bijzonder slecht voor je gezondheid is.
De ketjap Asin is de zoute variant van deze heerlijke smaakmakers die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt. Waar kun je Ketjap voor gebruiken? De Indonesische zoute smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Ingrediënten. Water, Sojasaus (Water, Sojabonen, Tarwe, Zout), Suiker, Alcoholazijn. Gepasteuriseerd. Bevat Alcohol.
30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Stevia benadrukt de typische zoete sojasaus smaak extra, de smaak van deze Ketjap Manis is dan ook erg lekker!