Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
Vlinderstruik laag snoeien
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Maar de beste momenten om een Buddleja te planten zijn het voorjaar en het najaar.
Hoeveel Buddleja Davidii 'White Profusion' nodig? De Buddleja Davidii 'White Profusion' is een flinke struik die gemakkelijk uit kan groeien tot een hoogte van 200 tot wel 250 centimeter. Ook in de breedte vraagt hij de nodige ruimte. Zet daarom maximaal 1 vlinderstruik per vierkante meter.
Deze plant houdt van vochtige grond en volle zon. Groeit in de nazomer: van juli tot eind oktober. Uitgebloeide bloemen kan je wegknippen. Na een paar weken groeien nieuwe terug.
Dit zal de groei van bloemen alleen maar bevorderen. Het is ook mogelijk om de Vlinderstuik tot zo'n 20 cm boven de grond terug te snoeien op jaarlijkse basis. Zo ben je altijd verzekerd van nieuwe uitgroei, mét bloemen. Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan. Heb je deze Buddleja in een pot, houdt de aarde dan lichtvochtig: op zonnige plekken kan in de zomer water erg snel verdampen (ook via de plant).
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Vlinderstruik combineren met...
Vaste planten zoals Lavendel, Leliet van Dale (in de schaduw), Ooievaarsbek (halfzon), Maagdenpalm bodemplanten en Salie (bijv Salvia nemorosa) kunt u prima combineren met vlinderstruiken en passen ook bij dezelfde bodemeisen.
De vlinderstruik planten en verzorgen
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.
Als je jouw Buddleja niet snoeit, zal hij veel minder bloeien en uiteindelijk kaal worden. De struik zal erg groot worden, tot wel 3 meter hoog, zodat je niet meer op ooghoogte van de prachtige bloemen kunt genieten. Dus denk eraan: snoeien doet bloeien!
Je doet dit door met een snoeischaar de bast van de takken licht te beschadigen. Zijn de takken van binnen nog groen dan zit er nog leven in de plant. Is de binnenkant bruin dan is de vlinderstruik niet meer in leven. Een reden waarom een vlinderstruik dood kan gaan is door strenge vorst.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
De vlinderstruik is een sterke plant die tot 5 m hoog kan worden. In de Benelux wordt deze plant algemeen beschouwd als wintervast. Zo lang er geen temperaturen onder de -15 graden Celsius voorkomen overleeft de vlinderstruik de winter.
Tweekleurige en driekleurige vlinderstruik- bloemen verkleuren overigens altijd wat, naarmate ze ouder worden. Door de struik eens drastisch terug te knippen in april tot op 30 a 60 cm hoogte zal de struik beter gaan bloeien en waarschijnlijk zal de oorspronkelijke bloemkleur terug keren.
Vlinderstruiken blijven bloemrijk als ze regelmatig worden teruggesnoeid. Jaarlijks of om het jaar snoeien zorgt ervoor dat je vlinderstruik compact en sterk blijft. Wees niet bang om rigoureus te werk gaan: een vlinderstruik loopt altijd weer uit!
Hierbij behoort het gieten in de droge periodes en het mulchen rondom de stam met voedingsrijke compost of humus in het vroege voorjaar. In een normale winter heeft de vlinderstruik geen bescherming tegen de vorst nodig. Strenge vorst zorgt er echter voor dat de takken tot aan de basis kunnen bevriezen.
Een vlinderstruik bloeit ongeveer vanaf augustus. Hij bloeit lang, maar je zal zien dat er ook uitgebloeide bloemen tussen zullen gaan zitten. Knip deze bloemen weg zodra ze volledig zijn uitgebloeid. Er zitten namelijk nieuwe bloemknoppen onder en deze zullen pas tot bloei komen als de oude bloem weg is.
De struik is zeer waardevol als voedselbron voor deze typische tuinvlinders, maar helpt weinig bij het redden van zeldzame vlindersoorten in Nederland. Deze komen niet op Buddleja af als vlinder, en ook hun rupsen hebben andere waardplanten nodig.
De Buddleja davidii. De vlinderstruik is een prachtige struik met bloeiende pluimen die zoals de naam al zegt, vlinders aantrekt.Maar ook hommels en bijen vinden deze struik fijn.
Stap 2: Vlinderstruik hard snoeien
Snoei door de dikke houtige takken, ongeveer 30 cm boven de grond, met een takkenschaar of snoeizaag. Snoei het liefst net boven een oog of een nieuwe scheut. Wil je dat de plant hoger wordt dan 3 m (bijvoorbeeld achterin een border), snoei dan terug tot circa 60 cm.
Hoe hoog wordt een Vlinderstruik? Veel soorten kunnen wel twee tot drie meter hoog worden. Heb je die ruimte niet, kies dan voor de Buddleja buzz: deze soort wordt zo'n zestig centimeter hoog. De Buddleja chip-soorten groeien ook compact en worden ongeveer tachtig centimeter hoog.
Ze kunnen zowel in volle grond als in potten worden gekweekt. De zoetgeurende bloemaren lokken vooral vlinders zoals het koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos en atalanta, maar trekt ook andere insecten zoals bijen aan.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.